Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Slovensko v ohrození: Rodičia odmietajú povinné očkovanie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Zaočkovanosť pri všetkých druhoch povinného očkovania podľa epidemiológov na Slovensku klesla.

"Celoslovenské výsledky zaočkovanosti pri všetkých druhoch pravidelného povinného očkovania prekročili hranicu 95 percent s výnimkou základného očkovania proti MMR - ročník narodenia 2012, kde celoslovenská zaočkovanosť dosiahla 94,1 percenta," uvádza správa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Príčinami nízkej zaočkovanosti v niektorých regiónoch má byť najmä odmietanie povinného očkovanie detí napriek poučeniu pediatrov o jeho význame, ako aj antivakcinačné aktivity. "V mnohých prípadoch napriek snahe epidemiológov a pediatrov rodičia trvajú na odmietnutí povinného očkovania a dieťa zostáva nezaočkované," konštatuje sa v správe. Problém má byť aj s prístupom rómskych rodičov k očkovaniu, zlepšenie podľa správy neprináša ani spolupráca pediatrov so sociálnymi odbormi a rómskymi asistentmi.

Odmietanie povinného očkovania detí sa zaznamenalo vo všetkých krajoch. Rodičia najčastejšie odmietajú dať svoje deti zaočkovať vakcínou proti osýpkam, mumpsu a ružienke tzv. MMR vakcínou. Ide o trojzložkovú očkovaciu látku, ktorá by sa mala deťom podávať medzi 14. až 17. mesiacom života. Preočkovanie je v 11. rokoch. Odporcovia očkovania tvrdia, že sa môže podpísať pod vznik autizmu. ÚVZ SR v minulosti poukázal na viacero svetových štúdií, ktoré to nepotvrdili.

Pravidelné povinné očkovanie detí lekári na Slovensku vykonávajú proti desiatim infekciám, a to proti osýpkam, príušniciam a rubeole, záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu, detskej obrne, vírusovej hepatitíde typu B, hemofilovým invazívnym infekciám a pneumokokovým invazívnym infekciám. Tieto očkovania sú zo zákona povinné. Pokiaľ rodičia nedajú svoje dieťa zaočkovať, hrozí im pokuta 331 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu