Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na Slovensku zavládnu extrémne nízke teploty: V noci až -21, na cestách záveje!

Sneh na cestách
Sneh na cestách (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Na Slovensku opäť prituhne. Meteorológovia upozorňujú, že v noci z utorka na stredu (7.1.) dosiahnu teploty na strednom a časti východného Slovenska hodnoty -15 až -21 stupňov Celzia.

Informuje o tom webstránka Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ). SHMÚ preto vydal výstrahu prvého stupňa pred nízkymi teplotami. "Nízka teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie a fyzické aktivity v exteriéroch. Očakávaný mráz nie je v danom ročnom období a oblasti zriedkavý, ale môže spôsobiť poškodenie zdravia," informujú meteorológovia. Výstraha platí pre celý Banskobystrický, Prešovský a Žilinský kraj. A taktiež pre okresy Ilava, Považská Bystrica, Prievidza, Púchov, Gelnica, Rožňava a Spišská Nová Ves.

Na niektorých úsekoch ciest sa stále tvoria snehové jazyky a záveje

Silný nárazový vietor stále spôsobuje problémy na niektorých úsekoch ciest, kde sa tvoria snehové jazyky a záveje. Ide najmä o horské priechody (HP) Čertovica a Vrchslatina. Ďalej na úsekoch ciest I/18 Pusté Pole, II/567 Čabalovce - Výrava, III/53004 Bajerovce, III/54306 - Šarišské Sokolovce a na cestách v okolí Medzilaboriec, Nižnej Šebastovej, Chminianskej Novej Vsi a v okresoch Martin a Turčianske teplice.

Slovenská správa ciest (SSC) na svojej webovej stránke zjazdnosť.sk informuje aj o zľadovatenom snehu v úsekoch ciest I/54 Moravské Lieskové - Nové Mesto nad Váhom, I/61 Horná Streda - Štvrtok, II/504 Očkov - Nové Mesto nad Váhom, II/507 Ducové, II/515 - Nové Mesto nad Váhom - Kočovce, II/581 Dubník - Nové Mesto nad Váhom a na cestách III. triedy v obvode Nové Mesto nad Váhom, Čebovce (okres Veľký Krtíš). Snehové reťaze si vodiči musia pripraviť na ceste II/584 v úseku Srdiečko - Bystrá.

Horský priechod Šútovce je uzavretý pre vozidlá dlhšie ako 10 m a HP Zbojská pre vozidlá nad 3,5 t. Úseky ciest I/64 Nitrianske Pravno - Fačkovské sedlo a I/59 Korytnica - Ružomberok sú tiež uzavreté pre vozidlá dlhšie ako 10 m. Cestári upozorňujú, že pre nízku teplotu sa na mokrých alebo vlhkých vozovkách môže vytvárať poľadovica.

Polícia upozorňuje vodičov na zľadovatený povrch na ceste III/ 5046 z Trnavy do obce Suchá nad Parnou. Vyzýva vodičov, aby prispôsobili jazdu stavu vozovky, poveternostnej situácii a podieľali sa tak na bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu