Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Chrípka naplno zasiahla Slovensko: Obrovský nárast nakazených, zatvárajú školy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockhphotos.com)

BRATISLAVA - Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) nahlásili lekári 15 904 chorých na chrípku a chrípke podobné ochorenia, čo predstavuje oproti minulému týždňu nárast o 69,7 percenta. Ako informoval hlavný hygienik SR Ivan Rovný, chorých na chrípku je 17,2 percenta z celkového počtu hlásených akútnych respiračných ochorení (ARO). Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Nitrianskom kraji, najnižšiu v Bratislavskom. Najviac chorých bolo medzi deťmi od šesť do 14 rokov.

Lekári tento týždeň nahlásili 92 367 akútnych respiračných ochorení (ARO), chorobnosť tak oproti minulému týždňu stúpla o 30,1 percenta. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Nitrianskom kraji, najnižšiu v Banskobystrickom. Najviac chorých bolo medzi deťmi do päť rokov. Komplikácie lekári zaznamenali u 2 367 pacientov. Medzi najčastejšie komplikácie patrili zápaly prínosových dutín (1 107), zápaly pľúc (851) a zápaly uší (409). 

Pre chrípku tento týždeň zavreli 140 materských škôl - tri v Bratislavskom kraji, 32 v Trnavskom, 20 v Trenčianskom, 25 v Nitrianskom, osem v Banskobystrickom, šesť v Žilinskom, 19 v Prešovskom a 27 v Košickom kraji. Rovnako pre chrípku zavreli 117 základných škôl - jednu v Bratislavskom kraji, 14 v Trnavskom, 11 v Trenčianskom, 32 v Nitrianskom, šesť v Banskobystrickom, štyri v Žilinskom, 32 v Prešovskom a 17 v Košickom kraji. Stredných škôl zavreli desať - po jednej v Trnavskom a Nitrianskom kraji, šesť v Prešovskom a dve v Košickom kraji. 

Desiatky základných i materských škôl v Nitrianskom kraji majú chrípkové prázdniny

V Nitrianskom kraji stúpla za posledný týždeň chorobnosť na akútne respiračné ochorenia o 28 percent oproti predchádzajúcemu týždňu. Spolu bolo hlásených 17.849 akútnych respiračných ochorení, čo predstavuje chorobnosť 3450 ľudí na 100.000 osôb v starostlivosti hlásiacich lekárov. Necelá tretina z celkového počtu hlásených ochorení predstavovala chrípka a chrípke podobné ochorenia. 

Akútne respiračné ochorenia podľa informácie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Nitre postihli najmä školákov. Priebeh ochorení bol komplikovaný u 486 osôb, čo predstavuje 2,7 percenta z celkového počtu hlásených ochorení. Z komplikácií sa najčastejšie vyskytovali zápaly prínosových dutín, zápaly pľúc a zápaly stredného ucha. Ochorenia hlásilo 82 percent praktických lekárov pre deti a dorast a 72 percent lekárov pre dospelých.

Výchovno-vzdelávací proces bol prerušený v 29 základných školách a troch špeciálnych základných školách. Chrípkové prázdniny mali aj deti z 25 materských škôl na území kraja a žiaci Strednej odbornej školy v Topoľčanoch.

V Prešovskom kraji zatvorili pre chrípku 57 škôl

V Prešovskom kraji stúpol počas tohto týždňa počet chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) o 2295. Z celkového počtu chorých na ARO má chrípku 1989. Najvyššia chorobnosť bola v tomto týždni zaznamenaná u detí do päť rokov. 

Ako informuje stránka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Prešove, počas tohto týždňa bol prerušený výchovno-vzdelávací proces v 19 materských, 32 základných a šiestich stredných školách. 

Najviac škôl zatvorili v okrese Prešov, kde okrem troch materských a 11 základných, zatvorili pre chrípku aj jednu strednú školu. Najmenej škôl bolo zatvorených v okrese Stará Ľubovňa, kde nefungovala jedna základná a jedna materská škola. V Bardejovskom okrese neprebiehal výchovno-vzdelávací proces v 13 zariadeniach, v Stropkovskom v piatich, v Humenskom v troch, Vranovskom v desiatich a vo Svidníckom okrese v deviatich školách. 

RÚVZ hlási aj dve nové ochorenia na mumps v okrese Prešov a dve v okrese Sabinov. Vírusová hepatitída sa objavila v okresoch Prešov, Bardejov, Snina, spolu ide o päť chorých. 

Pre chrípku sú zatvorené niektoré školy v Bratislavskom kraji

Pre zvýšený výskyt chrípky a akútnych respiračných ochorení zakázal regionálny hygienik vyučovanie na niekoľkých školách v Bratislavskom kraji.

Do utorka 3. februára je prerušený výchovno-vzdelávací proces v Materskej škole (MŠ) Orechová 19 v Lozorne, od pondelka 2. februára do 4. februára v Materskej škole na Hlavnej 49 v Novej Dedinke.

Zákaz platí do dnešného dňa aj pre MŠ v Plaveckom Mikuláši, ako aj pre 1. až 4. ročník základnej školy v rovnakej obci. Informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava Katarína Nosálová.

Chrípka zatvorila 32 materských a 14 základných škôl v Trnavskom kraji

Až 32 materských škôl (MŠ), 14 základných škôl (ZŠ) a jedna stredná odborná škola boli v poslednom januárovom týždni zatvorené z dôvodu vysokého počtu chorých detí. Chrípka a respiračné ochorenia spôsobili najvyššie absencie detí v okresoch Piešťany, Hlohovec a Galanta.

Lekári zaznamenali na území kraja spolu 9702 akútnych respiračných ochorení (ARO), z toho chrípke podobných ochorení bolo 1743. V porovnaní s predchádzajúcim kalendárnym týždňom zaznamenali nárast chorobnosti na ARO o 34,3 percenta a nárast chorobnosti na chrípku o 73,7 percenta. Na úrovni okresov bola zaevidovaná najvyššia chorobnosť na ARO v okrese Senica. Z celkového počtu ARO bol u 2 percent ochorení hlásený komplikovaný priebeh - najčastejšie zápalom prínosových dutín a stredného ucha.

Informovala Dagmar Kollárová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu