Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Utečencovi z Pakistanu zabil dcéru Taliban: Bojí sa o svoj život, žiada a azyl v SR

Mazhar Hussain Syed Zobraziť galériu (3)
Mazhar Hussain Syed (Zdroj: TASR)

ROHOVCE/BRATISLAVA – Medzi 28 cudzincami v pobytovom tábore v Rohovciach (okr. Dunajská Streda), ktorí na Slovensku požiadali o azyl, je aj 61–ročný Mazhar Hussain Syed z Pakistanu. Na Slovensko prišiel pre obavu o svoj život.

„Patrím k sunnitom v Pakistane a odišiel som, aby som si zaistil bezpečný život,“ hovorí Syed. Na Slovensku bol päť mesiacov v tábore v Sečovciach, kde to však podľa neho vyzeralo skôr ako väzenie. Odtiaľ putoval do Humenného, kde prežil ďalší mesiac. Následne skončil v pobytovom tábore v Rohovciach.

Slovensko a jeho obyvatelia sa mu veľmi páčia. Voľný čas si vypĺňa najmä prechádzkami. „Rád chodím mimo tábora, páči sa mi vaše poľnohospodárstvo. Slovensko a Slováci sú dobrí. Počas dňa hlavne spím, premýšľam, prechádzam sa, chodím si nakúpiť,“ opisuje svoj denný režim.

Mazhar Hussain Syed
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Jeho život v Pakistane však poznačila rodinná tragédia. „Zostala mi tam rodina. Pôvodne som mal dve dcéry a syna. Jednu dcéru mi však zabili príslušníci Talibanu,“ vysvetľuje. Okrem dvoch detí mu tak ostala ešte manželka a otec.

„Môj syn je momentálne v hlavnom meste Pakistanu, Islamabáde. Manželka s dcérou žijú v inom meste. Na Slovensku nemám nikoho z rodiny a ani priateľov,“ dopĺňa. Chcel by tu však v budúcnosti zostať, pretože sa mu na Slovensku páči. „Doma som bol farmárom, preto sa mi páčia vaše polia, úroda, domáce zvieratá, rád sa na to dívam,“ uzavrel.

Mazhar Hussain Syed
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Viac o téme: UtečenecPakistanMazhar Hussain Syed
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu