Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V zahraničí nemusia študovať len najlepšie slovenské mozgy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Viac ako polovica absolventov vysokých škôl študujúcich v zahraničí tam aj ostáva. Nedá sa však jednoznačne povedať, či to pre Slovensko znamená únik najlepších mozgov. Povedal v diskusnej relácii na TABLET.TV Miloslav Bahna zo Sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied.

"Základná súvislosť existuje skôr medzi ambíciami, ktoré sú dané vzdelanostným zázemím v rodine a nie tak priamo študijnými výsledkami. Napríklad dve tretiny slovenských občanov študujúcich vo Veľkej Británii mali oboch rodičov vysokoškolsky vzdelaných," konštatoval Bahna, ktorý je spoluautorom sociologického prieskumu Brain Drain realizovaného prostredníctvom dotazníkov na vzorke 200 rodičov absolventov vysokoškolského štúdia v zahraničí v období 1993–2012.

Podľa sociológa výskum ukázal, že existuje súvislosť medzi vzdelaním, ambíciami a výsledkom. "Výsledok je taký, že deti z rodín s vyšším vzdelaním študujú v zahraničí častejšie a dieťa takýchto rodičov v zahraničí ostáva," dodal Bahna.  V roku 2012 študovalo podľa OECD 15 percent slovenských študentov vysokoškolského štúdia mimo Slovenska. Len Luxembursko a Island mali vyšší podiel študujúcich v zahraničí. Od roku 1998 do roku 2012 sa počet občanov Slovenska študujúcich v zahraničí viac ako zdesaťnásobil - z 3400 na 36.200. 

Bahna v tom nevidí riziko pre slovenskú ekonomiku, že môže prísť o svoje najlepšie mozgy. Takmer polovica študentov sa totiž zo zahraničia vráti späť. "Reflektujeme vôbec to, že už tu máme desaťtisíce ľudí, ktorí majú za sebou zahraničné vzdelanie, či ich vieme uplatniť u nás v ekonomike?" pýtal sa Bahna, ktorý tvrdí, že vládne opatrenia vo forme grantov a štipendií na prilákanie slovenských vedcov a odborníkov zo zahraničia späť majú síce zmysel v malom rozsahu, ale nie sú systémové.

"Myslím si, že systémové riešenie by bolo vytvárať aj platovo atraktívne miesta v pozíciách, ktoré považujeme za dôležité. Ak považujeme za dôležité trebárs tie v základnom výskume, tak takéto ad hoc riešenie ako priťahovanie jednotlivcov môže pomôcť, ale systémové riešenie by bolo jednoducho zatraktívniť tento typ povolaní a otvoriť súťaž," dodal Bahna.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu