Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Prasacia chrípka sa na Slovensku udomácnila: O tom, že ste ju prekonali, ani nemusíte vedieť!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Od začiatku tohtoročnej chrípkovej sezóny u nás ochorelo na prasaciu chrípku viac ako 60 pacientov a jeden z nich zomrel. Vírus sa na Slovensku objavil prvý raz v roku 2009, keď sa rozšíril z amerického kontinentu. Mnohí Slováci si prasaciu chrípku spájajú s vysokým rizikom úmrtnosti a my sme zisťovali, či sú ich obavy na mieste. Je možné, že túto formu chrípky už prekonali a nevedia o tom?

„Prasacia chrípka je vírus, ktorý sa už bežne vyskytuje v populácii, nie je to nový kmeň vírusu. U nás je známy od roku 2009,“ povedala hlavná epidemiologička Jana Skalová siete Svet zdravia. Vírus môže podľa jej slov vyvolať ťažký stav až úmrtie u pacientov s oslabeným imunitným systémom. „Očkovacia látka proti chrípke však obsahuje tento vírus, čiže očkovanie je stále najjednoduchšou a najúčinnejšou prevenciou tohto ochorenia,“ vysvetlila.

Prasacia chrípka sa na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

V roku 2009 sa vírus začal z Ameriky pandemicky šíriť, „odvtedy cirkuluje aj v našej populácii a stal sa z neho sezónny vírus,“ uviedla Lenka Skalická, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR). Tento rok u nás zomrel na prasaciu chrípku 56-ročného muž, ktorého hospitalizovali s kašľom, bolesťami na hrudníku, dýchavicu, dusenie a vysoké teploty. Ukázalo sa, že má obojstranný zápal priedušiek. Vyšetrenia potvrdili, že sa nakazil pandemickou prasacou chrípkou. Najnovšie sa v Banskobystrickom kraji vyskytol ďalší prípad podozrenia na pandemickú prasaciu chrípku. Pacient je z okresu Revúca a ide o 72-ročného muža, ktorý má navyše vážne problémy so srdcom, cukrovkou druhého typu a s cystickými obličkami. 

Vírus prasacej chrípky
Zobraziť galériu (6)
Vírus prasacej chrípky  (Zdroj: TASR)

Rozšírenie prasacej chrípky na Slovensku

Podobnú diagnózu tento rok lekári určili celkovo u 62 pacientov, prevažne v Banskobystrickom kraji. Keď v roku 2009 vypukla celosvetová pandémia s prasacou chrípkou, na Slovensku jej podľahlo 56 pacientov, v nasledujúcej sezóne to už bolo o tretinu menej. Odvtedy boj s touto nákazou zvládame pomerne dobre. Od roku 2009 zomrelo na prasaciu chrípku dovedna 86 Slovákov.

Prasacia chrípka sa na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Každá chrípka môže byť nebezpečná

Ako pre Topky potvrdila hovorkyňa ÚVZ SR, nie je dokázané, že by vírus zmutoval alebo že by globálne predstavoval smrteľné riziko. „Každý vírus chrípky môže byť nebezpečný, niekedy život ohrozujúci a to predovšetkým u osôb so závažnými chronickými ochoreniami dýchacích ciest, srdcovocievneho systému, metabolickými, obličkovými a imunitnými poruchami. V riziku sú aj osoby 59 ročné a staršie. Chrípka môže mať závažný priebeh aj u malých detí,“ vysvetlila Lenka Skalická. Ak teda netrpíte nejakým vážnym chronickým ochorením a váš imunitný systém je dostatočne silný, môžete prekonať prasaciu chrípku bez komplikácií. Nákazu chrípkou typu A/California/7/2009 (H1N1) pdm09 – like totiž potvrdia až laboratórne testy.

Prasacia chrípka sa na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

Pred prasacou chrípkou sa môžete chrániť prostredníctvom očkovania. Imunita po prekonaní ochorenia je totiž len krátkodobá. „Imunita po očkovaní je v trvaní 6 – 12 mesiacov,“ spresnila. Problémom Slovenskej republiky je však podľa hoovorkyne nízka zaočkovanosť proti chrípke, ktorá v predchádzajúcej chrípkovej sezóne dosiahla len 4,8 %.

Prasacia chrípka sa na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu