Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

ROZHOVOR Daniel Krajcer zo SKOKu otvorene o odluke cirkvi od štátu: Tento vzťah nie je zdravý!

Daniel Krajcer s Jurajom Miškovom Zobraziť galériu (3)
Daniel Krajcer s Jurajom Miškovom (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Odluka cirkvi od štátu už nie je ani zďaleka taká nereálna vec ako pred pár rokmi. Po neúspešnom referende si teraz zobrali liberáli. Konkrétne strana SKOK, ktorá už rozbehla za odluku cirkvi od štátu aj petíciu. Jej člen Daniel Krajcer v našom rozhovore prezrádza, prečo treba cirkev odlúčiť od štátu. Ako minister kultúry sa už o to pokúšal, no teraz spolu s kolegami túto iniciatívu teraz stupňujú.

Prečo je potrebná odlukva cirkvi od štátu?

Slovensko je jednou z posledných krajín Európy, ktoré nemajú vysporiadanú túto otázku. Cirkev sa financuje na základe komunistického zákona z roku 1949. Odluka cirkvi od štátu je zároveň poslednou nesplnenou požiadavkou Novembra 89. Náš návrh odluky zvyšuje slobodu jednotlivca, ktorý sa môže slobodne rozhodnúť, ktorým subjektom prispeje zo svojho daňového základu. Daňové zaťaženie sa tým nezvýši. Môže to byt niektorá z registrovaných cirkví, či ľubovoľná nezisková organizácia a to aj kombinovane. Neasignovaná časť penazí sa použije na obnovu pamiatok. Zvýši sa tak sloboda občanov, cirkví, tretieho sektora a zlepší sa aj starostlivosť o naše kultúrne dedičstvo. 

Aké sú reakcie cirkvi na tento krok?

Rokoval som niekoľkokrát s najvyššími predstaviteľmi cirkví. Môj návrh nebol principiálne odmietnutý. Dohodli sme sa, že budú pokračovať rokovania na úrovni expertov.

ROZHOVOR Daniel Krajcer zo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Ako by boli cirkvi následne financované, aké sú alternatívy?

V súčasnosti sa cirkvám prispieva zo štátneho rozpočtu najmä na platy duchovných. Tá suma ročne prevyšuje 38 milionov eur. De facto sú tak zamestnancami štátu. To nie je zdravý vzťah medzi štátom a cirkvami. Ponúkame vyššie spomenutý model financovania a to aj s prechodným obdobím, aby sa cirkvi a tretí sektor mohli pripraviť na nový model financovania. 

Rozbehli ste za to aj petíciu, koľko už máte podpisov a koľko očakávate?

Slovenská občianska koalícia - SKOK! spustila petíciu pred niekoľkými dňami a už registrujeme vyše 5 tisíc podpisov. Chceme získať širšiu občiansku podporu pre odluku cirkvi od štátu a odluku politických strán od štátnych financií. Cieľom nie je referendum. Chceme tieto návrhy predložiť v parlamente, kedže ako poslanci máme zákonodarnú iniciatívu. Pred tým sa budeme uchádzať aj o podporu cirkví a tretieho sektora.

ROZHOVOR Daniel Krajcer zo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Čo na to hovoria ostatní politici, máte spojencov?

Oslovil som listom všetky parlamentné strany s ponukou na účasť v pracovnej skupine. Záujem zatiaľ prejavili všetky, okrem SaS a SMER-u. 

Prečo sa odluka od cirkvi nepodarila za Vášho ministrovania?

Počas môjho pôsobenia na Ministerstve kultúry som oslovil všetky registrované cirkvi s konkrétnym návrhom odluky a otvoril som diskusiu na túto tému. K tomu ma zaväzovalo aj Programové vyhlásenie vlády. Vytvoril som zároveň na ministerstve pracovnú skupinu, v ktorej boli aj zástupcovia cirkví. Naša vláda potom padla, ale v tejto aktivite pokračujem aj naďalej. 

Ste veriaci, veríte v Boha?

Otázku viery považujem za osobnú a súkromnú vec každého, vrátane politikov. Nemyslím si, že je dobre, ak sa viera stáva nástrojom politiky, či už v pozitívnom alebo negatívnom ponímaní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu