Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Finančný žralok z J&T si zavaril: Po kontroverzných slovách má na krku veľký problém

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Finančník Patrik Tkáč si nechtiac na seba uplietol bič. Po tom, čo na svojom Facebooku radil ako obchádzať dane cez Cyprus, si privolal na seba daňovú kontrolu. Jeho bankoví klienti tak môžu byť nemilo zaskočení.

Všetko začal poslanec za Sieť Miroslav Beblavý, ktorý upozornil, že "J&T Banka má viac ako 42% svojich úverov voči cyperským schránkam, cez ktoré môžu jej majitelia prípadne financovať aj sami seba." To sa Tkáčovi nepáčilo a začal s poslancom facebookovú vojnu, kde si vymieňali odkazy.

Finančný žralok z J&T
Zobraziť galériu (3)

Patrik Tkáč je spolumajiteľ J&T Banky a Poštovej banky. Na Facebooku napísal ako podniká. „95 percent vlastníkov cyperských firiem, ktoré financujeme, sú české a slovenské fyzické osoby. Tie firmy nemajú účty na Cypre, ale u nás. Podľa platnej legislatívy každý Slovák a Čech, ktorý očakáva kapitálový zisk vyšší ako 200-tisíc eur a neinvestuje prostredníctvom štruktúry podobnej Cypru, tak okráda vlastnú rodinu!” napísal milionár na svojom Facebooku.

Na túto poznámku Beblavého sa Tkáč ohradil a vysvetlil, že tieto úvery jeho bánk cyperským firmám sú len obchody so slovenskými a čskými klientmi, ktorí radi využívajú nízke cyperské dane.

Daňová expertka ho varovala

Na Tkáčove slová reagovala daňová expertka a spolumajiteľka veľkej slovenskej firmy na daňové poradenstvo Renáta Bláhová. Napísala mu rovno do komentáru pod status, že klientov Poštovej banky sa podľa nej zamedzenie dvojitého zdanenie netýka, pretože Tkáčovi klienti tam nepodnikajú ani nemajú zamestnancov.

"Neviem, koľko z vašich klientov si to uvedomuje, ale cezhraničné transakcie podliehajú kontrole až 10 rokov spätne, trestný čin krátenia dane podľa našej legislatívy sa môže vyšetrovať až 20 rokov," odkázala mu Bláhová.

Patrik Tkáč
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: archív J&T)

Zavaril si

O Tkáča sa teraz zaujímajú aj daniari. Finančná správa sa chystá podnikateľove aktivity preveriť. Tá sa zaoberá najmä daňovými machináciami. "Prípady indikujúce účelové obchádzanie, znižovanie daňovej povinnosti alebo konanie daňových subjektov, pri ktorom dochádza k nevhodnej účelovej aplikácii daňového práva spôsobom, ktorý predstavuje jeho zneužitie sú a budú predmetom sústredeného záujmu kontrolórov finančnej správy, špeciálne školených a zameraných na oblasť cezhraničných daňových vzťahov vrátane transferového oceňovania," zareagovala pre Topky Patrícia Macíková z Finančnej správy.

Najnovšie si tak posvietia aj na milionára a jeho podnikanie. Kvôli tomuto podnetu chcú zalarmovať aj cyperské úrady. "Prezident FS poveril tento tím špecialistov, aby bezodkladne vykonal v tejto veci miestne zisťovanie. V prípade potreby požiadame Cyprus o otvorenie bilaterálnej daňovej kontroly."

Viac o téme: DaneDaniariCyprusTkáčBeblavýSýkora
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu