Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Vietnamská veľvyslankyňa: Slovensko je malá krajina s bohatými skúsenosťami

Ho Dac Minh Nguyet
Ho Dac Minh Nguyet (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Slovensko je krajinou s dobrými skúsenosťami v oblasti nových energií, pričom s Vietnamom môže spolupracovať v oblasti ochrany životného prostredia, riadenia vodných zdrojov, obrany i cestovnom ruchu. Povedala to v rozhovore veľvyslankyňa Vietnamskej socialistickej republiky (VSR) na Slovensku Ho Dac Minh Nguyet.

 "Ochrana životného prostredia je zásadná otázka pravdepodobne pre každú vládu a krajinu vo svete, ako aj pre Vietnam." Podľa veľvyslankyne môžu Slovensko a Vietnam v danej sfére spolupracovať na vládnej i lokálnej úrovni. 

Podpredseda slovenskej vlády a minister pre zahraničné a európske záležitosti Miroslav Lajčák podpísal vlani v novembri vo Vietname s ministrom pre prírodné zdroje a životné prostredie Nguyen Minh Quangom dohodu o spolupráci na ochrane životného prostredia a riadenia vodných zdrojov.

"V súčasnosti naše ministerstvo pracuje na jednotlivých konkrétnych bodoch spolupráce v rámci realizácie tejto dohody," hovorí veľvyslankyňa. Vietnam si podľa nej uvedomuje, že Slovensko má dobré skúsenosti s tzv. novými energiami, konkrétne so solárnou a s veternou energiou, so zelenými technológiami a spracovaním vody. 

"Niektoré slovenské spoločnosti spolupracujú vo sfére spracovania vody v strednej časti Vietnamu. V tejto časti Vietnamu je ešte od vojnových čias vysoké znečistenie životného prostredia." "Slovensko nie je príliš veľká krajina, má však za sebou bohaté skúsenosti," uviedla veľvyslankyňa, ktorá považuje za perspektívnu aj spoluprácu v oblasti cestovného ruchu. "Viem, že aj pán prezident Andrej Kiska má veľký záujem na skvalitnení spolupráce medzi Vietnamom a Slovenskom práve v oblasti cestovného ruchu." 

Vo sfére obrany môžu Bratislava a Hanoj podľa nej spolupracovať v "odstraňovaní nevybuchnutého arzenálu z vojnových čias, na vojenských vzdelávacích a tréningových programoch, krízovom manažmente a vo výmene skúseností, predovšetkým v mierových jednotkách OSN". "Vietnam sa iba vlani rozhodol participovať na mierových silách OSN," dodala Ho Dac Minh Nguyet.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu