Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Pozor na snehové jazyky a záveje, až do večera platí výstraha

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA – Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na dnes výstrahu prvého stupňa pred vytváraním snehových jazykov a závejov pre územie západného a stredného Slovenska. Tento stav má trvať približne do 18:00.

Vo Vysokých a Západných Tatrách sa po včerajšom snežení od nadmorskej výšky 1700 m vytvorilo zvýšené lavínové nebezpečenstvo, t.j. 3. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Ako na svojej internetovej stránke informovalo Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej, uvoľnenie lavín je možné už pri malom dodatočnom zaťažení najmä na strmých svahoch. V niektorých prípadoch sú možné stredne veľké lavíny, výnimočne veľké spontánne lavíny.

V Nízkych Tatrách sa od nadmorskej výšky 1700 m vytvorilo mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň z medzinárodnej stupnice. Uvoľnenie lavín je tu možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení najmä na extrémne strmých svahoch (nad 40°). Veľké spontánne lavíny sa nepredpokladajú. Vo Fatrách naďalej trvá malé lavínové nebezpečenstvo, teda 1. stupeň z medzinárodnej stupnice. Lokálne môže byť lavínové nebezpečenstvo vyššie, preto je nutné správne vyhodnotiť miestne podmienky. Lavínové nebezpečenstvo počas dňa zotrváva.

Sledované úseky diaľnic a rýchlostných ciest sú zjazdné

Všetky sledované úseky diaľnic a rýchlostných ciest na území SR sú zjazdné. Ako na svojej internetovej stránke informovala Slovenská správa ciest, povrch vozoviek je vlhký až mokrý, vrstva čerstvého až kašovitého snehu do 2 centimetrov sa nachádza na úsekoch D2 a D4 v okolí Bratislavy, D1 Horná Streda - Nové Mesto a na R1 Trnava - Nitra.

Cesty I., II. a III. triedy na území SR sú zjazdné. Povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Na cestách vo vyššie položených lokalitách stredného a východného Slovenska je vozovka miestami pokrytá kašovitým, prípadne utlačeným snehom v hrúbke 1 až 3 centimetre. Na väčšine územia západného Slovenska je na vozovkách vrstva čerstvého až kašovitého, miestami utlačeného až zľadovateného snehu do 3 centimetrov, miestami do 5 centimetrov, v okrese Galanta, Dunajská Streda a Senec miestami až do 10 centimetrov. 

Horské priechody (HP) sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Na HP Pezinská Baba, Veľké Pole, Biela Hora, Besník, Príslop, Pusté Pole, Fačkov, Javorník, Grajnár, Havran, Súľová, Homôlka a Makov sa na vozovke nachádza vrstva čerstvého až kašovitého snehu v hrúbke 1 až 3 centimetre, na HP Podspády, Vrchslatina, Vernár, Huty a Herlianske Sedlo je vrstva utlačeného snehu do 2 centimetrov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu