Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Obrovská letecká tragédia: PRVÉ FOTO pilotov, ktorí zahynuli v troskách

Piloti, ktorí zahynuli v troskách Zobraziť galériu (36)
Piloti, ktorí zahynuli v troskách (Zdroj: topky)

ILAVA - Obrovské nešťastie sa stalo krátko pred pol desiatou dopoludnia. Pri Červenom Kameni sa vo vzduchu zrazili dve lietadlá. Obe sa zrútili v ťažko prístupnom teréne.

19:40 Hasiči začali vyťahovať trosky lietadiel.

Hasiči začali vyťahovať trosky
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA)

Hasiči začali vyťahovať trosky
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA)

19:15 Bez zranenia vyviazol z tragickej nehody tiež jeden Čech, Michal Gromnica z Krnova. V lietadle bol ako kameraman, ktorý mal natočiť pokus českých parašutistov o rekord v hromadnom zoskoku a spojení vo voľnom páde, informoval Český rozhlas. Všetko sa podľa Gromnicu udialo veľmi rýchlo. Nič horšie predtým nezažil, akoby sa záchranou druhýkrát narodil.

18:30 Jedným z 31 parašutistov, ktorým sa podarilo prežiť letecké nešťastie nad obcou Červený Kameň v Ilavskom okrese, bol 45-ročný Seničan Roman Bauman. Podobne ako mnoho parašutistov zo Slovenska aj on chodí skákať padákom na letisko do Slavnice. Absolvoval už 5600 zoskokov. 

„Nastúpili sme do dvoch lietadiel s cieľom vyskočiť veľkú formáciu s počtom ľudí 34. Došlo ku kolízii lietadiel a parašutisti ich museli núdzovo opustiť, lebo lietadlá boli v takom stave, že nemohli lietať. Všetci parašutisti sú vycvičení na takéto situácie, poznajú núdzové postupy a všetkým bolo jasné, že musíme čo najrýchlejšie opustiť lietadlo,“ priblížil osudné chvíle Bauman. 

 

Ako dodal, v lietadle, v ktorom bol on, sa podarilo otvoriť dvere a vyskočili traja parašutisti. Následne sa podľa neho dostalo lietadlo do nejakej vývrtky a pre odstredivú silu sa nedalo povyskakovať. „Za pár sekúnd pilot dostal lietadlo do takého letového režimu, že sme mohli všetci povyskakovať,“ doplnil parašutista. 

18:05 Vraky oboch lietadiel, ktoré dnes havarovali v ťažko prístupnom teréne pri obci Červený Kameň v okrese Ilava, bude na jedno miesto sústreďovať vyslobodzovacie pásové vozidlo BVP 2 Dobrovoľného hasičského združenia POLE z Trnavy. Hasičov podľa Jozefa Hambálka z DHZ POLE čaká robota na celú noc.

Do práce sa môžu pustiť až po vyslobodení tiel tých účastníkov nehody, ktorí udalosť neprežili. Pozostatky lietadiel sú podľa miestnych dobrovoľných hasičov v lesnom poraste od seba vzdialené asi jeden kilometer. Okrem vyslobodzovacieho vozidla majú hasiči k dispozícii aj navijaky a ďalšiu techniku pre ťažký terén. 

18:00 Jedno z dvoch lietadiel L 410, ktoré sa dnes ráno zrazili nad obcou Červený Kameň v Ilavskom okrese, padlo do hôrky len niekoľko desiatok metrov od tamojšej školy a rodinných domov.

16:45 Prvé informácie o identitách obetí.

Štyria piloti, ktorých nácvik hromadného zoskoku stál životy - Robert S., Roman S., Michal Č. a Milan O. Boli to skúsení piloti, ktorí mali nalietaných niekoľko tisícok letových hodín.

16:44 Zarmútený správou o tragédii, ku ktorej dnes došlo pri Červenom Kameni, chcem vyjadriť úprimnú sústrasť rodinám a priateľom ľudí, ktorí prišli o život. Uviedol to bratislavský arcibiskup metropolita a predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský v reakcii na zrážku lietadiel na Považí, pri ktorej dnes prišlo o život sedem ľudí. „Ďakujem tým, ktorí sa obetavo podieľajú na záchranárskych prácach. Zároveň sa modlím za všetkých, ktorých sa dotklo toto nešťastie. V piatok (21.8.) ráno obetujem svätú omšu za obete havárie,“ dodal Zvolenský.

16:40 Politici vyjadrujú úprimnú sústrasť

Každý deň umierajú ľudia, ale takéto tragédie nám pripomínajú, aký je život krehký. Česť ich pamiatke. Na svojom profile na sociálnej sieti to dnes napísal prezident SR Andrej Kiska. Reagoval tak na dopoludňajšiu zrážku dvoch lietadiel na Považí, pri ktorej zahynulo sedem ľudí. „Keď som sa prebral z narkózy, neveril som, že sa na Slovensku stalo ďalšie letecké nešťastie,“ uviedol prezident, ktorý sa dnes v Plzni podrobil operácii v oblasti bedrového kĺbu.

16:28 Piati zranení parašutisti utrpeli len povrchové zranenia. Štyroch ošetrili v trenčianskej nemocnici, jedného v dubnickej ambulancii a všetkých po ošetrení prepustili domov. Počas návštevy trenčianskej nemocnice o tom informoval minister zdravotníctva Viliam Čislák. Z charakteru ich zranení možno podľa ministra usudzovať, že k nim došlo ešte na palube lietadla.

15:20 Na mieste tragédie je viac ako 200 hasičov, záchranárov, policajtov, ktorí sa v tejto chvíli chystajú prehľadať celý priestor, aby pozbierali čo najviac dôkazov dôležitých pre objasnenie prípadu. „Zasahujú tu aj dobrovoľní hasiči, dobrovoľní záchranári, dobrovoľní psychológovia, a profesionálni psychológovia,“ zrhnul Kaliňák. V tejto chvíli podľa neho prebieha identifikácia tiel. Polícia bude následne informovať rodiny pozostalých.

15:10 Hovorkyňa skupiny Falck Alena Lacyková-Krčová informovala, že na mieste tragédie zasahovali tri ich posádky. „Z celkového počtu 31 preživších šiestim parašutistom záchranári odporučili prevoz do nemocnice, dvaja ho však odmietli,“ vysvetlila hovorkyňa.

15:05 „Krátko po štarte a prvom leteckom manévri došlo zatiaľ k nevysvetliteľnému stretnutiu obidvoch lietadiel, ktoré následne začali po zrážke padať dolu,“ opísal priebeh tragickej udalosti Kaliňák. Pri zrážke podľa neho došlo „k odstráneniu niektorých častí lietadiel“, ktoré tak neboli schopné ďalšieho letu. Kaliňák priblížil, že z jedného z lietadiel sa podarilo vyskočiť všetkým 17 parašutistom. Druhé však opustilo iba 14. „Vyšetrovanie zodpovie, pre akú príčinu sa im nepodarilo zachrániť,“ doplnil.

15:01 Všetci z viac ako troch desiatok parašutistov, ktorí boli na palube dvoch havarovaných športových lietadiel, sa pokúsili zachrániť. Trom z celkovo 34 výsadkárov sa to však nepodarilo. Blízko miesta leteckého nešťastia to počas improvizovaného brífingu uviedol minister vnútra Robert Kaliňák.

14:38 Zranenia, ktoré utrpeli účastníci dnešnej zrážky dvoch lietadiel L-410, si nevyžiadali hospitalizácie. Ako spresnil hovorca ministerstva zdravotníctva Peter Bubla, ambulantné ošetrenie po nehode potrebovalo päť ľudí, ostatní parašuti, ktorí nešťastie prežili, vyviazli bez zranení.

14:34 Lietadlá L-410 Turbolet slúžia v letectve od roku 1970. Vek lietadiel, ktoré sa dnes zrazili, však nie je známy. Stroje československej, neskôr českej výroby vyrába spoločnosť Let Kunovice. Od začiatku výroby bolo vyprodukovaných viac ako 1100 kusov týchto strojov.

Maximálna prepravná kapacita L-410 je 19 pasažierov. Dolet strojov lietajúcich maximálnou rýchlosťou 380 kilometrov za hodinu je 1380 kilometrov. Lietadlá majú rôzne využitie, v bývalom Československu napríklad prepravovali cestujúcich medzi menšími mestami. Využívajú sa aj na výsadky parašutistov alebo na zásobovanie, keďže sú schopné pristávať a štartovať aj z trávnatých plôch.

Na Slovensku slúžia modernizované verzie L-410 aj v ozbrojených silách. Stroj slúži dodnes v civilných aj vojenských letectvách po celom svete.

14:31 Minister zdravotníctva Viliam Čislák je aktuálne v trenčianskej nemocnici.

14:19 Prečítajte si o leteckých nešťastiach, ktoré sa stali na Slovensku.

14:04 Podľa prezidenta Slovenského národného aeroklubu Jána Mikuša, boli na palubách oboch lietadiel skúsení ľudia, ktorí mali za sebou niekoľko stovák zoskokov. Ako doplnil lietanie a zoskoky boli, sú a budú rizikovými činnosťami.

13:59 Leteckú nehodu pri Červenom Kameni neprežilo 7 osôb, ostatných 31 parašutistov je nažive. Hasiči momentálne vykonávajú na havarovaných lietadlách protipožiarne opatrenia. Na mieste udalosti je aj podpredseda vlády a minister vnútra Róbert Kaliňák a prezident Hasičského a záchranného zboru Alexander Nejedlý, informovala Zuzana Farkasová z HaZZ.

13:55 Všetky obete nešťastia boli Slováci. V jednom z lietadiel sa nachádzal Čech - kameraman, ktorý prežil. Informáciu priesol Denník N.
 
13:45 Do Fakultnej nemocnice v Trenčíne previezli štyroch zranených. Alena Šmatláková zo sekretariátu nemocnice informovala, všetci zranení sú pri vedomí a komunikujú. "Momentálne prebieha diagnostický proces, takže sa nevieme zatiaľ vyjadriť k rozsahu ich zranení. Malo by ísť však o ľahšie poranenia," povedala.

Obrovská letecká tragédia: PRVÉ
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Foto: HAZZ)

13:37 K nešťastiu malo podľa vyjadrenia hovorkyne Letových prevádzkových služieb SR Anikó Fodorovej  dôjsť približne o 9.30 h doobeda. „Lietadlá vykonávali let podľa pravidiel za viditeľnosti zeme v neriadenom vzdušnom priestore,“ spresnila.

13:27 Konečná bilancia dnešnej leteckej nehody je sedem mŕtvych a 31 zranených, potvrdil hovorca ministerstva zdravotníctva Peter Bubla s tým, že záchranári už neevidujú žiadnych nezvestných.

Obrovská letecká tragédia: PRVÉ
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Foto: SITA)

13:25 Trosky z lietadiel sú roztrúsené na viacerých miestach a špecialisti po nich v teréne aktuálne pátrajú.

13:20 Lietadlá sa mali zraziť asi 1,5 km nad zemou. Náraz nad obytnou zónou bol taký silný a hlučný, že vyvolal okamžitú paniku a strach miestnych. 

13:12 Parašutisti nacvičovali hromadný RW zoskok, ktorý mal pokoriť doterajší slovenský rekord. 

13:10 Do trenčianskej nemocnice previezli štyroch zranených. Všetci mali ľahké zranenia.

Obrovská letecká tragédia: PRVÉ
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Foto: HAZZ)

13:09 Predseda Siete Radoslav Procházka vyslovuje úprimnú sústrasť pozostalým obetí:

 "Dúfam, že Slovensko si toto leto vyčerpalo letecké nehody na dlhé desaťročia dopredu. Myslím si tiež, že tragédia týchto rozmerov si žiada vyhlásenie jednodňového štátneho smútku. Život to nikomu nevráti, ale spoločná pieta je na mieste," povedal Procházka.

13:08 Svedkovia nešťastia tvrdia, že sa piloti snažili do poslednej chvíle vyhnúť pádu do obytnej štvrti. Ak by sa im to nepodarilo, obetí nešťastia by mohlo byť oveľa viac. TV Markíza informovala, že k zrážke pritom došlo priamo nad obcou.

13:05 Obyvateľka obce Červený Kameň povedala redaktorovi Pravdy, že zrážku sledovala z balkóna svojho rodinného domu. Po explózii lietali vo vzduchu črepiny, bolo počuť výkriky. Žena vybehla z domu do lesa, na miesto, kde dopadlo lietadlo ju priviedol pach leteckého benzínu. Našla tam štyroch mŕtvych.

12:50 Takto zasahovali vrtuľníky

K nehode boli vyslané tri posádky Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE. Ako prvá letela na pomoc posádka zo strediska Trenčín. Následne boli na pomoc privolané aj vrtuľníky zo strediska Žilina a Banská Bystrica, ktoré sú vybavené palubným navijakom do ťažko prístupného terénu. Žilinský vrtuľník s posádkou lokalizoval miesta, kde sa lietadlá nachádzali a do terénu k jednému z lietadiel vysadil lekára. Na mieste v tom čase zasahovali hasiči. Vrtuľník z Trenčína poskytol rýchly prevoz veliteľovi zásahu medzi miestom nehody a letiskom Slávnica. Všetky tri vrtuľníky neskôr pristáli na ihrisku v obci Červený Kameň.

Obrovská letecká tragédia: PRVÉ
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: TASR)

12:48  Všetky záchranné zložky sú sústredené na futbalovom štadióne v obci Červený Kameň. Na mieste zasahuje vyše 30 hasičov. Z toho 20 je profesionálnych z Dubnice nad Váhom a Trenčína. Jedenásť dobrovoľníkov je z Mikušoviec a Červeného Kameňa

Obrovská letecká tragédia: PRVÉ
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: TASR)

12:47 "V prvom lietadle zahynula dvojčlenná posádka, všetkým parašutistom sa ale podarilo vyskočiť. V druhom zahynula tiež dvojčlenná posádka a traja parašutisti," povedal Gyenes.

12:31 Na miesto tragédie už smeruje aj minister vnútra Robert Kaliňák. 

Obrovská letecká tragédia: PRVÉ
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: TASR)

12:25 Ako uviedol Gyenes z Leteckého a námorného vyšetrovacieho útvaru na mieste nešťastia, jedno z lietadiel malo byť preťažené, preto vo vzduchu kleslo.

Obrovská letecká tragédia: PRVÉ
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: TASR)

12:16  Podľa neoficiálnych informácií už našli všetkých nezvestných, počet obetí by mal byť konečný. Je ich 7. Štyria piloti a traja parašutisti. Všetci ostatní stihli z lietadiel vyskočiť a majú ľahké zranenia.

Obrovská letecká tragédia: PRVÉ
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Obrovská letecká tragédia: PRVÉ
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Foto: TASR)

12:15 "V lokalite zasahujú všetky záchranárske zložky a podľa doterajších informácií si nešťastie vyžiadalo sedem obetí. Minister zdravotníctva je v neustálom kontakte s Operačným strediskom záchrannej zdravotnej služby SR a okamžite po nehode vyzval všetky nemocnice, ktoré sú v blízkosti miesta tragédie, aby boli v pohotovosti a pripravili sa na potrebné poskytovanie zdravotnej starostlivosti," informovala Eva Slováková z komunikačného odboru Ministerstva zdravotníctva SR.

Obrovská letecká tragédia: PRVÉ
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Foto: TASR)

12:12 Podľa informácií, ktoré sa podarilo získať portálu Topky, medzi zranenými parašutistami sú aj dvaja vojaci Ozbrojených síl SR. Mali sa zúčastniť Leteckého dňa v čase dovolenky.

12:03 Medzi obeťami sú aj členovia aeroklubu, podľa informácií televízie TA3 nedeľný plánový Letecký deň zrušili.

Obrovská letecká tragédia: PRVÉ
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Obrovská letecká tragédia: PRVÉ
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Foto: TASR)

12:00 Na miesto povolali špeciálne jednotky na štvorkolkách a šesťkolkách, ktoré budú pátrať po členoch posádky v ťažko dostupnom teréne.

Obrovská letecká tragédia: PRVÉ
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Foto: TASR)

VIDEO Polícia sa presúva na miesto nešťastia.

Letecké nešťastie pri Ilave

11:59 Na miesto nehody odcestoval aj minister zdravotníctva Viliam Čislák.

11:58 Podľa predbežných informácii pri nehode zahynuli štyria členovia posádok oboch lietadiel a traja parašutisti.

Obrovská letecká tragédia: PRVÉ
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Foto: TASR)

11:57 24 zranených parašutistov sústredili na futbalovom ihrisku, siedmi sú mŕtvi, jeden zranený je už v nemocnici a šiestich stále hľadajú.

11:53 Lietadlá sa zrazili nad obytnou zónou, vo vzduchu sa dotkli krídlami a padli do lesa.

Obrovská letecká tragédia: PRVÉ
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Obrovská letecká tragédia: PRVÉ
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Foto: TASR)

11:52 Zranených budú prevážať do nemocníc v Považskej Bystrici a Trenčíne.

11:51 Lietadlá sa zrazili pravdepodobne vo výške jedného kilometra nad zemou. Po páde začal jeden zo strojov horieť, informuje Tv Markíza.

11:48 Na miesto tragédie už dorazil prezident HaZZ Alexander Nejedlý.

11:40 Video z miesta neštastia.

Pri Červenom Kameni sa zrazili dve športové lietadlá

11:38 Lietadlá sú typ L-410 Turbolet, s označením OM-ODQ, OM-SAB. Obe lietadlá sú registrované na Dubnica Air. V každom lietadle bolo 18 parašutistov a dvaja piloti. 

Obrovská letecká tragédia: PRVÉ
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: dubnicaair.sk)

Obrovská letecká tragédia: PRVÉ
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: dubnicaair.sk)

11:35 V lietadlách boli podľa Juraja Gyenesa z Leteckého a námorného vyšetrovacieho útvaru parašutisti-výsadkári. V oboch lietadlách sa údajne nachádzalo 40 ľudí, informuje o tom miestny portál Trečín24.

11:30 Na mieste nešťastia stále zasahujú štyri sanitky a tri záchranárske vrtuľníky, potvrdil zastupujúci hovorca záchranárov Andrej Hirjak.

11:28 Vo vzduchu sa zrejme zrazili dve lietadlá L410 Turbolet. Podľa programu leteckých dní bol plánovaý z týchto lietadiel hromadný zoskok parašutistov.

11:24 Podľa našich informácií je zranených 17 ľudí.

Hasič na štvorkolke smeruje na miesto tragédie
Zobraziť galériu (36)
Hasič na štvorkolke smeruje na miesto tragédie  (Zdroj: Tip čitateľa)

11:23 Uplynulý týždeň v stredu 52-ročnému mužovi odtrhla vrtuľa lietadla ruku a poranila hlavu na rovnakom letisku Aeroklubu Dubnica nad Váhom v obci Slávnica. Pilot bol pod vplyvom alkoholu, bol podrobený dychovej skúške s výsledkom 1,38 promile.

11:13 Neoficiálne informácie hovoria, že je nezvestných 15 osôb.

Obrovská letecká tragédia: PRVÉ
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

10:58 Na letisku Slávnica, ktoré je k miestu nešťastia najbližšie, má byť v nedeľu letecký deň. Parašutisti nacvičovali akrobatické prevedenia, ktoré im, žiaľ, nevyšli.  

Obrovská letecká tragédia: PRVÉ
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Foto: Aeroklub Dubnica nad Váhom)

Obrovská letecká tragédia: PRVÉ
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Foto: Aeroklub Dubnica nad Váhom)

10:53 Podľa informácií televízie Markíza, v lietadlách bolo minimálne 36 ľudí vrátane parašutistov. Očití svedkovia videli počas pádu lietadla vyskočiť niekoľko ľudí s padákmi.

Obrovská letecká tragédia: PRVÉ
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: TASR)

10:51 Miesto nešťastia zabezpečuje polícia. Podľa trenčianskej hovorkyňe Eleny Antalovej polícia momentálne žiadne informácie k prípadu neposkytuje.

10:50 Podľa našich informácií na miesto nešťastia smeruje aj policajný prezident Tibor Gašpar.

Obrovská letecká tragédia: PRVÉ
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: TASR)

"Nehodu neprežilo sedem osôb. Zasahujú hasiči z Dubnice nad Váhom, Trenčína a z DHZO Červený Kameň, na miesto udalosti bol vyslaný vrtuľník vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby a vrtuľník letky MV SR," potvrdila Zuzana Farkasová z HaZZ.

Obrovská letecká tragédia: PRVÉ
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: TASR)

Podľa našich informáci na mieste v čase nehody malo byť niekoľko desiatok ľudí, počet zranených zatiaľ nie je známy.

Obrovská letecká tragédia: PRVÉ
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: TASR)

Tucet príslušníkov Hasičského a záchranného zboru momentálne zasahuje pri Červenom Kameni v okrese Ilava, kde došlo k zrážke dvoch športových lietadiel, potvrdila Zuzana Farkasová z HaZZ. Podľa predbežných informácií sa jedno lietadlo zrútilo do ťažko prístupnej oblasti sedla Chotuč a druhé približne dva kilometre od obce Červený Kameň. Na mieste sú všetky záchranné zložky a polícia. Zasahujú hasiči z Dubnice nad Váhom a Trenčína.

Obrovská letecká tragédia: PRVÉ
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Tip čitateľ)

"Na linku tiesňového volania bola ohlásená udalosť o páde lietadla o 9:23," potvrdil zastupujúci hovorca záchranárov Andrej Hirjak. Na miesto boli vyslané pozemné ambulancie ZZS a záchranársky vrtuľník.

Stali ste sa svedkom tejto udalosti? Dajte nám vedieť na tipy@topky.sk

 

 

 

 

Viac o téme: PádIlavaČervený KameňLeitadlá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu