Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovák pil "zázračný" elixír, ktorý si namiešal vďaka internetu: Teraz záhadne zomrel

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA - Cez internet sa šíria šokujúce správy o zázračnom prípravku, ktorý ponúkajú ako liek na všetko. Ide o tzv. zázračný minerálny roztok, ktorý je namiešaný z chemikálií. Pacient pil túto rozriedenú žieravinu päť rokov, minulý týždeň zomrel.

Rodina nebohého je presvedčená, že za jeho smrťou stojí pravidelné užívanie prípravku. Definitívnu odpoveď dostanú až z výsledkov pitvy.

Chemikálie na prípravu zázračného roztoku sa dajú zohnať cez internet. Podľa návodu sa z chloritanu sodného dá svojpomocne pripraviť oxid chloričitý. Obe látky sa používajú ako bielidlo, alebo na čistenie bazénov. Odborníci hovoria, že ide o nepovolené látky, ktoré sa nesmú pridávať do výživových doplnkov. V našej krajine nie je tento prípravok registrovaný ako liek, v súvislosti s ním neboli robené ani žiadne klinické výskumy. Podľa experta, ktorý sa vyjadril pre televíziu Markíza, táto látka nemôže byť špecifická len na bakteriálne bunky a nie aj na živočíšne bunky.

Slovák pil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: mmskvapky.sk)

Zarážajúce je, že aj napriek varovaniam a výstrahám ľudia roztok kupujú a užívajú. Niektorí trvrdia, že ich vyliečil z rôznych chorôb, no iní zasa, že upadli do kómy, poškodilo im to ďasná, či spôsobilo vypadávanie vlasov.

Odborníci svorne dvíhajú prst a prípadných užívateľov údajného zázračného roztoku varujú a odporúčajú, aby látky nekonzumovali.

Slovák pil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: mmskvapky.sk)

Chemikálie na vyrobenie pochybného roztoku sa dajú kúpiť cez internet aj u nás. Dočítate sa o liečivých účinkoch, no zodpovednosť na seba predajcovia neberú. Užívanie je len na vlastné riziko. "Je pravdou, že čoraz viac ľudí dbá na zdravší životný štýl a viac sa o svoje zdravie zaujíma. Aj v tomto smere sa však vyskytujú ľudia, ktorí vyznávajú rôzne extrémnejšie výživové smery, či podliehajú rôznym nezmyselným teóriám o detoxe a prekyslení. Čoraz viac počuť o ľuďoch, ktorí sa liečia (a bohužiaľ aj svoje deti) pomocou MMS a CDS, čo je v podstate vnútorné užívanie zdraviu škodlivých chemikálií – bielidla. Skupiny týchto „samoliečiteľov“ sa na sociálnych sieťach rozrastajú a to, čo sa tam objavuje, niekedy naozaj naháňa hrôzu," povedal pre Topky známy „lovec šarlatánov“, lekár Maroš Rudnay a doplnil:  "Ruka v ruke s touto absurdnosťou ide presvedčenie určitej skupiny ľudí o tom, že za ich zdravotné problémy môže zamorenie ich tela parazitmi. Často sa však dá naraziť aj na to, keď ľuďom liečiteľ „zistí“ parazity, ktoré sa v našich zemepisných končinách vôbec nevyskytujú." 

Štát varuje ľudí

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky upozorňuje na škodlivý výrobok MMS - Miracle Mineral Solution – Zázračný minerálny roztok, ktorý je možné kúpiť aj na slovenských internetových stránkach. Informovala o tom Lenka Skalická, hovorkyňa ÚVZ SR.

Umiestnenie výrobku MMS na trh v Slovenskej republike nebolo oznámené ÚVZ SR v súlade so všeobecnou ohlasovacou povinnosťou v zmysle príslušného zákona. ÚVZ SR zároveň poukázal na rozhodnutie agentúry Food and Drud Administration, ktorá vydala ešte dňa 30. 7. 2010 varovanie pre konzumentov pred vážnym poškodením zdravia spôsobeným pitím Miracle Mineral Solution. „V predmetnom stanovisku sa uvádza, že FDA dostala niekoľko podnetov od spotrebiteľov o poškodení zdravia v dôsledku použitia predmetného výrobku, vrátane nevoľnosti, vracania a život ohrozujúceho poklesu krvi v dôsledku dehydratácie,“ píše sa v stanovisku ÚVZ SR.

Úrad upozorňuje spotrebiteľov, aby výrobok Miracle Mineral Solution – Zázračný minerálny roztok nekupovali a už zakúpený výrobok nepoužívali.

 

Viac o téme: BielidloSmrťŠarlatán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu