Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Čaká Slovensko environmentálna katastrofa? EÚ chce financovať ťažbu v chránených oblastiach!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: Lesoochranárske zoskupenie VLK)

BRUSEL/BRATISLAVA - Európska únia podporila kontroverzný zákon, ktorý je tŕňom v oku environmentálnych združení. Z aktuálneho Programu rozvoja vidieka sa bude až do roku 2020 financovať budovanie lesných ciest a ťažba dreva v chránených územiach. Podpora je konkrétne určená aj na zvýšenie ťažby a využívania drevnej biomasy na energetické účely. Lesoochranárske zoskupenie VLK bije na poplach.

Lesné cesty sú nevyhnutné

Program rozvoja vidieka (ďalej len Program) podporí výstavbu a obnovu 250 km ciest, najmä v chránených územiach, a to pod zámienkou protipožiarnej ochrany lesa. Svedčí o tom v minulom roku schválený dokument Akčný plán Národného programu rozvoja využitia dreva SR (Akčný plán), ktorý slúžil ako podklad pre Európsku úniu.

Finančná podpora z eurofondov je určená aj pre samotnú ťažbu dreva vo vzácnych a ohrozených lesoch. Táto činnosť je zdôvodnená zlepšením ich odolnosti a environmentálnej hodnoty, čo však zoskupenie VLK označuje za cynický dôvod. V rámci kampane Biomasaker zároveň dlhodobo upozorňujú na zvyšovanie množstva vyrúbaného dreva v lesoch a vo voľnej krajine.

Čaká Slovensko environmentálna katastrofa?
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Lesoochranárske zoskupenie VLK)

Cieľom tejto kampane je zrušenie štátnych dotácií na všetko drevo spaľované v biomasových zariadeniach okrem dreva pochádzajúceho z energetických porastov a z odpadu z drevospracujúceho priemyslu. Dôvodom je fakt, že na Slovensku od roku 2000 ubudlo 760 km2 lesov a v súčasnej dobe sa ťaží takmer 4 milióny m3 dreva na energetické účely, pričom udržateľná ťažba všetkého dreva je na lesných a nelesných plochách 5,8 – 6 miliónov m3 dreva.

Sporné rozhodnutie únie

Opýtali sme sa Juraja Lukáča z lesoochranárskeho zoskupenia VLK, ako je možné, že Európska únia podporila takéto rozhodnutie. V rámci environmentálnej politiky Európska únia obhajuje jedny z najprísnejších noriem sveta, pričom medzi základné ciele si kladie ekologizovania hospodárstva aj ochranu prírody. V oficiálnych materiáloch sa doslovne píše: "Lesy sa vytínajú alarmujúcou rýchlosťou na celom svete. EÚ vyzýva na zníženie celosvetovej miery odlesňovania na polovicu do roku 2020 a na jeho úplné zastavenie do roku 2030. S rôznymi krajinami vyvážajúcimi drevo pracuje na zlepšení správy lesov."

Čaká Slovensko environmentálna katastrofa?
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Lesoochranárske zoskupenie VLK)

Napriek tomu chce finančne podporiť ťažbu dreva v chránených územiách na Slovensku: "Rozhodnutie Európskej komisie schváliť v súčasnosti platný Program rozvoja vidieka na roky 2014 - 2020 podľa nášho názoru vychádza zo súladu navrhovaných opatrení s národnou legislatívou a plánovacími dokumentmi na národnej úrovni. Jedným z takýchto dokumentov, ktorý slúžil ako podklad pre vypracovanie opatrení v aktuálnom Programe je Akčný plán Národného programu využitia potenciálu dreva Slovenskej republiky."

Už vtedy sa aktivisti snažili smerovanie tohto Národného programu zmeniť. "Ako uvádzame v tlačovej správe, tento dokument VLK s podporou 1561 občanov SR pripomienkoval v oficiálnom pripomienkovom konaní a napriek tomu, že sa na rozporovom konaní nepodarilo rozpor odstrániť, Ministerstvo pôdohospodárstva predložilo materiál na rokovanie Vlády SR a tá ho schválila na svojom zasadnutí v máji 2014," vysvetľuje Lukáč.

Čaká Slovensko environmentálna katastrofa?
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Lesoochranárske zoskupenie VLK)

Aké budú dôsledky?

Z predloženého dokumentu jednoznačne vyplýva, že ministerstvo v najbližšom období plánuje podporiť využitie potenciálu dreva v chránených územiach prehodnotením ich rozsahu, t.j. znížiť rozlohu chránených území. Toto rámcové opatrenie je zamerané na znižovanie výmery chránených území s 5. stupňom ochrany. Ide pritom o najprísnejšie chránené územia z pohľadu ochrany prírody, ktoré zaberajú iba 1,91 percenta územia Slovenska. Samotné budovanie nových lesných ciest v Národných parkoch a Prírodných rezerváciách so štvrtým stupňom ochrany s ohľadom na protipožiarnu ochranu je veľmi diskutabilný.

"Požiare vznikajú predovšetkým tam, kde majú ľudia ľahký prístup a kde sa ťaží. Napríklad v rokoch 2005 – 2006 patrilo medzi najčastejšie príčiny vzniku požiarov vo Vysokých a Nízkych Tatrách pálenie haluziny, manipulácia s otvoreným ohňom a cigaretový ohorok, pričom väčšina z lesných požiarov vznikla na ploche, kde sa ťažilo. Nie je zverejnená žiadna analýza, ktorá by protipožiarny efekt vyplývajúci z budovania zvážnic a ciest potvrdzovala. Naopak existujú mnohé príklady, kedy lesné požiare vznikli v miestach sprístupnených cestami a zvážnicami (resp. protipožiarnymi pásmi) v lokalitách, kde sa ťažilo," informuje Lukáč.

Čaká Slovensko environmentálna katastrofa?
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Lesoochranárske zoskupenie VLK)

Európska únia chce podporiť aj zvýšenie využitia lesnej biomasy, ako aj vedľajších produktov pri spracovaní dreva na energetické účely. No podľa analýzy, ktorou disponuje VLK, využívanie dreva na energetické účely na Slovensku už teraz prekračuje potenciál našich lesov. "Akékoľvek zvyšovanie využívania dreva a podpora rastu výroby energií z dreva vedie k negatívnym dôsledkom, ako sú nelegálne výruby a spaľovanie kvalitnejších sortimentov dreva, čo potvrdzujú rozhodnutia štátnych úradov a terénny monitoring VLK-a," varuje Lukáč.

Dobre schované dôvody

Tieto opatrenia smerujú presne do oblastí vymedzených Akčným plánom, ale pod najrôznejšími dobre znejúcimi zámienkami. "Vysvetlením prečo Európska únia podporila daný dokument je, že buď bruselskí úradníci uverili lesníckym rozprávkam, alebo sa podvolili tlaku lesníckej lobby a mašinérie drevospracujúceho priemyslu," myslí si Lukáč.

Čaká Slovensko environmentálna katastrofa?
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Lesoochranárske zoskupenie VLK)

Ťažba dreva v lesoch na Slovensku popritom a potichu dlhodobo rastie. Za posledných 20 rokov vzrástla plánovaná ťažba o 87 percent na úroveň 9 miliónov m3, no zároveň lesníci prekračujú túto hodnotu každý rok v priemere o 12,4 percenta. V poslednom období sa vďaka štátnym dotáciám na výrobu "zelenej energie" k ťažbe v lesoch výrazným spôsobom pridáva ťažba dreva na pozemkoch, ktoré nie sú vedené ako les, t.j. brehové porasty, vetrolamy, zarastené lúky, pasienky a pod.

Na Slovensku sa tak ročne na lesných a nelesných plochách vyťaží spolu okolo 10 miliónov m3 dreva. Akékoľvek dotácie do podpory ťažby tento trend iba zvýšia spolu so zvyšovaním negatívnych dopadov lesníckej činnosti, ako sú vznik povodní, erózia pôdy, zmeny mikroklímy, ničenie biotopov, znižovanie ekologickej stability a zhoršovanie životného prostredia.

Čaká Slovensko environmentálna katastrofa?
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Lesoochranárske zoskupenie VLK)

"Lesníctvo je technické odvetvie zamerané na maximalizovanie zisku z lesa. Z pohľadu lesníkov je zrejmé, že akákoľvek ďalšia dotácia, v tomto prípade zo zdrojov EÚ, ktorá im umožní zvýšiť ťažbu dreva, postaviť nové odvozné cesty z lesa či získať nové účinnejšie technológie pre ťažbu biomasy, je pre nich prínosom," dodáva Lukáč na záver.

Viac o téme: Ťažba drevaChránené oblastiEurópska úniaLesoochranárske zoskupenie VLK
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu