Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Dohodnuté: Slovensko bude mať americké vrtuľníky Black Hawk, USA súhlasili so zľavou!

(Zdroj: sita, defence)

BRATISLAVA – Slovenskú armádu posilnia špičkové americké stroje. Nakúp dohodol minister obrany Martin Glváč s viceadmirálom USA Josephom W. Rixeyom. Bezpečnostná rada vlády odklepla túto ponuku a podľa našich informácií má prísť už len k podpisu zmluvy. Cena má byť výrazne nižšia, ako avizovali Američania pred pár týždňami. Slovensku sa tak podarilo náklady stlačiť na 300 miliónov, vrátane ktorých bude aj zaškolenie pilotov.

Vládla odklepla nákup známych vrtuľníkov Black hawk. Minister Glváč však ešte musí zmluvu podpísať. Slovensko dostalo začiatkom januára ponuku Spojených štátov na nákup vrtuľníkov prostredníctvom programu Foreign Military Sales (FMS). Tento program umožňuje nákup vojenskej techniky štátom NATO za rovnakú cenu, za akú nakupuje americká armáda.

Keďže tá nakupuje vo veľkých objemoch, má u výrobcov výrazné zľavy a členské štáty NATO tak môžu nakupovať techniku lacnejšie. Minister v minulosti v súvislosti so zmluvou uviedol, že sa snažíme o zohľadnenie všetkých našich požiadaviek. Slovensko okrem iného chce rozloženie dodávky aj financovania vrtuľníkov na viacero rokov.

Obmena vrtuľníkov má mať dve fázy

V pondelok sa Rixey stretol aj so slovenským ministrom financií Petrom Kažimírom. Minister obrany Glváč predstaví definitívnu ponuku od Američanov aj poslancom brannobezpečnostného výboru parlamentu. V januári minister informoval, že obmena vrtuľníkov by mala mať dve fázy. Počas prvej fázy by Slovensko postupne obstaralo deväť vrtuľníkov, celkovo by sa v priebehu šiestich rokov mali vymeniť teraz používané Mi 17 tak, že každý rok by sa kúpili dva až tri nové vrtuľníky.

Za 300 miliónov eur vycvičia aj pilotov

Glváč zdôraznil, že vrtuľníky budú pripravené tak, aby mohli byť určené na podporu pozemných síl. "Ak by sme nakupovali zbrane pre vrtuľníky ako prvé, zožrali by ste nás," uviedol Glváč. Ani teraz používané Mi 17 nie sú vybavené zbraňami, pripomenul minister.

Najprv musíme mať zabezpečenú obmenu vrtuľníkov, výcvik pilotov, zabezpečenú logistiku a potom sa môžeme baviť o zbraňových systémoch, zdôraznil ďalej. Zároveň minister zopakoval, že cena bude nižšia ako deklarovaných 300 miliónov eur. Je v nej zahrnutý aj výcvik pilotov, školenia a údržba.

Talianska ponuka, ktorú ministerstvo obrany dostalo na vrtuľníky, nie je na taktický viacúčelový vrtuľník, aký chcú Ozbrojené sily SR. Podľa Glváča táto ponuka zahŕňala kvalitný vrtuľník, ktorý ale Taliani používajú pri ochrane hraníc a vojnové loďstvo.

Americké vrtuľníky v akcii

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu