Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Škandálu pred kúpaliskom Mičurin: Aktivisti bojujú za obnovu, upozorňujú na aroganciu moci

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Nečinnosť a arogancia moci ministerstva školstva. To je podľa občianskeho združenia (OZ) Hrad-Slavín dôvod, prečo verejnosť nemôže počas tohto leta využívať kúpalisko Mičurin v areáli na Búdkovej ceste v Bratislave. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR naopak tvrdí, že hľadá zákonné možnosti, ako kúpalisko sprevádzkovať.

Zástupkyňa OZ Sabina Barborjak na dnešnej tlačovej konferencii zdôraznila, že práve otázka využívania kúpaliska je mimoriadne dôležitá z hľadiska zachovania celého areálu pre verejnosť. Poukázala pritom na to, že z celého areálu je práve kúpalisko najviac vnímané ako verejný, voľne prístupný priestor. "V prípade, že bazén nebude sprístupnený, verejnosť na toto miesto zabudne, a to môže ktokoľvek potom využiť na to, aby nás o toto miesto obral nadobro," zdôraznila Barborjak včera predpoludním pred zavretou bránou do areálu. Pracovník bezpečnostnej služby vyhlásil, že do areálu smie pustiť iba pracovníkov Iuventy.

"OZ Mičurín a OZ hrad Slavin robili tlačovku za záchranu kúpaliska. Zo strany IUVENTY a ministerstva totálna ignorácia a arogancia štátnej moci," napísali aktivisti na svojom Facebooku.

Takto to tam vyzerá dnes
Zobraziť galériu (2)
Takto to tam vyzerá dnes  (Zdroj: Facebook)

Za zachovanie budovy a areálu Iuventy pod bratislavským Slavínom bojujú občianski aktivisti. Občianske združenie Hrad-Slavín napríklad vyzvalo ministra školstva, aby odovzdal areál Mičurína s hlavnou budovou a bazénom do správy mestskej časti Staré Mesto. Zároveň chce, aby zabezpečil odovzdanie letného kúpaliska do správy občianskeho združenia Mičurín a aby jeho rezort verejne podporil vyhlásenie areálu s budovami za národnú kultúrnu pamiatku.

Na svojej stránke zverejnili aj video, keď sa chceli dostať dovnútra. Ochrankár ich však nevpustil dnu.

Dnes nám tu rezort ministra školstva Draxlera predviedol TOTALNU aroganciu štátnej moci. Zakázali vstup občanom na štátny pozemok, krorý patrí nám všetkým. Zdieľajte prosím nech to všetci vidia.

Posted by Letne kupalisko Mičurín on 22. júl 2015

Žiadajú odvolať vedenie Iuventy

Aktivisti žiadajú od ministra školstva, aby vyvodil zodpovednosť. "Vzhľadom na bezprecedentný incident, ktorý sa udial pred areálom IUVENTY na Búdkovej ulici dnes dopoludnia, kedy SBS služba nevpustila do areálu, kde sídli štátna inštitúcia MŠ SR a sú tu objekty verejného záujmu – napr. kúpalisko, novinárov, zástupcov občianskych združení, či štatutárov a poslancov MČ Staré Mesto, žiadame ministra školstva o okamžité odvolanie z funkcie generálneho riaditeľa R. Pavlíka  a jeho zástupcu J. Hrubého," píšu na svojej stránke.

Hádky s ministerstvom

Barborjak pri výčitkách smerovaných k MŠVVaŠ poukázala na fakt, že na krátkodobú prevádzku kúpaliska síce vyhlásilo v júni výzvu, no nastavené podmienky neboli reálne. "Pri výške nájmu 3500 eur, bez možnosti predávať alkoholické nápoje v areáli, boli tieto podmienky pre uchádzačov nesplniteľné," uviedla Barborjak.

"Výzva bola pripravená v zmysle Zákona o správe majetku štátu," zdôraznila v reakcii hovorkyňa MŠVVaŠ Beáta Dupaľová Ksenzsighová. "Z uchádzačov, ktorí splnili podmienky, bola vybraná jedna úspešná uchádzačka, ktorá však po zhliadnutí a zistení reálneho technického stavu, v akom sa bazén nachádza, odstúpila od svojej ponuky," ozrejmila.

Po súťaži podľa slov Barborjak už rezort školstva nekomunikuje a nemá ani záujem o diskusiu a spoluprácu, ktorú mu aktivisti pri hľadaní možného využitia areálu a kúpaliska ponúkli. Dupaľová Ksenzsighová oponovala tým, že ministerstvo stále analyzuje možnosti prevádzky kúpaliska. "Iuventa oslovila Úrad verejného zdravotníctva, ako aj dvoch nezávislých odborníkov, ktorí majú posúdiť technický stav bazéna a vyjadriť sa k schopnosti jeho prevádzky," uviedla hovorkyňa. Dodala, že neustále prebiehajú rokovania aj so zástupcami bratislavského Starého Mesta.

Starosta Starého Mesta Radoslav Števčík rokovania potvrdil a konkretizoval, že v utorok (21.7.) sa uskutočnilo stretnutie za účasti samosprávy, rezortu, Iuventy i vlastníka priľahlých pozemkov Juraja Šaštínskeho. K posunu v celej záležitosti nedošlo. "Iuventa deklarovala, že nemá peniaze na prevádzku kúpaliska počas ostávajúcich dní tohto leta," informoval Števčík. Zástupcovia Iuventy mali náklady na prevádzku od 1. augusta do 15. septembra vyčísliť na 22.743 eur. "V sume sú zarátané mzdy personálu, energie a prevádzkové náklady, nevyhnutné opravy i strážna služba," uviedol Števčík. Vyjadril sa, že ani mestská časť takúto sumu v rozpočte nemá, vedela by však prispieť aspoň časťou sumy. "Ponuka mestskej časti podieľať sa na prevádzke kúpaliska stále platí, do spolupráce však nemôžeme nikoho nútiť," uviedol Števčík.

Staré Mesto podľa MŠVVaŠ oficiálnu ponuku na prevádzku Mičurinu nepredložilo. Podľa mestskej poslankyne Lucie Štasselovej má záujem prevádzkovať kúpalisko aj hlavné mesto. Tému chce opätovne predniesť na septembrovom mestskom zastupiteľstve. Avizovala tiež, že má vzniknúť koalícia občianskych združení a iniciatív, ktoré budú pripravovať projekt na využitie celého areálu.

Otázka prenájmu kúpaliska súvisí so zámerom vysťahovať Iuventu z areálu na Búdkovej ulici, na čo upozornil ešte v máji ako prvý Denník N. Informoval o tom, že k tomuto kroku štát pristupuje v čase, keď sa k susedným pozemkom v areáli na Búdkovej ulici dostal bývalý developér z Penty Juraj Šaštinský. Minister školstva Juraj Draxler následne reagoval, že budova a areál Iuventy sa predávať nebude a rezort školstva to ani nikdy neplánoval. Podľa jeho slov sťahujú len zamestnancov do inej budovy Iuventy v bratislavskej Karlovej Vsi, pretože potrebujú, aby úradníci tejto príspevkovej organizácie ministerstva pracovali pohromade. Okrem snáh sprístupniť kúpalisko aktivisti v súčasnosti žiadajú, aby ministerstvo školstva odovzdalo areál do správy bratislavského Starého Mesta a aby rezort školstva podporil vyhlásenie areálu s budovami za národnú kultúrnu pamiatku.

Viac o téme: KúpaliskoDraxlerIuventaMičurin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu