Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Tvrdá rana Ficovmu návrhu pre mamičky s deťmi: Nie je o to záujem, protestuje Platforma žien!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Robert Fico iba pred pár dňami predstavil nový návrh zo sociálneho balíčka, ktorý má pomôcť mamičkám s malými deťmi a už sa na neho valí kritika zo všetkých strán. Nitku na ňom nenechala suchú opozícia a dokonca aj Platforma žien Slovenska. Všetci spomínaní vidia viacero chýb, ktoré kritizujú. Naopak, Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení vidí toto opatrenie pozitívne. Pozrite sa, čo odkázali Ficovi!

Návrh predstavil premiér Robert Fico s ministrom práce Jánom Richterom v piatok. Má pomôcť mamičkám s malými deťmi, ktoré chcú pracovať.

Nejde o systémové riešenie

Opatrenie kritizuje aj Platforma žien Slovenska. Podľa nej nie je tento návrh vlády systémový. "Platforma oceňuje ústretový krok smerom k matkám, rodinám a zosúladeniu pracovného a súkromného života. Na druhej strane tento sociálny balíček zavádza jednorazové opatrenie a nerieši systémový problém," uviedla podpredsedníčka platformy Jaroslava Lukačovičová.

Okrem toho by projekt nemusel vydržať dlhšie ako jeden rok. Projekt taktiež zaťaží podnikateľov. "Udržateľnosť projektu je otázna, keďže prostriedky z eurofondov budú poskytnuté na dobu určitú a zamestnávateľ musí ženu zamestnať na dobu neurčitú. Hoci tento nástroj krátkodobo vyrieši problém zamestnanosti žien, vytvára tlak a dodatočné náklady zamestnávateľom. Preto by z tohto nástroja podpory mali benefitovať obe strany z dlhodobého hľadiska," konštatuje platforma.

Asociácia zamestnávateľov návrh podporuje, ale vidí riziká

"Tento národný projekt podporujeme, nakoľko zvýši flexibilitu pracovnoprávnych vzťahov. Matkám zároveň zjednoduší návrat na trh práce, a implementáciu do prac. procesu. Veľkým benefitom pre pracujúcu matku je, ak má jej zamestnávateľ „prorodičovský“ prístup, ktorý  svojej zamestnankyni poskytne také podmienky, ktoré sú potrebné na zosúladenie rodičovských a pracovných povinností," povedal pre Topky výkonný riaditeľ Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) Branislav Masár.

Nevýhodou by mohla byť krátkodobosť. "Ide totiž o dočasné opatrenie pre rok 2015, financované z eurofondov, ktoré ale ak sa osvedčí môže pokračovať aj v budúcom programovom období 2014-2020, resp. sa môže stať trvalou súčasťou podporných nástrojov politiky zamestnanosti," upozorňuje Masár.

Podľa AZZZ by mohla vláda pomôcť pracujúcim mamičkám týmito opatreniami:

  • Podporiť fungovanie škôlok, jaslí a voľnočasových zariadení, zvýšiť ich počet a kvalitu
  • Zvýšiť rodičovský príspevok
  • Zvýšiť dostupnosť obecných nájomných bytov
  • Podporiť tvorbu pracovných miest všeobecne
  • Eliminovať „hendikep“ zamestnancov s malými deťmi formou podporných nástrojov  napr. cez odvodové úľavy, odpočitateľné daňové položky a podobne, ktoré by boli zakotvené aj v legislatíve

O detské kútiky je malý záujem

To isté kritizuje aj opozičný poslanec Miroslav Beblavý zo siete. "Projekt je garantovaný len do volieb (koniec roka 2015) a jeho ďalšia existencia nie je nijako zákonne ani inak garantovaná," napísal na Facebooku s tým, že vidí aj ďalšie chyby.

Zásadný príspevok k systémovému riešeniu to nie je ani z pohľadu medzinárodných skúseností. Kútiky sú iba doplnkovým riešením, o ktoré má záujem iba málo firiem. Beblavý vidí problém aj v tom, že projekt sa nebude realizovať v Bratislave, kde ide o najzásadnejší problém, pretože tu existuje takmer polovica nenaplnených žiadostí o škôlku.

Nový projekt Práca a rodina

Vláda chce podporiť vytváranie tzv. detských kútikov vo firmách. Ak dá firma podľa Fica k dispozícii priestor na vytvorenie takéhoto detského kútika, vláda zaplatí kvalifikovaného pracovníka, ktorý sa bude o deti starať a neinvestičný materiál na zabezpečenie detského kútika, ako napríklad hračky pre deti. Na projekt, ktorý by sa mal začať vo februári alebo marci tohto roka, vláda vyčlenila 23 miliónov eur.

Kabinet chce okrem toho podporiť vytvorenie nového pracovného miesta pre matky s deťmi do desiatich rokov. Ak firma podľa Fica zamestná matku s dieťaťom do šesť rokov, vláda preplatí zamestnávateľom počas desiatich mesiacov 90 percent z celkovej ceny práce vypočítanej najviac z priemernej mzdy na Slovensku. Pri vytvorení nového pracovného miesta pre matku s dieťaťom od šesť do desať rokov plánuje kabinet zamestnávateľom preplatiť 50 percent z celkovej ceny práce vyrátanej najviac z priemernej mzdy na Slovensku. Podmienkou však bude, aby dostali matky od zamestnávateľa zmluvu na neurčitý čas. Ďalším obmedzením bude, že jedna firma bude môcť vytvoriť najviac desať takýchto pracovných miest.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu