Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vrahyňu Barboru (26), ktorá zabila chlapca (†16) v škole umiestnia v detenčnom ústave

Barbora Orlová
Barbora Orlová (Zdroj: Foto: čtk, FB)

PRAHA/OLOMOUC – Ženu, ktorá vlani v októbri dobodala na smrť 16-ročného chlapca v škole v českom meste Žďár nad Sázavou, umiestnia v detenčnom ústave, kde sa bude liečiť pod dohľadom odborníkov. Sťažnosť Barbory Orlovej voči rozhodnutiu Krajského súdu v Brne z 1. júna zamietol dnes Vrchný súd v Olomouci, informovala spravodajská televízia ČT24 a internetový server iDNES.cz.

Podľa zastupujúcej hovorkyne olomouckého súdu Petry Jakšovej síce napadnuté rozhodnutie krajského súdu odvolací súd čiastočne zrušil, avšak iba v pasáži o zaistení vecí, v ktorom prvostupňový súd formálne pochybil. Zvyšok rozhodnutia bol potvrdený ako správny bezo zmeny.

Žena, ktorá má schizofréniu, bola podľa znalcov v čase činu nepríčetná. Vrchné štátne zastupiteľstvo v Olomouci preto už skôr zamietlo sťažnosť proti zastaveniu jej trestného stíhania. Štátny zástupca rozhodol o zastavení jej trestného stíhania už na začiatku apríla, ale rodičia chlapca proti tomu podali sťažnosť, ktorou sa následne zaoberali v Olomouci. Útočníčka si mesto, ku ktorému nemá žiadnu väzbu, vybrala náhodne počas surfovania po internete, a podobne to bolo aj so školou, ktorú si pred útokom pozrela.

Tá istá žena už v máji 2012 zaútočila nožom v základnej škole v Havířove na vychovávateľku, chrániacu jej zverené deti, pričom vzala jedno z nich za rukojemníka. Drámu vtedy po hodine ukončil policajný zásah. Žena následne tiež čelila obvineniu, avšak trestne stíhaná nebola. Lekári totiž i vtedy konštatovali, že nenesie trestnú zodpovednosť za svoje činy.

Z ústavnej do ambulantnej liečby ju prepustili vo februári 2014. O niekoľko mesiacov neskôr v obchodnej akadémii v Žďári nad Sázavou v českom kraji Vysočina  pripravila o život 16-ročného študenta a zranila tri ďalšie osoby, vrátane policajného vyjednávača.

Viac o téme: Barbora Orlová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu