Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

V Bratislave podľa polície ťažko zranili a okradli mladého Róma

BRATISLAVA - Neznámi ľudia v Bratislave ťažko zranili a okradli mladého Róma. ČTK o tom dnes informovala bratislavská policajná hovorkyňa Dáša Kollárová.

Róma podľa nej prepadla v noci zo stredy na štvrtok v blízkosti hlavnej železničnej stanice skupina piatich až šiestich osôb v čiernych bundách. Kollárová nepotvrdila, či išlo o skinhedov. Za posledný týždeň ide už o druhý rasovo motivovaný útok v hlavnom meste.

"Pri útoku páchatelia poškodenému vulgárne nadávali pre jeho príslušnosť k etnickej menšine," uviedla Kollárová v tlačovej správe. Páchateľom hrozí za lúpež a hanobenie rasy osemročné väzenie. Dvadsaťšesťročný muž z okresu Čadca skončil podľa hovorkyne v nemocnici s ťažkými zraneniami. Útočníci mu údajne pri prepade okolo tretej hodiny ráno navyše ukradli mobil za asi 10.000 korún.

Podľa Jany Slaninovej zo združenia Ľudia proti rasizmu sú útoky na Rómov v Bratislave skôr výnimočné, sústreďujú sa najmä na východnom Slovensku, kde žije viacej Rómov. V Bratislave podľa nej neonacisti či skinhedi útočia najmä na cudzincov alebo členov alternatívnych ľavicových hnutí.

Tento týždeň Ľudia proti rasizmu i polícia informovali o útoku neonacistov na skupinu mexických študentov a na jedného Španiela. Nedávno okrem toho dvaja mladíci pokrikovali hanlivé výrazy na bratislavského rabína. Polícia doteraz napríklad nevyšetrila vraždu študenta Daniela Tupého z roku 2005, ktorého údajne zabili neonacisti.

Polícia za rok 2006 zaznamenala takmer dve stovky rasovo motivovaných útokov. Podľa mimovládnej organizácie Ľudia proti rasizmu sa však mnoho ďalších obetí po útokoch na políciu neprihlásilo.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu