Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Keď nevzdeláme rómske deti, skončíme bez dôchodkov, povedala Nicholsonová

Lucia Nicholsonová
Lucia Nicholsonová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Je medzinárodný deň Rómov, kedy si okrem iného pripomíname, že z veľkého tresku ministra vnútra Roberta Kaliňáka, takzvanej Rómskej reformy, politická väčšina nepresadila vôbec nič.

"Vláda aj tento rok, ako každý iný, prispeje na zopár rómskych festivalov, pohlavári si zakrepčia a opäť raz dajú všetkým najavo, kde majú v skutočnosti problém rómskych osád," konštatuje poslankyňa NR SR za SaS Lucia Nicholsonová. Takzvanú Rómsku reformu vládna väčšina okresala na nevydarený zákon o pomoci v hmotnej núdzi, ktorý skončí na ústavnom súde. 

Pritom počas troch rokov mali k dispozícii ústavnú väčšinu na zmenu situácie v rómskych osadách. "Keď už nie kvôli Rómom, tak kvôli majorite, ktorá raz bude závislá od toho, čo z tých osád vzíde. Ak to bude opäť ten 16-ročný analfabet, nemáme pred sebou nieže svetlú budúcnosť, ale žiadnu," tvrdí Nicholsonová.

O probléme sme diskutovali v pléne, keď minister práce Ján Richter prišiel s návrhom na otvorenie druhého dôchodkového piliera. "Teraz je na Slovensku asi 89 tisíc štyridsiatnikov, ktorí sa zhruba o dve desaťročia dostanú do dôchodkového veku. Na ten im však bude robiť celkom malá armáda, asi 50 tisíc ľudí, ktorí sú dnes ešte deti, ale o dvadsať rokov by mali byť produktívni natoľko, aby utiahli tie naše dôchodky. A nožnice sa otvárajú. Aj keby boli hneď všetky tieto dnešné deti produktívne, na dôchodky pre raz taký počet dôchodcov to nevydá," vysvetľuje poslankyňa. 

Problém ale je, že signifikantná časť z tých dnešných detí pochádza z rómskych osád. Nechodia do škôlky, nevedia, čo je ceruzka a keby aj vedeli, je im to nanič. Kvôli sociálnej zaostalosti a kvôli nespravodlivo nastaveným diagnostickým testom skončia v špeciálnej základnej škole, kde vychodia šiesty ročník, nevedia sa ani podpísať a v 16-tich napochodujú na najbližší úrad práce. "Samozrejme, ak vo štvrtom ročníku neporodia. Takáto je smutná realita a mali by sme si všetci svorne uvedomiť, že ak s týmito deťmi niečo urýchlene neurobíme, nemôžme od nich očakávať, že o 20 rokov budú zarábať na naše dôchodky," upozorňuje.

Kľúčom je vzdelať ich. Tak, aby mali rovnakú štartovaciu čiaru ako majoritné deti. A to sa nestane, kým nebudú mať kvalitnú predškolskú výchovu, minimálne od troch rokov. "Chodím s takýmto návrhom zákona o povinnej predškolskej výchove pre deti zo sociálne znevýhodneného prostredia do parlamentu pravidelne a pravidelne počúvam, že je absurdné, ak s tým prichádza liberál," hovorí Nicholsonová. 

Absurdné je do problému vnášať "izmy" a zbytočne politikárčiť, lebo vo finále sa v našej nečinnosti utopíme všetci. "Poslanci za Smer to bez protiargumentov zhadzujú zo stola len preto, že ide o opozičný návrh,“ podotýka. "Na májovú schôdzu predkladám povinné škôlky pre deti zo sociálne znevýhodneného prostredia opäť. Bolo by skutočne nanajvýš rozumné, ak by sme si všetci uvedomili, že bez vzdelania sa nepohnú ani Rómovia v osadách, ani my o pár rokov," uzavrela Nicholsonová. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu