Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Valentínska párty v deň prísneho pôstu: Bývalá mládež kresťanskej SDKÚ si vraj iba posedela!

Pozvánka na Valentínsku párty Zobraziť galériu (3)
Pozvánka na Valentínsku párty (Zdroj: Foto: Facebook)

BRATISLAVA - Kresťanská mládež už, zdá sa, nie je kresťanská v pravom slova zmysle. Mladí, ktorí nedávno vystúpili zo Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie a zoložili si Novú generáciu, vyznávajú iné hodnoty. Na Popolcovú stredu, ktorou sa skončili fašiangy a začal sa najväčší kresťanský pôst, zorganizovali veľkú párty. Milé pozvánky prilákali ľudí na pestrý program a bohaté menu. Šéf Novej Generácia ale tvrdí, že išlo iba o posedenie maximálne dvadsiatich ľudí.

"Názov Valentínska párty, ktorú zorganizoval náš bratislavský klub Novej Generácie sme len nešťastne pomenovali. Nešlo o žiadnu diskotéku, párty, ani hlučné podujatie," vysvetlil nám Tomáš Smutný, predseda Novej Generacie.

Pozvánku s "nešťastným pomenovaním" zverejnili aj na svojej facebookovej stránke, ktorou pozývali širokú verejnosť. Zarážajúce je, že "posedenie" sa konalo na Popolcovú stredu, ktorou sa v Rímskokatolíckej a ďalších kresťanských cirkvách začalo 40-dňové pôstne obdobie pred slávením najvýznamnejších sviatkov cirkevného roka - Veľkej noci. "Kresťanské hodnoty sú nám blízke rovnako, ako aj motivácia mladých ľudí, ktorí sa zaujímajú o dianie v spoločnosti. Stretnutia s členmi, priateľmi a sympatizantmi organizujeme pravidelne. Mladí ľudia by sa mali aktívnejšie zaujímať o svoje okolie a práve Nová Generácia im poskytuje takúto platformu vzdelávacími, ako aj voľnočasovámi aktivitami," povedal Smutný.

Valentínska párty v deň
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: Facebook)

"Keďže je časť našich členov stále študentmi a semester sa im začal tento pondelok, rozhodli sme sa zorganizovať malé posedenie s asi 20 členmi a kamarátmi v stredu, kedy sú prítomní všetci bratislavskí študenti," vysvetlil Smutný, prečo sa rozhodli pre Popolcovú stredu a dodal: "Toto posedenie neobsahovalo žiadne menu. Išlo o približne trojhodinové stretnutie v súlade s kresťanským pôstom." Viac ako zaujímavo teda vyznie status zverejnený na sociálnej sieti, kde stojí, že pozvaných hostí čaká uvítací nápoj "Welcome drink", občerstvenie, zábavný kvíz, skvelá hudba a super ľudia.

Pri pozvánke na facebookovej stránke Novej generácie stál tento text
Zobraziť galériu (3)
Pri pozvánke na facebookovej stránke Novej generácie stál tento text  (Zdroj: Foto: Facebook)

 Začal prísny pôst

Počas svätých omší v katolíckych kostoloch na Popolcovú stredu kňazi robia znak kríža na čelo veriacich so slovami: "Pamätaj, že prach si a na prach sa obrátiš", alebo "Kajajte sa a verte v Evanjelium". Popolcová streda teda pripomína veriacim vlastnú konečnosť. Je to deň pokánia, modlitieb a prísneho pôstu.

Popolcová streda môže pripadnúť na niektorú stredu medzi 4. februárom a 11. marcom. Je to pohyblivý sviatok, rovnako ako Veľká noc a na ňu nadväzujúce kresťanské sviatky (Nanebovstúpenie Pána, Zoslanie Ducha svätého a ďalšie).

Pôst v Rímskokatolíckej cirkvi trvá od Popolcovej stredy do Veľkonočnej nedele (5.4). Popolcovou stredou sa začína pôstne obdobie pred Veľkou nocou aj v Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku i v ďalších cirkvách, osobitne však tento deň neslávia. Dôraz kladú hlavne na prvú pôstnu nedeľu, ktorú kresťania tentoraz oslávia 22. februára.

Pre gréckokatolíkov (katolíkov byzantsko-slovanského obradu) sa pôst podľa Gregoriánskeho kalendára začal o dva dni skôr - už v pondelok 16. februára.

Pravoslávni veriaci, ktorí sa riadia podľa Juliánskeho kalendára, majú tento rok začiatok pôstu v pondelok 23. februára.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu