Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

EÚ chce presadiť najabsurdnejší zákon: Keď si ho prečítate, budete si prstom klepať po čele

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRUSEL - Odteraz už žiadne slobodné panorámy! Európska únia uvažuje chrániť významné pamiatky a umelecké diela aj pred nezákonným fotením. Na zverejnenie momentiek so slávnou parížskou Eifellovkou by sme v budúcnosti mohli potrebovať povolenie držiteľa autorských práv.

Navrhovaný zákon EÚ vyšiel zo strany Británie a niekoľkých ďalších členských štátov. Umožňoval by pokutovať fotografov za porušovanie autorských práv, keď „cvaknú“ svetoznámu pamiatku či umelecké dielo na verejnom priestranstve. Mnohé zo zachytených pamiatok zvyknú byť totiž použité nielen na súkromné, ale aj komerčné účely s cieľom zisku. Patentovanie navrhovaného zákona by znamenalo potrebu získať povolenie od držiteľa autorských práv alebo zástupcu, ktorý v mene pamiatok koná. A to aj v prípade, že pamiatka či dielo by sa nachádzali v pozadí fotografie.

Čaká Slovensko environmentálna katastrofa? EÚ chce financovať ťažbu v chránených oblastiach!

Návrh EÚ sa stretol s ostrou kritikou niekoľkých organizácií a odborníkov, ktorí ho označili za absurdný a otrasný. Obmedzenia podobného typu sú však už na niektorých miestach Európy uplatňované, napríklad v Belgicku a Francúzsku, kde je zakázané zverejniť obrázok Eifellovej veže v noci, pretože jej svetelná inštalácia je chránená autorským zákonom.

Invázia slobody prejavu

Hoci by mal zákon obmedziť len použitie fotografií na komerčný účel, problém by mohol nastať aj vtedy, ak súkromná osoba zverejní záber s pamiatkou alebo dielom na sociálnu sieť. „Ide o kompletnú inváziu našej slobody prejavu,“ komentoval návrh Charles Swan, riaditeľ Asociáce fotografov pre The Times.

Podľa kritikov návrhu kontroverzného zákona je neuveriteľné, že v čase medzinárodného zmätku si EÚ nájde čas na to, aby predložila také závažné obmedzenie jednoduchých každodenných práv a kratochvíľ verejnosti. Okrem toho sa kritici pustili aj do Kráľovského inštitútu britských architektov, ktorý by mal z vyzbieraných autorských poplatkov prospech, informoval Daily Mail.

Pamiatky ako London Eye by sme museli vymazať z fotografií
Zobraziť galériu (2)
Pamiatky ako London Eye by sme museli vymazať z fotografií  (Zdroj: SITA)

Viac o téme: BruselEurópske pamiatkyAbsurdný zákon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu