Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prerušenie komunikácie s Denníkom N nie je podľa Maďariča nič nové, robí to aj USA

Marek Maďarič
Marek Maďarič (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) nevidí v rozhodnutí vlády nekomunikovať s Denníkom N porušenie zákona. Na Slovensku sa podľa neho nedeje nič nové a už vôbec nie dramatické či dokonca protiústavné. Píše to v odpovedi na interpeláciu, ktorú mu adresoval poslanec NR SR Jozef Viskupič (OĽaNO).

"Ak sa médium, ktoré chce navonok pôsobiť nezávisle a objektívne, stane politicky aktívnym a nad rámec svojich profesionálnych novinárskych aktivít ponúka verejnosti výlučne svoje politické videnie sveta, musí rátať s tým, že spôsob komunikácie zo strany orgánov verejnej moci na to bude primerane reagovať," píše Maďarič Viskupičovi.

Poukazuje na prípad zo Spojených štátov amerických. "Stanica Fox News Channel zvolávala proti prezidentovi Barackovi Obamovi v súvislosti s jeho zdravotníckou reformou protestné párty a svoje vysielanie zatraktívňovala tým, že rozdávala megafóny na protestoch proti administratíve Bieleho domu. Reakciou Bieleho domu bolo, že Fox News dostal stop na tlačových konferenciách, ich reportéri nemohli dokonca Bielemu domu položiť ani otázku," pripomenul Maďarič.

Vtedajšia prezidentova hovorkyňa Anita Dunnová k tomu podľa Maďariča uviedla: "Keďže oni vedú vojnu proti Barackovi Obamovi a Bielemu domu, nemusíme sa pretvarovať, že takto sa správa legitímna spravodajská organizácia". Biely dom svoj postoj podľa Maďaričových slov obhajoval argumentom, že Fox News ponúka "názory prestrojené za správy".

Minister sa zároveň pýta, kto z ochrancov slobody tlače na to vtedy reagoval a kto z novinárov vyjadril médiu verejne solidaritu. "Denník Sme, ktorý o tejto kauze v roku 2009 informoval aj slovenskú spoločnosť, uviedol, že 'faktom je, že kritika zo strany Foxu často prekračuje hranice serióznej žurnalistiky'," upozornil Maďarič.

Súhlasí, že ak sa vo vydaní média objaví napríklad karikatúra, ktorá môže ironizovať či dokonca zosmiešňovať politika, je to v poriadku a je nevyhnutné to strpieť alebo sa na tom zasmiať. "Avšak úplne iná situácia nastáva pri nálepkových kampaniach či iných agitačných aktivitách. Tu už nejde o novinársku prácu a už vôbec nie o informovanie verejnosti. Skôr sa vynárajú otázky zneužívania miesta vo verejnom priestore na jednostranné podsúvanie vlastného videnia sveta bez uplatnenia čo i len minimálnej miery objektivity a novinárskej profesijnej etiky," doplnil Maďarič.

Denník N podľa neho nerobí iba noviny, ale aj otvorenú politiku a prispôsobovanie sa tejto skutočnosti nemožno podľa Maďariča považovať za porušenie ústavy či zákona. "Nakoniec, tlačový zákon hovorí nielen o povinnosti orgánov verejnej moci, ale i o účele poskytovania informácií médiám, ktorým je pravdivé, včasné a všestranné informovanie verejnosti. A verím, že mi dáte za pravdu, že politický aktivizmus a vlastné politické kampane určite nemožno označiť za snahu o pravdivé, včasné a všestranné informovanie verejnosti," adresuje Viskupičovi minister kultúry.

Na rozdiel od Maďariča opozícia vrátane Viskupiča vidí v rozhodnutí vlády nekomunikovať s Denníkom N porušenie tlačového zákona aj Ústavy SR. Viskupič zároveň spochybňuje argumentáciu, pri ktorej sa Maďarič odvoláva na prípad zo Spojených štátov. "Náš mediálny svet je nastavený inak. My máme svoje pravidlá, ústavu, tlačový zákon. A tie garantujú, že vláda nesmie diskriminovať médiá," tvrdí Viskupič. 

Ministra sa vo svojej interpelácii pýtal, či sa nazdáva, že jeho postoj je v súlade s ústavou a tlačovým zákonom, a ak áno, s ktorými ustanoveniami. Ďalej chcel vedieť, či si je Maďarič vedomý, že takýmto spôsobom môže on, respektíve vláda ako celok spôsobiť dotknutému médiu škodu a že môže byť konanie voči tomuto médiu vnímané ako diskriminačné a neprimerané. Pre interpeláciu sa Viskupič rozhodol po tom, ako Smer-SD nepustil diskusiu o tejto téme ani na mimoriadnom, ani na riadnom rokovaní mediálneho výboru.

Viac o téme: Smer-SDMarek MaďaričDenník N
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu