Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Sex na škole nie je problém: Rektor čelil aférke so študentkou, dilemu vraj vyriešil!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vysoké školy zápasia s ďalším problémom, a to otázkou morálky. Väčšina univerzít s dlhoročnou tradíciou vo svojich etických kódexoch upravuje vzťahy medzi študentmi a učiteľmi, na súkromných školách si však vrámci zákona môžu za zavretými dverami robiť v podstate čo chcú. Topky exkluzívne vypátrali, že aj na najvyšších miestach sa predstavitelia dopúšťajú neetických a nemorálnych prehreškov. Samotný rektor jednej z bratislavských univerzít otvorene potvrdil svoj vzťah so študentkou, oháňa sa však žalobou a tvrdí, že ide o jeho súkromie.

Viceprezident pre manažment a komunikáciu Slovenskej komory učiteľov Miroslav Sopko nás upozornil na pripravovaný návrh Etického kódexu učiteľa, v ktorom sú ošetrené podobné, na Slovensku aj z minulosti známe prípady sexuálnych vzťahov medzi učiteľom a študentom: Predložili sme ho ministerstvu, aby tieto pravidlá hry platili celoplošne. Takéto niečo je proti dobrým mravom a je potrebné na to verejne poukázať a umožniť diskusiu. Vždy sa nájdu jedinci, ktorí to nebudú rešpektovať, ale tieto morálne pravidlá by mali byť nastavené.“ 

Úryvok z pripravovaného etického kódexu učiteľov.
Zobraziť galériu (3)
Úryvok z pripravovaného etického kódexu učiteľov.  (Zdroj: komoraucitelov.org)

V úvode kódexu sa takisto píše: "Učiteľ si je vedomý svojej zodpovednosti, ktorou spoluvytvára etické vlastnosti a ľudsky mravné kvality mladšej generácie. Je vzorom pre spoločnosť." Opýtali sme sa na margo románikov medzi učiteľmi a študentmi aj bývalého učiteľa a súčasného poslanca Národnej rady SR Martina Poliačika, ktorý v tejto téme vidí takisto hrozbu: „V situácii, keď hrozí konflikt záujmov, ako v tomto prípade, má človek, ktorý je vo vyššej pozícii, povinnosť kontaktovať niekoho, u koho tento konflikt nehrozí.“ 

Niektoré vysoké školy už tento problém vyriešili. Na Filozofickej fakulte Prešovskej univerzity od roku 2012 napríklad platí, že „sexuálne obťažovanie na akademickej pôde je neetické, nedôstojné a nežiaduce“ a zároveň sa konkrétne určuje, čo sa smie a čo nie: „Učiteľ nerozpráva neslušné, dvojzmyselné a urážajúce vtipy, zdržiava sa sexuálnych narážok a fyzického obťažovania so sexuálnym podtónom.“ Okrem tohto vyjadrenia obsahuje ich etický kódex aj iné podstatné časti, ktoré by mala dodržiavať každá škola.

Sex na škole nie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Prešovská univerzita)

Dilemu musel riešiť aj slovenský rektor

Etickú dilemu musel riešiť v poslednom období aj predstaviteľ jednej z bratislavských vysokých škôl, ktorý priznal vzťah s jednou zo svojich študentiek. Problémom je najmä to, že tento rektor so študentkou chodil už v čase, kedy ju prijali na štúdiumí. Rektor má totiž právomoc a zároveň povinnosť rozhodovať najmä o prijatí uchádzača o štúdium.

 

Pár svoj vzťah na univerzitnej pôde nekomentuje a zachováva odstup, ale  vo voľnom čase už sú omnoho menej ostražití. Dokazujú to aj fotografie zo sociálnych sietí dokumentujúce výlety návštevy kina a reštaurácií. O vyjadrenie  k otázkam, ako si môže zachovať objektivitu, keď trávi noci u svojej študentky sme požiadali aj samotného rektora

 

Ako prosím??? Na to Vám môžem odpovedať len to, že nechodím a nikdy nebudem chodiť so žiadnou svojou študentkou. Želám príjemný deň a veľa zdaru pri zbieraní klepov. O tom, že dvojicu niekto dlhšie veľmi pozorne pozoruje, tak zrejme nevedel.

 

 Uvedomte si, že som osoba verejne známa, ale nie verejne činná, Vaše informácie sú čiastočne nepravdivé a čiastočne neaktuálne a ja mám právo na ochranu svojho súkromia. V opačnom prípade si ho budem musieť chrániť súdnou cestou.

 

V úvode svojho ďalšieho vyjadrenia rektor stále tvrdil, že pomer nemá, za všetkým hľadal politiku. Neskôr si však zrejme uvedomil, že práve prepisy rozhovorov by ho mohli usvedčiť z klamstva a vyšiel s pravdou von. Keď sme ho konfrontovali s váhou dôkazov, na otázku, či má sexuálny vzať so študentkou, reagoval takto: Je pravdou, že som mal blízky vzťah s jednou slobodnou mamičkou, ktorá k nám nastúpila externe vlani v septembri, ešte predtým, ako sa stala mojou študentkou a je pravdou aj to, že tento vzťah trval ešte v čase, keď už bola naša študentka. Tento vzťah som ukončil, lebo to nepovažujem za správne. Kto ma pozná, vie, že vždy som bol prísnym učiteľom a sympatie v mojom profesionálnom úsudku nikdy nehrali úlohu.

V redakcii máme k dispozícii informácie od čitateľa, ktoré naznačujú, že vzťah mohol pokračovať aj v čase, keď bola už mamička študentkou.

Keďže tak vzťah v závere stanoviska priznal, opýtali sme sa aj, či sa mu chodenie so študentkou nezdá nevhodné, respektíve ako si udržiava pri jej hodnotení odstup? Ukázalo sa, že svojho pochybenia si je sám vedomý: Áno, zdá sa mi to nevhodné, preto sme ten vzťah ukončili a áno, som pri jej hodnotení bez najmenších pochybností objektívny, lebo od nej vyžadujem presne to, čo od iných. Ale kvôli tomu ju predsa nevylúčim zo štúdia, je to dobra študentka, má to v živote ťažké, a ak dovolíte, ostatné je moja súkromná vec. Verím, že aj Vy riešite svoje citlivé srdcové záležitosti takto principiálne a že ich nepotrebujete pretriasať na verejnosti. Želám Vám užitočnejšie témy.

 

Rektor sa v minulosti vyjadroval aj k pálčivej spoločenskej téme, ktorou je rodinkárstvo.Zásadne ho odmietol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu