Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Myslite na ochranu kože už teraz: Takto sa vyhnete rakovine!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - O ochranu pokožky sa treba podľa lekárky starať nielen v lete, ale už aj počas jarných mesiacov. "Všetko závisí od fototypu kože. Ľudia, ktorí majú prvý, druhý alebo aj tretí fototyp, majú väčší počet znamienok, tak by si mali chrániť pokožku už od objavenia sa prvých jarných lúčov až po posledné jesenné lúče," povedala dermatovenerologička Jana Chudíková z bratislavskej DermaCare clinic.

Upozornila, že každé spálenie kože zvyšuje riziko vzniku rakoviny, najmä obávaného malígneho melanómu. Nakoľko sa tento typ rakoviny v tele rýchlo rozrastá, pre jeho úspešnú liečbu je potrebná včasná diagnostika. Na problematiku upozorňuje aj dnešný Európsky deň melanómu. Za príčiny vzniku rakoviny kože sa považuje nadmerné vystavovanie sa slnečným lúčom, opaľovanie v soláriách, vplyv elektromagnetického či rádioaktívneho žiarenia, ale aj nezdravý životný štýl.

Podľa skúseností odborníčky dochádza pri prvom a druhom fototype kože k jej začervenaniu už po 20 minútach. V takom prípade odporúča myslieť na ochranu opaľovacím krémom aj počas bežného pracovného dňa. Natierať treba miesta, ktoré nezakrýva oblečenie. "Často sa stáva, že ľudia myslia na ochranu kože len v súvislosti s pobytom pri vode. Keď idú na turistiku alebo bicykel, tak na to zabúdajú," poukázala Chudíková.

Za najúčinnejšiu prevenciu rakoviny kože sa považuje dermatoskopické vyšetrenie. "Dermatoskop je kožný mikroskop," priblížila Chudíková. Pri ručnom dermatoskope lekár kontroluje postupne jednotlivé znamienka. Pri digitálnej dermatoskopii vie všetky zmeny na koži naskenovať stroj a následne ich vyhodnocuje lekár. Podľa Chudíkovej tak v tomto prípade nemôže dôjsť k tomu, že by sa niektoré znamienko prehliadlo.

V prípade nálezu znamienka, ktoré mení svoju veľkosť, je priehľadné, viacfarebné či čierne, sa odporúča ihneď navštíviť lekára. Varovným znamením je aj to, ak znamienka zmenia farbu, povrch, hrúbku, svrbia, bolia či krvácajú. Znamienka treba kontrolovať aj u detí, keďže rakovina kože sa nevyhýba ani mladším ročníkom. Ako upozornila Chudíková, malé deti mávajú v súčasnosti viac znamienok oproti minulosti. "Je to daň za to, že sa už v tom malom veku často pohybujú na slnku."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu