Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na Slovensku chytili Čečenca: Rusi ho obviňujú z terorizmu, môže byť nebezpečný!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KOŠICE - Na ukrajinskej hranici sme včera večer zadržali Čečenca, ktorého hľadajú Rusi. Je podozrivý z terorizmu. Pri zatýkaní nekládol odpor. Teraz ho majú v rukách slovenské úrady, ktoré ho pravdepodobne vydajú do Ruska.

V stredu (15.1.) večer približne pred pol deviatou zadržala polícia na hraničnom priechode Vyšné Nemecké 32-ročného muža pôvodom z Čečenska, ktorý je v Ruskej federácii (RF) podozrivý z terorizmu. Informoval policajný prezident Tibor Gašpar.

Muž cestoval zo Slovenska na Ukrajinu. Gašpar vysvetlil, že lustráciou v databázach Interpolu pri hraničnej kontrole policajti zistili, že Hamzat Sh. je hľadaný Ruskou federáciou. Medzinárodný zatýkací rozkaz bol na neho vydaný ešte v roku 2007 pre podozrenie zo spáchania trestného činu terorizmu v zmysle Trestného zákona RF.

„Na základe toho bola mužovi obmedzená sloboda a začali sme komunikovať s Ruskou federáciou,“ priblížil policajný prezident. Slovenská strana si vyžiadala od ruskej všetky podklady súvisiace s jeho stíhaním. Gašpar očakáva, že dôjde k extradičnému konaniu, teda, že bude pôvodom Čečenec vydaný formou vydávacej väzby do Ruska. Pri zatýkaní nekládol odpor, potvrdil pre Topky hovorca policajtov Martin Wäldl.

Slovenská polícia zároveň komunikuje so švédskymi partnermi. Muž mal totiž pri sebe švédsky cestovný doklad. Jeho pravosť v súčasnosti preverujú. “Komunikujeme so švédskou stranou a verifikujeme pravosť tohto dokladu,“ priblížil policajný prezident.

Polícia zisťuje, či sa muž zdržiaval na území Švédska a či pobudol na Slovensku, alebo našou krajinou iba prechádzal. Policajný prezident nevylučuje, že by mohol nežiaducu činnosť vyvíjať aj na území Európskej únie.

„Nemáme tieto informácie. Samozrejme, vylúčiť sa nedá žiadne konanie, pretože pokiaľ ho štátne orgány Ruskej federácie obvinili z terorizmu, aj keď spáchaného pred rokom 2007, nie je vylúčené, že táto osoba môže takúto činnosť vykonávať aj naďalej,“ uzavrel policajný prezident.

Hovorca košickej Krajskej prokuratúry Milan Filičko nám potvrdil, že teraz musí krajský prokurátor do 48 hodín od zadržania rozhodnúť, čo s ním bude ďalej. Podľa Gašpara bude vydaný do Ruska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu