Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ľudia sú zúfalí z cestovania v bratislavskej MHD: Teploty, ktoré im dvíhajú žalúdky, reakcia DPB

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: Tip čitateľa, imhd.sk)

BRATISLAVA - Do redakcie nám napísal rozhorčený čitateľ, ktorého nahnevalo cestovanie autobusom bratislavskej mestskej hromadnej dopravy. V horúčavách nastúpil do vozidla s nefungujúcou klímou, čo ho vytočilo. Dopravný podnik obvinil, že porušil prepravné podmienky. Na názor sme sa opýtali kompetentných.

Vaše tipy

"Dňa 12. júna na linke č. 83, číslo autobusu 4931 o 16:34, som nastúpil do plne klimatizovaného autobusu CapaCity, v ktorom bolo nefunkčné klimatizačné zariadenie," začína opisovať svoj zážitok náš čitateľ a pokračuje: "Po výzve vodiča na zapnutie klimatizácie mi odpovedal - klíma nefunguje, je dlhodobo pokazená, dopravný podnik o tom vie a nemôžem s tým nič spraviť."

Nahnevaný čitateľ následne v autobuse odmeral teplotu, ktorá podľa jeho slov pri vodičovi dosahovala 44 stupňov Cezia a v zadnej časti pri motorovom priestore 49 stupňov Celzia, vonkajšia teplota bola 33 stupňov Celzia.

Ľudia sú zúfalí z
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Cestujúci sa poriadne rozohnil a svoj hnev vybičoval. "Vozidlo nemá plnohodnotne otvárateľné okná a nie je schopné prevádzky na pozemných komunikáciach v tropický deň." Dopravný podnik podľa neho porušil prepravné podmienky a úmyselne ohrozoval zdravie a bezpečnosť ľudí. "Je mi ľúto tehotnej mamičky, ktorej bolo na vracanie celú jazdu," doplnil.

O vyjadrenie sme požiadali samotný bratislavský dopravný podnik. "DPB, a.s. okamžite objednal potrebné náhradné diely, po ich dodaní klimatizáciu ihneď opraví. Náhradné diely sú sľúbené v 25. týždni, okamžite po dodaní bude autobus opravený," uistila hovorkyňa DPB Adriana Volfová. Zatiaľ autubus vypravujú tak, že sú odomknuté a otvorené bočné okná, pričom  vodič otvára aj strešné vetráky. Takto sa vypravujú aj všetky ostatné vozidlá, ktoré nie sú vybavené klimatizáciou. "DPB, a.s. má niekoľko vozidiel, či už autobusov, trolejbusov alebo električiek bez klimatizácie. Ide o zastaralý vozidlový park, ktorý už v súčasnej dobe DPB, a.s. masívne modernizuje aj z dôvodu, aby sme zabezpečili pre cestujúcu verejnosť väčší komfort.," ozrejmila hovorkyňa.

Ľudia sú zúfalí z
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: Tip čitateľa, imhd.sk)

Obnovený vozový park

V prevádzke má dopravný podnik už 82 nových trolejbusov, v októbri ich bude už 120, tým bude kompletne obnovený vozidlový park trolejbusov. V bratislavských uliciach už jazdí 75 nových autobusov, v septembri ich bude dokopy 100. Po meste už jazdí 10 nových električiek, do konca roka ich bude 45 a v roku 2016 ich bude spolu 60.

Ľudia sú zúfalí z
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: dpb)

Ľudia sú zúfalí z
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: dpb)

Ľudia sú zúfalí z
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: dpb)

Koľko ľudí, toľko chutí

To bezpochyby platí aj v prípade mestskej hromadnej dopravy. "DPB, a.s. zaznamenáva rozdielne názory na klimatizované vozidlá, niekomu vyhovujú, niekomu naopak nie," potvrdila Volfová. Práve cestujúci často otvárajú okná a klíma je potom neefektívna. Takisto dochádza k enormnému úniku vychladeného vzduchu počas státia vozidiel na zastávkach, keď naproti tomu teplo sála do vozidiel. Nie všetkým cestujúcim vyhovujú klimatizované spoje, či už mladým aj kvôli rôznym alergiám, no taktiež aj starším, nakoľko pri teplotných rozdieloch môžu mať zdravotné problémy.

Vylomenie zámku, zápach z cestujúcich

Je dôležité podotknúť, že dopravný podnik nemá žiaden predpis, ktorý by hovoril o uzamykaní okien. Ak boli okná zamknuté, viackrát šoféri zaznamenali vylomenie zámku okna, keď ho chceli cestujúci nasilu otvoriť. Stane sa, že cestujúcemu príde nevoľno a potrebuje ihneď čerstvý vzduch, aj keď je teplý. Ďalší nepríjemný problém, s ktorým je možné sa v autobuse stretnúť, je mimoriadne znečistený cestujúci, ktorý jednoducho zapácha, čo klimatizácia nevie odstrániť, preto ostatní cestujúci žiadajú okno otvoriť.

 

 

 

 

Viac o téme: KlimatizáciaAutobusMHD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu