Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

V Bratislave údajne zbili Afričana, osočovali ho vraj aj policajti

ILUSTRAČNÁ FOTOGRAFIA
ILUSTRAČNÁ FOTOGRAFIA

BRATISLAVA - Skupina útočníkov v sobotu nadránom údajne zbila v Bratislave 30-ročného Afričana a pokrikovala na neho rasistické heslá.

Hanlivo sa k nemu vraj správala aj privolaná policajná hliadka. ČTK o tom informovala Sandra Candráková z organizácie Ľudia proti rasizmu i samotný prepadnutý muž. Tento mesiac je to už štvrtý ohlásený, údajne rasovo motivovaný útok.

"Napadli ma, začali do mňa postrkovať, zhodili ma na zem," citovala Afričana Candráková. Skupina ľudí na neho údajne vykrikovala: "Neger, čo tu robíš, toto nie je Afrika." Zástupkyňa organizácie nespresnila, či skupinou ľudí boli neonacisti prípadne skinhedi.

Mužovi sa podľa Candrákovej podarilo vyzliecť z bundy, za ktorú ho útočníci držali, a ujsť. Po návrate na miesto činu tam bola policajná hliadka. Keď im začal ukazovať útočníkov, policajti na neho kričali: "Drž hubu, nie si v Afrike," povedala Candráková a ČTK to potvrdil aj muž.

Afričan žije podľa Candrákovej so svojou manželkou tri roky v stredoslovenskom Martine. Prvý raz sa stal obeťou rasovo motivovaného útoku na Slovensku, dodala.

Cudzinec už údajne vypovedal na polícii. Tá sa však zatiaľ k prípadu nevyjadrila, jej stanovisko ČTK zisťuje.

V posledných dňoch sa v Bratislave odohrali aj ďalšie údajne rasovo motivované útoky. Organizácia Ľudia proti rasizmu informovala o útoku na skupinu mexických študentov a jedného Španiela. Minulý týždeň zas skupina ľudí podľa polície ťažko zranila a okradla mladého Róma. Minulý piatok podľa organizácie zase v Banskej Bystrici útočníci napadli Vietnamcov a vyhrážali sa im zabitím pre farbu pleti.

Podľa oficiálnych štatistík sa vlani na Slovensku odohrali necelé dve stovky rasovo motivovaných útokov. Podľa organizácie Ľudia proti rasizmu však mnohé obete svoj prípad na políciu nenahlásili, a skutočný počet rasových útokov je tak omnoho vyšší.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu