Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pád eura zmení život Slovákom: Toto je sedem TOP vecí, na ktoré musíte byť pripravení!

Euro padá. Čo to znamená pre Slovákov? Zobraziť galériu (3)
Euro padá. Čo to znamená pre Slovákov? (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Euro padá na rekordné minimá. Tlačenie peňazí centrálnej banky a slabé euro vyvolávajú obavy a neočakávané dôsledky. Čo to znamená pre Slovákov, ich úspory, platy, nezamestnanosť alebo letné dovolenky? Opýtali sme sa špičkových ekonomických analytikov, čo tieto ekonomické podmienky, znamenajú pre naše peňaženky!

Euro v stredu voči doláru opäť oslabilo a prvýkrát za 12 rokov sa najviac priblížilo cene doláru. Okrem iného k tomu prispelo tlačenie peňazí Európskej centrálnej banky. Mnoho ľudí ani len netuší, čo tieto neobvyklé kroky centrálnych bankárov a padajúce euro, znamenajú. Pozreli sme sa preto na oblasti, ktoré zaujímajú obyčajného Slováka a jeho peňaženku.

Pozrite sa, čo robí posilňujúce sa alebo oslabujúce sa euro s úsporami, dovolenkami či nákupnou turistikou v zahraničí.

Čo znamená posilňujúce sa a oslabujúce sa euro?
Zobraziť galériu (3)
Čo znamená posilňujúce sa a oslabujúce sa euro?  (Zdroj: postova banka)

Platy

Slováci by mohli z tlačenia peňazí profitovať. „Kroky ECB sú pre Slovensko výhodné, keďže okrem zlepšenia obchodnej bilancie povedú k poklesu nezamestnanosti a k zrýchleniu rastu príjmov a miezd Slovákov. ECB sa nimi pokúša bojovať proti tiahlej deflácii, ktorá má na ekonomiku neblahé dôsledky,“ povedal pre Topky analytik Inštitútu finančnej politiky Branislav Žúdel.

Výhodné je míňať u nás pre tých Slovákov, ktorí zarábajú v cudzine a domov by sa vrátili nakúpiť v eurách. „Oslabujúce sa euro je výhodné pre tých Slovákov, ktorí pracujú v zahraničí a míňajú svoje zárobky na Slovensku alebo sa rozhodnú zarobené a nasporené peniaze vymeniť za eurá,“ prezradili nám analytici Poštovej banky (PB) s tým, že mierne by si prilepšili Slováci pracujúci u našich susedov. „Aktuálne je ale naša mena medziročne len o niečo slabšia voči českej korune, maďarskému forintu aj poľskému zlotému. Takže Slováci pracujúci v susedných krajinách si vďaka klesajúcemu euru prilepšili len veľmi mierne.“

Oveľa viac by mohli získať Slováci pracujúci napríklad vo Veľkej Británii či v Spojených štátoch. „Voči americkému doláru je totiž euro slabšie približne o pätinu, voči britskej libre medziročne stráca zhruba – 15 % a voči švajčiarskemu franku cca – 12 %. Platy Slovákov pracujúcich v týchto krajinách tak po prepočte do EUR celkom zaujímavo vzrástli. Reálne na tom ale zarobia až vtedy, keď zarobené a nasporené peniaze za eurá aj skutočne vymenia,“ tvrdia experti z PB.

Úspory

Slováci, ktorí držia úspory v inej mene než euro, na tom zarobia. Naopak, tí, ktorí držia veľké objemy eur a chystajú sa ich previesť napríklad na dolár, prerobia. "Klesajúce euro je pozitívnou správou aj pre tých, ktorí majú nejaké úspory v amerických dolároch. Platí totiž, že ak má Slovák časť úspor uložených v amerických dolároch, tak v prípade oslabenia sa eura sa jeho úspory v prepočte do eur zhodnocujú. Samozrejme reálne zarobí v tom prípade, ak sa odložené doláre naozaj rozhodne za eurá vymeniť," povedali pre nás analytici z PB.


Pripravte sa na paritu eura voči doláru, čo najrýchlejšie!


Ceny

Dopad slabého eura by mali Slováci podľa Juraja Karpiša pocítiť na životnej úrovni. „Oslabenie eura bude mať dopad nielen na často spomínaných exportérov, relatívne ceny ich produktov na svetovom trhu, ale aj na životnú úroveň Slovákov. Ich kúpna sila na svetových troch oslabením eura poklesla a priemerný Slovák bude musieť vďaka tomu dlhšie pracovať na kilo čínskej ryže alebo liter ruskej ropy. Ceny tovarov a služieb z krajín mimo eurozóny relatívne zdraželi a dôjde k nutnej zmene v nákupnom správaní a prerozdeleniu trhových podielov,“ zareagoval ekonóm INESS.

Vyššie ceny by sa mali dotknúť najmä ľudí, ktorí nakupujú zo zahraničia, konkrétne Spojených štátov. „Klesajúce euro neteší ani mnohých Slovákov, ktorí s obľubou nakupujú prostredníctvom amerických internetových obchodov. Nákupy v amerických dolároch nás dnes totiž vyjdú drahšie ako v uplynulých mesiacoch. Slováci, ktorí takéto nákupy preferujú alebo sa do USA chystajú rovno vycestovať, si tak za svoju útratu v porovnaní s uplynulými mesiacmi priplatia,“ tvrdia experti z Poštovej banky.

Doplatiť na to môžu milovníci elektroniky. „Prejaviť by sa malo napríklad zdražením dovážanej elektroniky z ne-eurových oblastí,“ prezradil analytik JæT banky Stanislav Pánis. „Týka sa to samozrejme aj elektroniky, ktorá je do eurozóny dovážaná či už priamo zo Spojených štátov alebo z iných, napríklad ázijských krajín, pričom platby prebiehajú v dolároch,“ potvrdzujú ekonómovia PB.

Cena benzínu

Slabé euro by sa mohlo najviac premietnuť aj do ceny benzínu. „Pre bežných ľudí sa oslabovanie eura asi najciteľnejšie a najrýchlejšie prejaví v raste cien pohonných hmôt, či iných tovarov a služieb naviazaných na vývoj amerického doláru. Po prepade v minulom roku ceny ropy za ostatné dva mesiace vzrástli v dolároch o 15%, no v eurách až o 25%,“ upozorňuje Zdenko Štefanides. Súhlasí s ním aj Stanislav Pánis. „Slabšie eura zároveň znamená, že ceny palív sú vyššie ako by to bolo bez efektu slabého eura,“ tvrdí expert z JaT banky.

Nezamestnanosť

Kroky centrálnych bankárov by mali pomôcť aj nezamestnaným nájsť si nové pracovné príležitosti. „Kvantitatívne uvoľňovanie dokáže podporiť rast ekonomiky tým, že väčšie množstvo peňazí v ekonomike vedie k vyššej dostupnosti úverov, vyššej investičnej aktivite podnikateľov, k rozširovaniu výroby a v konečnom dôsledku aj k tvorbe nových pracovných miest. V prípade, že bude program QE v podaní ECB úspešný, mal by viesť k rýchlejšiemu rastu ekonomiky menovej únie aj k poklesu nezamestnanosti,“ tvrdia odborníci z Poštovej banky.

Dovolenky

Drahšie dovolenky by mohli byť najmä v dolárových destináciách. V krajinách, kde sa používa euro, dopady pocítiť nemusíme. „Je tu obdobie zimných lyžovačiek, pokiaľ ju strávime v krajine eurozóny, tak sa nás samozrejme kurzový vývoj netýka. Ak ale vycestujeme na dovolenku mimo eurozónu, tak takáto dovolenka nás vyjde drahšie v prípade, že sa euro voči tamojšej domácej mene oslabuje. V súčasnosti by sme to mohli pocítiť napríklad pri vycestovaní na zimnú lyžovačku do Švajčiarska alebo za nákupmi do USA. Slovensko sa ale stáva vďaka klesajúcemu euru zároveň lacnejšie a teda aj lákavejšie pre zahraničných turistov,“ vysvetlili pre nás analytici PB.

Firmy

Pre firmy a našu ekonomiku ako celok by mali byť kroky ECB a slabé euro dobrou správou. „Oslabovanie eura je prospešné pre vývozcov a ekonomika Slovenska ako celok by si malo z oslabovania eura polepšiť. Oslabenie eura tak potiahne slovenské firmy nielen priamo vďaka lepšej cenovej konkurencieschopnosti mimo krajín eurozóny ale aj nepriamo cez zvýšenie ekonomického rastu našich obchodných partnerov v eurozóne a ich dopytu po slovenských výrobkoch a službách,“ povedal pre Topky Zdenko Štefanides z VÚB banky.

V prípade slovenského automobilového priemyslu sa to týka okrem iného vývozu vozidiel typu SUV na americký trh,“ myslí si ekonóm Vladimír Vaňo zo Sberbank.

Na jednej strane je slabé euro výhodou pre exportérov, na druhej strane zase škodí importérom. „Na druhej strane však slabšia mena predražuje import, čo sa premieta do rastu nákladov na obstaranie tovarov zo zahraničia. Prostredníctvom slabšieho eura a drahších dovážaných tovarov si totiž do eurozóny dovezieme aj infláciu,“ upozorňujú experti Poštovej banky.

O čo ide Európskej centrálnej banke?

Skepticky hodnotí tlačenie peňazí Juraj Karpiš. „ECB sa snaží monetárnou politikou riešiť ekonomické problémy v Európe, ktoré vytváranie nových peňazí nemôže odstrániť. Nové peniaze z ECB ešte viac deformujú trhy a oddiaľujú zdravý ekonomický rast,“ upozorňuje slovenský ekonóm.

Na druhej strane však centrálni bankári musia konať, chcú sa vyhnúť deflácii. „Cieľom menovej politiky našej Európskej centrálnej banky je vyhnúť sa špirále dlhotrvajúcej deflácie a podporiť oživenie hospodárskeho rastu zlepšením dostupnosti a znížením úročenia úverov. Kvantitatívne uvoľnenie menovej politiky ECB výrazne zvyšuje dostupnú likviditu v bankovom sektore a už vo svojom úvode stláča úrokové sadzby na nové rekordne nízke úrovne,“ hodnotí neštandardný nástroj ECB Vladimír Vaňo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu