Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Do škôl sa vráti prvouka, viac bude aj prírodovedných predmetov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Povinná angličtina od tretieho ročníka základnej školy, viac hodín prírodovedných predmetov, fyziky, biológie, chémie, matematiky a informatiky či návrat prvouky obsahuje aktualizovaný Štátny vzdelávací program (ŠVP) pre prvý a druhý stupeň základných škôl, ktorý začína platiť od nového školského roka. Zmeny sa zatiaľ dotknú žiakov 1. a 5. ročníka.

Prvým cudzím jazykom zostáva anglický jazyk. Povinný bude od 3. ročníka. Druhý cudzí jazyk bude škola povinná ponúknuť žiakom 7. ročníka ako voliteľný predmet. Žiaci by tak mali mať na výber z francúzskeho, nemeckého, talianskeho, španielskeho a ruského jazyka. "Ak sa žiaci začnú učiť druhý cudzí jazyk, škola ho bude poskytovať najmenej dve hodiny týždenne, aby žiaci dosiahli komunikačnú úroveň A1, a tak splnili vzdelávací štandard pre zvolený jazyk. Žiakom, ktorí sa nebudú učiť druhý cudzí jazyk, škola ponúkne iný predmet podľa svojich možností," ozrejmuje ministerstvo školstva. Zmeny pri druhom cudzom jazyku sa netýkajú škôl s vyučovacím jazykom národnostnej menšiny.

Žiakom na prvom stupni sa vracia predmet prvouka. Posilní sa napríklad aj praktické vyučovanie na prvom a druhom stupni. Ministerstvo chce v tejto súvislosti využiť eurofondy, aby školy vybavili potrebným náradím v dielňach. Chcú tak spraviť v priebehu dvoch - troch rokov. V prípade, že škola nemá dielne, bude môcť vyučovať predmet ekonomika domácnosti, v rámci ktorého sa budú deti napríklad učiť variť či rozvíjať finančnú gramotnosť.

ŠVP taktiež posilňuje telesnú výchovu na prvom stupni či výtvarnú a hudobnú výchovu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu