Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Po mesiacoch ticha ďalšia rana v kauze Váhostav: V problémoch aj dcéra Širokého impéria

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ďalšia rana pre Váhostav. Okrem vlastných problémov Širokého stavebníckeho gigantu, sa do patálií dostala aj jeho dcérska firma. Iba pred týždňom totiž súd odklepol reštrukturalizačné konanie firme, s ktorou je spätý Váhostav.

Okresný súd Bratislava I začal reštrukturalizačné konanie voči dlžníkovi: CONTROL-VHS-SK, s.r.o. Toto rozhodnutie je iba niekoľko dní staré. "Spoločnosť CONTROL-VHS-SK, s.r.o. v roku 2014 zvýšila stratu o 383% na - 383,3 tis. € a tržby jej klesli o 26%", píše portál finstat.sk na svojej stránke. Tržby firmy sa ešte v roku 2012 pohybovali vo výške takmer 650 tisíc eur. O rok neskôr mierne poklesli a minulý rok to bolo už iba vyše 460 tisíc eur. Rapídne sa však prepadla do straty v minulom roku - až 383 tisíc ako spomína portál finstat.

Firma má v popise práce nedeštruktívne skúšky zemín a betónov, kúpu tovaru na účely jeho predaja iným prevádzkovateľom živnosti, kúpu tovaru na účely jeho predaja konečnému spotrebiteľovi, sprostredkovanie obchodu, výroby a služieb, poradenskú a konzultačnú činnosť či technické testovanie, meranie, analýzy a kontroly.

Firma zbrane neskladá

Hovorkyňa Juraja Širokého nás odkázala na samotnú spoločnosť. "Reštrukturalizácia spoločnosti Control-VHS-SK je rozhodnutím samotnej spoločnosti, pre bližšie informácie kontaktujte, prosím, konateľa spoločnosti," zareagovala pre Topky Michaela Grendelová, hovorkyňa spoločnosti Druhá strategická, a.s., ktorá kontroluje Váhostav cez Finasist, a.s.

Firma CONTROL-VHS-SK reštrukturalizáciu potvrdila. "Áno, je to pravda. Do súčasnej zložitej situácie sme sa dostali kvôli dlhodobej kríze v slovenskom stavebníctve," odvetil pre Topky Marek Ďurka zo spoločnosti. Ako nám hovorca prezradil, vo firme sú presvedčení, že na trhu ešte nekončia. "Cieľom reštrukturalizácie našej spoločnosti je ju ozdraviť, nakoľko sme presvedčení, že svojimi službami v oblasti skúšobníctva sa vieme na trhu udržať," dodal Ďurka.

Kauza Váhostav

Kauza Váhostav otriasala Slovenskom dlhé týždne. Stavebnícky gigant, ktorý ovláda Juraj Široký, má finančné problémy a veľké dlhy voči malým živnostníkom. Navyše, za firmou stoja nejasní vlastníci. Transparency International Slovensko odhalilo, že za Váhostavom stoja schránkové firmy.

Po mesiacoch ticha ďalšia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook)

Veritelia Váhostavu môžu predať štátu pohľadávky od augusta do marca 2016

Veritelia Váhostavu budú môcť požiadať o odkúpenie pohľadávok štátom od začiatku augusta do konca marca budúceho roka. Spoločnosť s ručením obmedzeným, ktorá bude na tento účel založená, ich bude musieť vyplatiť do jedného mesiaca. Uviedol to štátny tajomník Ministerstva financií (MF) SR Radko Kuruc po dnešnom rokovaní vlády, ktorá schválila nariadenie o osobitnom odvode vybraných finančných inštitúcií.

"Budú sa môcť prihlasovať do konca marca budúceho roka. Samozrejme, bude tam stanovená lehota, dokedy musí spoločnosť vyplatiť veriteľov, bude zverejnená v rámci výzvy. Bude to krátka lehota, mesiac, pokiaľ budú splnené všetky podmienky a kritériá, ktoré sú nevyhnutné na to, aby mohol veriteľ požiadať o vyplatenie týchto zdrojov," priblížil Kuruc.

Rezort financií už v máji tohto roka avizoval, že pripraví nariadenie v súvislosti s nedávno prijatou legislatívou, ktorá má umožniť odkupovanie pohľadávok malých nezabezpečených veriteľov spoločnosti Váhostav. Peniaze na toto odkúpenie majú ísť z osobitného bankového odvodu.

Viac o téme: Juraj ŠirokýVáhostavCONTROL-VHS-SK
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu