Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Policajný šéf o vyšetrovaní Váhostavu: Chceme výsluchy a doklady z Cypru a Kostariky!

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Posun v kauze Váhostav! Polícia začala vyšetrovať schránkové firmy, ktoré stoja vo vlastníckom pozadí firmy Juraja Širokého. Budúci týždeň by mal prebehnúť aj prvé výsluchy.

Dnes o tom informoval Policajný prezident Tibor Gašpar. "Vyžiadali sme si dokuemtny z Cypru, Nového Zélandu a Kostariky. Pribrali sme aj znalca v odbore ekonomiky," povedal Gašpar na dnešnej tlačovej besede. Vyšetrovanie podľa neho prebieha plynulo.

V súvislosti so stredajšou policajnou raziou vo Váhostave-SK ešte stále prebieha v priestoroch firmy v Žiline zaisťovanie údajov v elektronickej podobe, ktorých sťahovanie trvá dlhší čas. Všetky úkony, na ktorých sa zúčastnilo celkom 45 policajtov a expertov PZ SR, by mali byť podľa Gašpara ukončené v priebehu dnešného dňa.

Polícia pri tejto razii zaisťovala kompletné účtovníctvo Váhostavu-SK za niekoľko uplynulých rokov, ako aj kompletnú dokumentáciu súvisiacu s aktuálnym procesom reštrukturalizácie. Podľa policajného prezidenta nie je problém v súčinnosti súčasných predstaviteľov spoločnosti.

Na budúci týždeň sa zapojí aj dozorujúci prokurátor. "Budúci týždeň začnú výsluchy za účasti dozorujúceho prokurátora. Bude povinnosťou polície vypočúvať osoby a pokiaľ sa pýtate na túto osobu, myslím že bola v tom období členom predstavenstva. Určite budú asi vypočutí všetci členovia predstavenstva," prehlásil šéf slovenskej polície. Polícia zaisťuje materiály od inštitúcií, ktorých sa to týka. Včera nabehli policajti do sídiel Váhostavu v Žiline a Bratislave, aby si odniesli potrebné dokumenty.

"Mali by sme mať v tejto chvíli zabezpečené všetky potrebné doklady na to, aby sme posúdili, či došlo k spáchaniu trestných činov v súvislosti s podnikateľskou činnosťou Váhostavu-SK a ak áno, ktoré osoby ju konkrétne spáchali," priblížil Gašpar. Aj keď trestné stíhanie sa začalo pre možné poškodzovanie veriteľa, do úvahy podľa neho prichádza aj podvod, podvodný úpadok, prípadne zvýhodňovanie veriteľa.

"Boli zaistené materiály. Budú ďalšie vyžiadané aj od inštitúcií, korých sa vyšetrovanie týka, ako napr. NDS," prezradil dnes Tibor Gašpar. kauza Váhostav hýbe Slovenskom už niekoľko týždňov. Firma Juraja Širokého, o ktorom sa hovoí ako o údajnom mecenášovi Smeru, sa dostala do obrovských dlhov aj napriek veľkým štátnym zákazkám.

Gašpar avizoval, že po posúdení listinných a elektronických dôkazov budú nasledovať výsluchy konkrétnych osôb, ktoré budú môcť k vyšetrovaniu prispieť svojim svedectvom. Niektoré sa uskutočnia už začiatkom budúceho týždňa.

V štádiu vybavovania je podľa Gašpara aj žiadosť na Centrálny depozitár cenných papierov (CDCP), či dožiadania na informácie z troch krajín - Cyprus, Nový Zéland a Kostarika. Tie súvisia s preverovaním majetkovej štruktúry Váhostavu-SK. Informácie chce polícia žiadať napríklad aj od Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS). "Využívame všetky možnosti dokazovania, ktoré trestný poriadok pripúšťa, štandardným spôsobom," dodal policajný prezident.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu