Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kríza ešte neodznela, no únia už plánuje uvoľniť pravidlá: Štefanec varuje pred zmenami!

Ivan Štefanec
Ivan Štefanec (Zdroj: SITA)

BRUSEL - V rámci podujatia "Európsky parlamentný týždeň" včera diskutovali poslanci Európskeho parlamentu (EP) spolu so svojimi kolegami z národných parlamentov krajín EÚ s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom o súčasných ekonomických pravidlách v EÚ a ich možných zmenách.

Slovenský europoslanec Ivan Štefanec (SDKÚ-DS) pri tejto príležitosti uviedol, že je potrebné varovať pred snahami uvoľňovať pravidlá Paktu stability a rastu. Dodal, že nové usmernenie Európskej komisie ráta s ich zmiernením a zavedením ďalších výnimiek z jeho dodržiavania. Navyše podľa neho hrozí nebezpečenstvo, že vlády členských krajín únie budú menej motivované robiť dôležité štrukturálne reformy.

"Kríza, dozvuky ktorej stále pociťujeme, mohla vzniknúť predovšetkým pre to, že dohodnuté rozpočtové pravidlá sa nedodržiavali. Vina nie je len na strane jednotlivých vlád, ale aj na strane európskych inštitúcií, ktoré nad tým roky prižmurovali oči," skonštatoval Štefanec. Podľa jeho názoru je tým ohrozený kurz obnovy európskeho hospodárstva, zvyšovania zamestnanosti a konkurencieschopnosti prijatý po voľbách v roku 2014. 

Poslanec pripomenul, že vlani sa inštitúcie EÚ zhodli na tom, že európska hospodárska politika musí vyzerať inak ako v minulosti, pričom prvoradé musí byť dodržiavanie pravidiel a zodpovednosti jednotlivých štátov voči svojim partnerom, aj voči sebe samým. "Nemôžeme sa vracať tam, kde to celé začalo. Platí to ako pre Slovensko, tak aj pre celú EÚ. Len dodržiavaním pravidiel prispejeme k rastu zamestnanosti," zhodnotil situáciu Štefanec.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu