Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Šokujúce odhalenie v kauze Váhostav: Peniaze na záchranu dostanú aj schránkové firmy

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA, Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Schránkové firmy z Cypru a Belize! Aj firmy s takýmito adresami sa budú môcť uchádzať o peniaze štátu. Fico najprv sľuboval, že schránkové firmy z odškodňovania veriteľov Váhostavu sa nebudú o peniaze uchádzať, no realita je úplne niekde inde!

Medzi veriteľmi, ktorí sú oprávnení podať žiadosť, je aj niekoľko schránkových firiem so sídlom na Cypre či v Belize. Dá sa predpokladať, že ich pohľadávky voči Váhostavu vznikli účelovo, aby cez ne mohli ovplyvňovať reštrukturalizáciu firmy a ťažiť z nej. Schránkovým firmám teraz môže štátna firma Slovenská reštrukturalizačná podobne ako živnostníkom a ďalším veriteľom Váhostavu vyplatiť až 200-tisíc eur do úrovne polovice ich pohľadávky.

Protest živnostníkov pred parlamentom
Zobraziť galériu (4)
Protest živnostníkov pred parlamentom  (Zdroj: Jan Zemiar)

Premiér: Schránkové firmy sú vylúčené

Aká je realita? Ako je vidieť z priloženého zoznamu, o túto pomoc sa môžu uchádzať aj spoločnosti z Cypru, Belize či Veľkej Británie. Dokonca je medzi nimi aj slovenská firma Lomark, ktorá požičala Váhostavu jeden a pol milióna eur, no na jej čele má stáť kozmetička z Bratislavy, upozorňuje RTVS. Pričom premiér len pred pár mesiacmi vyhlásil, že "Tu sú vylúčené schránkové firmy. Bavíme sa len o živnostníkoch, eseročkach a akciovkách."

Šokujúce odhalenie v kauze
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Firmy ako Efelan Trading, Regio Enterprise, Ginostra Limited, Synergy Continental, Scarlatina Holding, Palizzi Holding, ktoré majú sídla v exotických rajoch, sa budú môcť uchádzať o štátne peniaze, aj napriek Ficovým slovám.

Šokujúce odhalenie v kauze
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

Štátna eseročka

Štátna eseročka sa bráni, že tieto schránkové firmy má vylúčiť z konania jedna podmienka. "V záujme zabránenia prania špinavých peňazí je povinnosť predložiť potvrdenie, že veriteľ je skutočným majiteľom účtu," nachádza sa v stanovisku Slovenskej reštrukturalizačnej.

Slovenskí podnikatelia sú znepokojení

Podnikatelia sú znepokojení tým, že na Slovensku sa opäť zvyšuje ekonomická kriminalita, rozmáha sa neplatenie faktúr, tunelovanie firiem, či výpalníctvo. Objavili sa dokonca informácie, že sa takýmto činnostiam venujú aj aktívni policajti, ktorí v prípade odhalenia ani nedostanú exemplárne tresty.

"Na druhej strane štát mnohým podnikateľom bráni v podnikaní, sužuje ich zbytočnými byrokratickými predpismi a kontrolami. Tie podnikateľov často pokutujú za nepodstatné odchýlky od predpisov, pričom sú zjavné ich korupčné očakávania. Tí, ktorí sa voči tomu ohradia, neskôr čelia dodatočným problémom, šikanovaniu na úradoch alebo vylučovaniu zo štátnych tendrov," píše sa vo vyhlásení Podnikateľskej aliancie Slovenska.

Ficov LEX Váhostav

Vláda sa napokon rozhodla pred pár mesiacmi pre tento plán: Slovenská reštrukturalizačná bude odkupovať pohľadávky pôvodných veriteľov za 50 % ich hodnoty, najviac však vo výške 200 tis. eur. Očakáva sa, že veritelia Váhostavu uprednostnia predaj svojich pohľadávok za polovičnú hodnotu štátnej eseročke a tá ich bude potom vymáhať od Váhostavu. Takto by sa k svojim peniazom mali dostať rýchlejšie, pravdepodobne do jedného mesiaca, ako keby čakali na postupné splácanie priamo od stavebnej firmy.

Váhostav má na základe reštrukturalizačného plánu od budúceho roku vyplatiť nezabezpečeným veriteľom počas piatich rokov 18,75 %, čiže 19,62 mil. eur z ich pôvodných pohľadávok v objeme 104,7 mil. eur. Sedem schránkových firiem má pohľadávky vo výške zhruba 39 mil. eur. Po ďalších piatich rokoch bude splatná ostávajúca časť pohľadávok do 50 %. Zvyšná polovica predstavuje majetkové právo veriteľov na príslušný podiel na 49 % akcií Váhostavu alebo na vlastné zdroje firmy. Váhostav má vyplatiť všetkým veriteľom, vrátane bánk, spolu 43,85 mil. eur. Celková schválená miera uspokojenia veriteľov je 32,3 % zo súhrnných pohľadávok 136 mil. eur.

Viac o téme: ŽivnostníciJuraj ŠirokýVáhostavSchránková firma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu