Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Detaily leteckého nešťastia: FOTO hrdinov, ktorí urobili všetko pre to, aby zachránili kolegov

Pri leteckom nešťastí zahynulo sedem osôb, z toho štyria piloti Zobraziť galériu (10)
Pri leteckom nešťastí zahynulo sedem osôb, z toho štyria piloti (Zdroj: Foto: Facebook, tandemovyzoskok.sk, gonzoaviation.com)

ILAVA - Obrovské letecké nešťastie otriaslo včera Slovenskom. Ani nie mesiac po tragickom páde vojenského vrtuľníka na východe našej krajiny sa spamätávame z desivej zrážky a následného pádu dvoch športových lietadiel pri obci Červený Kameň v okrese Ilava. Skúsení parašutisti nacvičovali hromadný zoskok na nedeľný Letecký deň na letisku Slávnica pri Dubnici nad Váhom. Tragédia si vyžiadala sedem obetí a 31 zranených. Ide o najväčšiu leteckú haváriu v novodobej histórii Slovenska, pri ktorej do seba vrazili dve lietadlá.

Medzi obeťami nešťastia sú štyria piloti lietadiel. V každom lietadle boli dvaja.

Zahynul veliteľ posádky prvého lietadla Robert Slosiar (†45) z Pruského, zakladateľ leteckej školy a vedúci letovej prevádzky Aeroklubu Dubnica nad Váhom. Bol skúseným pilotom mal nalietaných viac ako 10-tisíc letových hodín. Lietal na vrtuľníkoch, ale aj na veľkých dopravných lietadlách. Bol inštruktorom a skúšajúcim Dopravného úradu SR.

Robert Slosiar
Zobraziť galériu (10)
Robert Slosiar  (Zdroj: Foto: Facebook, tandemovyzoskok.sk, gonzoaviation.com)

Kopilotom mu bol pilot Michal Česnek (†36) z Bratislavy. Nebohý je synom vedúceho Odboru komunikačných, navigačných a sledovacích systémov Jozefa Česneka z Divízie civilného letectva ministerstva dopravy. Ide o významného pilota, ktorý lieta vládnym špeciálom pre letku ministerstva vnútra. Viackrát dopravoval popredných predstaviteľov štátu. Michal bol bývalým extraligovým hokejistom.

Michal Česnek vľavo
Zobraziť galériu (10)
Michal Česnek vľavo  (Zdroj: Foto: Facebook, tandemovyzoskok.sk, gonzoaviation.com)

Milan Ondra (†45) z Nitry bol veliteľom posádky druhého lietadla. Bol rovnako skúseným pilotom, bol kapitánom Boeingov.

Milan Ondra
Zobraziť galériu (10)
Milan Ondra  (Zdroj: Foto: Facebook, tandemovyzoskok.sk, gonzoaviation.com)

Kopilotom mu bol Roman Sládek (†45) z Ružomberka. Pracoval ako inštruktor vrtuľníkov, na výsadky lietal približne štyri roky. Nalietaných mal viac 2500 letových hodín. Bol pilotom dopravných lietadiel a vrtuľníkov.

Roman Sládek
Zobraziť galériu (10)
Roman Sládek  (Zdroj: Foto: Facebook, tandemovyzoskok.sk, gonzoaviation.com)

Pri tragédii zahynuli aj traja parašutisti. Karol (†42) z Hlohovca, Martin (†41) z Bratislavy a Marian (†45) z Martina.

Detaily obrovskej tragédie pri obci Červený Kameň 

Dve posádky parašutistov na lietadlách L-410 Turbolet sa vybrali nacvičovať hromadný RW zoskok, ktorý mal pokoriť doterajší slovenský rekord. Predviesť sa mali na plánovanom Leteckom dni Slávnica 2015. Krátko po deviatej hodine sa obe lietadlá nachádzali priamo nad obytnou časťou obce Červený Kameň.

Podľa informácií televízie Markíza lietadlo, ktoré bolo nižšie, sa začalo približovať k druhému lietadlu. Ľavým krídlom ho zachytilo. Piloti udalosti nedokázali zabrániť. Lietadlu, ktoré narazilo krídlom do stroja tesne nad ním, krídlo odtrhlo a tým sa odtrhla aj časť jeho ľavej strany. Otvoril sa priestor, z ktorého parašutisti povyskakovali. Stroj sa pustil prudko k zemi. Druhé lietadlo nárazom prišlo o tzv. ovládací chvost. Slzy do očí vháňajú pilotove posledné zaznamenané slová: "Sorry, stratil som chvost."

Hrdinovia zabránili väčšej tragédii

S vypätím všetkých síl sa obaja piloti a kopiloti v posledných sekundách života usilovali padajúce stroje odkloniť do lesa, mimo strechy domov. Ak by tak neurobili, lietadlá by sa zrútili do obytnej zóny a mohli by spôsobiť oveľa väčšiu tragédiu. Nielen v očiach dedinčanov a svedkov nešťastia sú zosnulí muži hrdinovia.

Detaily leteckého nešťastia: FOTO
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Obe lietadlá sa zrútili do lesov. Obyvatelia bežali bezprostredne na pomoc. "Dvaja z mŕtvych parašutistov nestihli vyskočiť z lietadla a zahynuli v jeho troskách. Tretí parašutista, ktorý letel v druhom lietadle, vyskočil, no nepodarilo sa mu zachrániť sa," povedal pre Denník N parašutista Roman Bakič, ktorý nešťastie prežil.

Detaily leteckého nešťastia: FOTO
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Detaily leteckého nešťastia: FOTO
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Lietadlá sa zrazili asi 1,5 km nad zemou. Náraz nad obytnou zónou bol taký silný a hlučný, že vyvolal okamžitú paniku a strach miestnych. Väčšine parašutistov sa podarilo z klesajúcich lietadiel povyskakovať. Jedno lietadlo sa zrútilo do ťažko prístupnej oblasti sedla Chotuč a druhé približne dva kilometre od obce Červený Kameň.

"V prvom lietadle zahynula dvojčlenná posádka, všetkým parašutistom sa ale podarilo vyskočiť. V druhom zahynula tiež dvojčlenná posádka a traja parašutisti," povedal Juraj Gyenes z Leteckého a námorného vyšetrovacieho útvaru. Minister vnútra Robert Kaliňák priblížil, že z jedného z lietadiel sa podarilo vyskočiť všetkým 17 parašutistom. Druhé však opustilo iba 14. "Vyšetrovanie zodpovie, pre akú príčinu sa im nepodarilo zachrániť," doplnil.

Na miesto vyrazili okamžite po oznámení záchranné zložky

Operačné stredisko záchranárov dostalo hlásenie o 9:23. Na mieste do niekoľkých minút zasahovali štyri sanitky a tri záchranárske vrtuľníky, bola vyslaná aj letka ministerstva vnútra.

Konečná bilancia leteckej tragédie je sedem mŕtvych a 31 zranených. Bezprostredne po páde lietadla bolo niekoľko ľudí nezvestných. Podľa prezidenta Slovenského národného aeroklubu Jána Mikuša, boli na palubách oboch lietadiel skúsení ľudia, ktorí mali za sebou niekoľko tisícok zoskokov. Ako doplnil, lietanie a zoskoky boli, sú a budú rizikovými činnosťami.

Detaily leteckého nešťastia: FOTO
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Podľa našich informácií medzi zranenými parašutistami boli aj dvaja vojaci Ozbrojených síl SR. Mali sa zúčastniť Leteckého dňa v čase dovolenky. 

Letecký deň zrušili

Nedeľný plánový Letecký deň v Slávnici organizátori zrušili. Na miesto nešťastia dorazil bezprostrene po tragédii prezident HaZZ Alexander Nejedlý, minister vnútra Robert Kaliňák a minister zdravotníctva Viliam Čislák.

Lietadlá L-410 Turbolet slúžia v letectve od roku 1970. Vek lietadiel, ktoré sa dnes zrazili, však nie je známy. Stroje československej, neskôr českej výroby vyrába spoločnosť Let Kunovice. Od začiatku výroby bolo vyprodukovaných viac ako 1100 kusov týchto strojov.

Pri Červenom Kameni sa zrazili dve športové lietadlá

 

Viac o téme: TragédiaPádLietadloNešťastieČervený Kameň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu