Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

EXKLUZÍVNE Riaditeľ televízie Mika odhalil zákutia svojho druhého domova: Plávajú tu pirane!

Václav Mika v novej kancelárii Zobraziť galériu (7)
Václav Mika v novej kancelárii (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Navštívili sme kuchyňu RTVS! A akými informáciami nás v nej pohostili? Nové priestory verejnoprávnej televízie nám ukázal samotný riaditeľ Václav Mika. Prečítajte si, ako sa vyrovnáva s nostalgiou po presťahovaní z budovy, s ktorou ho spája viac, ako len práca.

Od marca 2015 sídli RTVS v novej budove bývalého zdravotného strediska v areáli Mlynskej doliny. Do nového priestoru sa zmestila celá výšková budova aj so zamestnancami, ktorí zmenu uvítali. Výšková budova RTVS už dávno nezodpovedala rôznym technickým, požiarnym a hygienickým predpisom. Navyše, nové priestory sú oveľa lepšia z hľadiska logistiky a prepojenia pracovísk. Už od roku 2007 bola totiž výšková budova využívaná približne 40 rokov od 12. poschodia uzavretá.

Václav Mika sa v nových priestoroch cíti dobre
Zobraziť galériu (7)
Václav Mika sa v nových priestoroch cíti dobre  (Zdroj: Jan Zemiar)

„Na presťahovanie mám dva pohľady, lebo vo výškovej budove som začínal. Najprv na 22. poschodí, potom na 12. a na šiestom, za 7 a pol roka na rôznych poschodiach a k televízii som mal vzťah,“ vysvetľuje riaditeľ RTVS Václav Mika o historickom symbole slovenskej televízie. S pôvodnou výškovou budovou ho spája mladosť a spomienky, ale nostalgiu potlačila triezva nutnosť odsťahovať sa.

Kancelária riaditeľa RTVS
Zobraziť galériu (7)
Kancelária riaditeľa RTVS  (Zdroj: Jan Zemiar)

V nových priestoroch sa podľa slov Miku jeho kolegovia cítia dobre a ako upozornil, dôležité pracoviská konečne sídla vedľa seba. „V mojej kancelárii, tu, kde sedíme, bola predtým jedáleň. Samozrejme, pôvodne bola dimenzovaná na stovky až tisíce zamestnancov. Dnes zabezpečujú stravovanie v budove bufety a ostatné zariadenia,“ dodal riaditeľ, ktorý si rád vychutná pracovnú prestávku s kávou v ruke v spoločnom bufete s kolegami.

EXKLUZÍVNE Riaditeľ televízie Mika
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Tým, že sa RTVS presťahovala, vyriešila podľa slov Miku dôležitý problém, ktorý televíziu trápil už roky. Našťastie, sťahovanie bolo efektívne a bezbolestné, aj keď, „kolegyne vedľa majú akvárium s piraňami, ktoré sa občas požierajú navzájom,“ zažartoval riaditeľ. Do novej kancelárie si premiestnil pôvodné vybavenie. „Všetko je tu bežné, funkčné a účelné. Luxus a okázalosť tu nenájdete. Iba funkčnosť,“ doplnil na margo vybavenia.

Spoločná kuchynka pre zamestnancov
Zobraziť galériu (7)
Spoločná kuchynka pre zamestnancov  (Zdroj: Jan Zemiar)

Václav Mika v súčasnej kancelárii nabral druhý dych a to doslova. Od práce, ktorá je jeho vášňou, sa nevie odtrhnúť. Život bez televízie si nevie predstaviť, v zásade by mu chýbala. „Ja touto prácou žijem a nie je to len klišé,“ rozhodne priznal riaditeľ, ktorému prácu pripomína aj zvonenie mobilného telefónu vždy nejakou inou zvučkou televízneho formátu.

Chodba, ktorá spája novú budovu so starou časťou
Zobraziť galériu (7)
Chodba, ktorá spája novú budovu so starou časťou  (Zdroj: Jan Zemiar)

A čím by na záver riaditeľ pokrstil nové priestory RTVS? „Slovo úspech treba používať opatrne a treba mať pred ním rešpekt,“ myslí si. Za posledné roky sa RTVS teší z nárastu sledovanosti spravodajstva a je za tým veľa poctivej driny. „Máme dobrú spätnú väzbu, čo sa týka kvality a objektívnosti spravodajstva, v tomto smere sme dosiahli takmer dvojnásobnú sledovanosť v číslach,“ pochválil sa Mika. Základným parametrom úspechu ostáva pre RTVS aj v „staronových začiatkoch“  informačná hodnota. „Menej šoubiznisu, menej bulváru,“ prisľúbil.

Václav Mika a PR manažérka RTVS Dominika Šulková
Zobraziť galériu (7)
Václav Mika a PR manažérka RTVS Dominika Šulková  (Zdroj: Jan Zemiar)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu