Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Slovenská Sahara pokračuje: Platia ďalšie výstrahy, teplotu budú nad 30-kou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Výstrahu prvého stupňa pred vysokými teplotami vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na dnešné popoludnie pre okresy na juhozápadnom Slovensku. Ako SHMÚ informuje na svojej internetovej stránke, medzi 13. a 18. hodinou sa miestami očakáva dosahovanie maximálnej teploty vzduchu 32 až 34 °C.

Výstraha sa týka okresov Bratislava, Senec, Dunajská Streda, Galanta, Šaľa, Komárno, Nové Zámky, Levice, Krupina a Veľký Krtíš. Ešte vyššie teploty hlási SHMÚ na stredu (22.7.) a štvrtok (23.7.). V južných okresoch je na tieto dni vyhlásený druhý stupeň s očakávanými maximálnymi teplotami miestami na úrovni 35 až 37 stupňov. Pre zvyšok Slovenska platí v stredu výstraha prvého stupňa, okrem okresov na severe, ktoré sú bez výstrah. Štvrtok je pod výstrahou pred vysokými teplotami celé Slovensko. Pre jeho južnú polovicu vyhlásil SHMÚ druhý stupeň, na ostatnom území prvý stupeň.

Pre juhozápad platí v stredu a štvrtok výstraha 2. stupňa

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na stredu výstrahu 2. stupňa pre 17 okresov južnej a západnej časti krajiny. V čase od 13:00 do 18:00 sa teploty vyšplhajú na 35 až 37 stupňov Celzia v okrese Bratislava, Malacky, Pezinok, Trnava, Senec, Dunajská Streda, Galanta, Šaľa, Nitra, Hlohovec, Komárno, Nové Zámky, Levice, Krupina, Lučenec, Rimavská Sobota a Veľký Krtíš. Pre stredné časti Slovenska vydali meteorológovia výstrahu 1. stupňa, severné Slovensko bude v stredu bez mimoriadnych javov.

Výstraha 2. stupňa platí aj vo štvrtok pre Bratislavský, Trnavský a časti Nitrianskeho, Trenčianskeho, Banskobystrického a Košického kraja. Teploty v popoludňajších hodinách opäť dosiahnu 35 až 37 stupňov Celzia. Pre celý zvyšok krajiny vydali meteorológovia výstrahu 1. stupňa. 

Výstraha 1. stupňa platí aj dnes pre desať okresov juhozápadného Slovenska. Medzi 13:00 a 18:00 dosiahnu teploty 32 až 34 stupňov Celzia v okresoch Bratislava, Senec, Dunajská Streda, Galanta, Šaľa, Komárno, Nové Zámky, Levice, Krupina a Veľký Krtíš. 

Česko sužuje najhoršie sucho za uplynulých desať rokov

Tohtoročné sucho v Česku, ktoré je podľa meteorológov najhoršie od roku 2003, dosiahlo najvyšší "stupeň"; zasiahlo už totiž aj podzemné vody. Búrky, ktoré prídu do krajiny s novým oteplením, však nedostatok vlahy nevyriešia. Informoval o tom v noci nadnes spravodajský server iDNES.cz.

K podpriemerným zrážkam, ktoré experti registrujú v Česku od apríla, sa v júni pridali vysoké teploty a tie zvýšili vyparovanie. Sucho nie je ako povodeň: vzniká dlhší čas a to tohtoročné sa vyvíja už od jari. Meteorológovia preto rozlišujú namiesto klasických stupňov rôzne typy sucha, ktoré však nasledujú v nemenných fázach.

"O klimatickom suchu hovoríme, keď neprší. Nasleduje ho sucho pôdne, keď v pôde chýba voda, čo sa potom prejaví na vodných tokoch. A na zmenšené prietoky nakoniec nadviaže ubúdanie podzemných vôd. Na tých sa sucho prejavuje vždy až s určitým oneskorením," vysvetlil hydrológ Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Jan Daňhelka.

Ako prvých postihne sucho zvyčajne poľnohospodárov, na riekach ho momentálne pociťujú vodáci. Podzemné vody reagujú vždy s určitým oneskorením, ale ak výdatne nezaprší, hrozí, že začnú vysychať aj studne. Meteorológovia však priaznivú predpoveď nemajú; dážď sa totiž do Česka nepribližuje. Meteorológovia hovoria len o 20-percentnej pravdepodobnosti, že na sklonku júla a počas prvej polovice augusta výraznejšie zaprší, uzatvára internetové vydanie denníka Mladá fronta DNES.

Viac o téme: PočasieSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu