Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Slováci, utekajte do tieňa: Rozpúta sa inferno, budeme sa potiť v takýchto teplotách!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

BRATISLAVA – Horúčavy budú na Slovensku pokračovať aj dnes. Meteorológovia vystríhajú pred vysokými teplotami vzduchu na celom území. Teploty sa na väčšine územia môžu vyšplhať až na 38 stupňov Celzia. V severných oblastiach sa očakávajú teploty do 34 stupňov Celzia.

"Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov," upozorňuje Slovenský hydrometeorologický ústav.

Treba preto pamätať na dodržiavanie pitného režimu. "Vodu je potrebné piť aj vtedy, keď nepociťujete smäd," pripomína hlavný hygienik Ivan Rovný. Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre vody. Ideálna je obyčajná voda, najlepšie vlažná. Piť treba pravidelne v menších dávkach.

Horúčavy prinášajú so sebou zdravotné riziká v podobe kolapsových stavov. Vtedy človek náhle zbledne, dostaví sa nevoľnosť, môže ho obliať studený pot, stratí na chvíľu vedomie, no po pár sekundách sa začne preberať. Len v piatok (17.7.) pre horúčavy skolabovali na Slovensku desiatky ľudí. Viac sú ohrozené ženy. Problém môžu mať napríklad i ľudia s kardiovaskulárnymi ochoreniami, vysokým krvným tlakom, ako aj starší ľudia.

V takýchto horúcich dňoch sa odporúča obmedziť fyzické aktivity a pohyb na priamom slnku. "Stravu treba zvoliť ľahšiu, oblečenie vzdušné. Pri dlhšom pohybe vonku je vhodné mať pokrývku hlavy. Vetrať je dobré najmä ráno a večer a celý deň podľa možností tieniť. Klimatizácia by mala byť nastavená tak, aby teplotný rozdiel oproti vonkajšiemu prostrediu bol maximálne päť až sedem stupňov Celzia," pripomína primárka Centrálneho príjmu Nemocnice Ružinov UNB Renáta Vandriaková.

Na západnom Slovensku prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšie ranné teploty 21 až 18 a najvyššie denné teploty 32 až 35 stupňov C.

Na strednom Slovensku prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšie ranné teploty 20 až 15 a najvyššie denné teploty 30 až 34 stupňov C.

Na východnom Slovensku prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšie ranné teploty 20 až 16 a najvyššie denné teploty 30 až 34 stupňov C.

Počasie na horách

Vo výške 1000 m prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšia ranná teplota 16 stupňov C a najvyššia denná teplota 27 stupňov C.

Vo výške 1500 m prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšia ranná teplota 14 stupňov C a najvyššia denná teplota 22 stupňov C.

Vo výške 2000 m prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšia ranná teplota 12 stupňov C a najvyššia denná teplota 17 stupňov C.

Situácia: Do našej oblasti prúdi teplý tropický vzduch.

Ozón: Šesť percent pod úrovňou dlhodobého priemeru (320 DJ).

Viac o téme: PočasieHorúčavy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu