Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Situácia na našich cestách: Na týchto miestach si dávajte dobrý pozor!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Všetky sledované úseky diaľnic a rýchlostných ciest na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, informuje Slovenská správa ciest.

V úsekoch diaľnice D1 od Hlohovca až k Popradu, D3 pri Žiline, na rýchlostnej ceste R1 v úsekoch Trnava až Nitra, R1 v Banskej Bystrici, R2 pri Tornali, Fige a Ožďanoch, R3 na Orave a pri Hornej Štubni a R4 pri Svidníku sa na vozovke miestami vyskytuje čerstvý resp. kašovitý sneh v hrúbke 1-3 cm. Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné. Povrch vozoviek je na mnohých miestach pokrytý vrstvou čerstvého kašovitého až utlačeného snehu v hrúbke do 3-5 cm, ojedinele aj viac.

Horské priechody sú zjazdné. Povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého kašovitého až utlačeného snehu v hrúbke 1-3 cm, Huty, Vyšehrad, Homôlka, Vrchslatina, Donovaly, Besník a Herlianske Sedlo do 5 cm, Klenov, Biela Hora a Pezinská Baba s mokrou vozovkou. Na vozovke ciest v okresoch Komárno, ciest II. a III. triedy v okrese Senica a ciest III. triedy v okrese Nové Zámky sa vytvára poľadovica.

Pre husté sneženie je od 01:30 uzavretý horský priechod Donovaly na ceste I/59 pre vozidlá alebo súpravy vozidiel, ktorých dĺžka presahuje 10 metrov. Šútovce sú uzatvorené pre vozidlá dlhšie ako 10 m a Zbojská pre vozidlá nad 3,5 t. Snehové reťaze pre všetku dopravu je potrebné použiť na ceste II/584 v úseku Srdiečko - Bystrá. 

Na cestách II. a III .triedy v okrese Tvrdošín sa tvoria snehové jazyky a záveje. Snehové jazyky a záveje sa tvoria aj v okresoch Poprad, Námestovo, cesta III/18147 Štrba -Šuňava (cez Chotár) je neprejazdná. 

Cesta I/64 Nitrianske Pravno-Fačkovské sedlo je uzatvorená pre vozidlá dlhšie ako 10 m. 

Na viacerých cestách v okolí Popradu sa tvoria záveje a snehové jazyky

 V súvislosti s poveternostnými podmienkami v okrese Poprad sa na viacerých úsekoch ciest tvoria snehové jazyky a záveje. "Konkrétne ide o úseky cesty 1/18 medzi Popradom a Svitom, na ceste 2. triedy medzi Popradom a Dolným Smokovcom a tiež na ceste 3. triedy v úseku Poprad – Veľký Slavkov," konkretizoval krajský policajný hovorca z Prešova Daniel Džobanik.

Vo viacerých častiach okresu sneží a fúka vietor, polícia preto žiada vodičov, aby pri prejazde uvedenými úsekmi ciest zvýšili opatrnosť a prispôsobili jazdu stavu a povahe vozovky. "Pripomíname tiež, že cesta 3/018147 Štrba – Šuňava je zafúkaná a stále neprejazdná. Obchádzka vedie cez starú cestu 3/018148 tzv. Hrbky," dodal hovorca.

Horský priechod Donovaly je pre kamióny uzavretý

Horský priechod Donovaly je až do odvolania uzavretý pre nákladnú dopravu, ktorej dĺžka presahuje 10 metrov. Dôvodom je husté sneženie. Informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici. Priechod uzavreli o 01.30 h.

Uzavretý stále zostáva aj horský priechod Zbojská pre vozidlá nad 3,5 tony. Podľa webovej stránky Slovenskej správy ciest www.zjazdnost.sk vodiči by mali byť opatrní, keďže vo viacerých lokalitách je z dôvodu silného sneženia znížená dohľadnosť a fúka silný až nárazový vietor. Snehové reťaze pre všetku dopravu je potrebné použiť na ceste II/584 v úseku Srdiečko - Bystrá.

Víchrica na hrebeňoch slovenských hôr neutíchne

Silný vietor na hrebeňoch slovenských hôr neutíchne ani počas nadchádzajúceho víkendu. Predpokladá to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Najhoršia situácia by mala byť dnes dopoludnia. Pre hrebeň Nízkych Tatier (okresy Liptovský Mikuláš a Brezno) platí do 12.00 h výstraha najvyššieho tretieho stupňa. Vietor tu krátkodobo, v nárazoch môže dosiahnuť rýchlosť 126 až 187 kilometrov za hodinu.

Mimoriadne veterne však bude vo všetkých vysokých horstvách. Výstraha druhého stupňa platí až do pondelka 23.00 h pre hrebene hôr v Žilinskom, Prešovskom a Banskobystrickom kraji. Vietor tu môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 90 až 126 kilometrov za hodinu. Na zvyšnom území Slovenska platí pre polohy nad 1000 metrov nad morom výstraha prvého, najnižšieho stupňa. Krátkodobo, v nárazoch tu môže fúkať vietor s rýchlosťou 61 až 90 kilometrov za hodinu.

Veterné počasie spôsobí komplikácie v doprave. SHMÚ očakáva v priebehu dnešného dňa tvorbu snehových jazykov a závejov v Žilinskom, Prešovskom, Banskobystrickom a Košickom kraji.

Všetky cesty v Žilinskom kraji sú zjazdné so zimnými pneumatikami

Všetky cesty na území Žilinského kraja vrátane horských priechodov sú zjazdné so zimnými pneumatikami. Horský priechod Donovaly je podľa informácií Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline od 9.30 h sprejazdnený pre všetky vozidlá. Povrchy väčšiny vozoviek pokrývala dnes ráno podľa aktuálnych informácií Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja vrstva kašovitého alebo utlačeného snehu od 1 až do 5 centimetrov (cm). Liptovský úsek diaľnice D1 pokrývala kašovitá vrstva snehu 1 až 2 cm. Podobná je situácia aj na oravských úsekoch rýchlostnej cesty R3 v okolí Oravského Podzámku a Trstenej.

Na ceste I. triedy v okolí Čadce, tunela Horelica a Kysuckého Lieskovca je 2-cm kašovitá vrstva snehu, na vozovke prihraničného úseku Svrčinovec – Skalité je kašovitá vrstva 3 cm. Vozovky II. a III. triedy vrátane horských priechodov vo všetkých regiónoch severozápadného Slovenska pokrýva kašovitá alebo utlačená vrstva snehu od 2 do 5 cm.

Mrznúci dážď a zľadovatené cesty komplikovali v Maďarsku dopravu

Mrznúci dážď a zľadovatené cesty boli dnes hlavnou príčinou viacerých dopravných nehôd najmä na východe Maďarska a v okolí Budapešti, informoval agentúru MTI hovorca Celoštátneho úradu ochrany proti katastrofám Márton Hajdu. K havarovaným autám volali na pomoc požiarnikov v takmer 20 prípadoch. K vážnejším zraneniam nedošlo.

Maďarskí meteorológovia vydali na dnešné ráno výstrahu prvého stupňa kvôli mrznúcemu dažďu pre územie 14 žúp a hlavného mesta, v platnosti zostala predpoludním výstraha už iba pre Sabolčsko-satmársko-berežskú župu. Na zasneženom severovýchode krajiny varujú pred popoludňajšími menšími závejmi v Boršodsko-abovsko-zemplínskej, Hajducko-biharskej a Sabolčsko-satmársko-berežskej župe. Večer môže v uvedených oblastiach komplikovať situáciu aj nárazový vietor.

So snehom treba rátať na Príslope, Hutách a Fačkove

Všetky cesty a horské priechody v Žilinskom kraji sú aktuálne zjazdné, slabé sneženie hlásia cestári na Orave a na silný nárazový vietor a vytváranie snehových jazykov či závejov upozorňujú v okresoch Námestovo a Tvrdošín. Na horských priechodoch Huty, Príslop a Fačkov treba rátať s dvoma až piatimi centimetrami kašovitého alebo utlačeného snehu. Podľa centrálneho dispečingu Slovenskej správy ciest zasnežené sú aj cesty I. triedy medzi Žilinou a Martinom, Kolárovicami a Bytčou, Kraľovanmi a Dolným Kubínom, Dolným Kubínom a Valaskou Dubovou, Dolným Kubínom a Trstenou až po hraničný priechod s Poľskom a tiež rýchlostná cesta R3 medzi Širokou a Sedliackou Dubovou a medzi Tvrdošínom a Trstenou. Teplota vzduchu v Žilinskom kraji sa aktuálne pohybuje od -2 stupňov Celzia na Orave a Kysuciach po 5 stupňov Celzia v Ružomberku. Cestári preto upozorňujú, že na mostoch a otvorených priestranstvách sa môže tvoriť poľadovica.

Pre nákladné autá s dĺžkou viac ako 12 metrov sú v Žilinskom kraji po celú zimu uzavreté horské priechody Semeteš, Rovná Hora, Huty a Príslop. Kamióny nad 7,5 tony nesmú v zime jazdiť po ceste z Novej Bystrice do Oravskej Lesnej ani cez Rovnú Horu medzi Terchovou a Zázrivou. Po celú zimu je pre vozidlá dlhšie ako 10 metrov uzatvorená cesta I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom.

 Mrholenie, dážď a mráz premenili Komárno na ľadovú plochu

Nočné mrholenie, dážď a mráz premenili Komárno na súvislú ľadovú plochu. Po tretej hodine rannej v okresnom meste prestalo pršať, cestári sa pustili do posýpania ciest a chodníkov. Informoval o dnešnej rannej situácii v meste hovorca Mestského úradu Komárno Róbert Králik.

 „Posýpanie počas dažďa alebo mrholenia nemá zmysel, pretože novovzniknutá vrstva ľadu prekryje aj posypový materiál,“ vysvetlil s tým, že v čase, keď sa mesto prebudilo a ľudia začali chodiť do práce, bola značná časť ciest už zjazdná. Dodal, že posýpanie bude pokračovať až dovtedy, kým sa na cestách a chodníkoch vrstva ľadu neodstráni. Pomôcť má aj prichádzajúce oteplenie. „Večer sa opäť očakáva dážď, ale vďaka zvýšeniu teplôt by už nemalo namŕzať,“ konštatoval.

Vedenie mesta žiada obyvateľov, aby vykonali opatrenia pred svojimi nehnuteľnosťami a na chodníkoch odstránili ľadovú vrstvu a zabránili tak vzniku úrazov pošmyknutím. „Taktiež žiadame všetkých účastníkov cestnej premávky, aby dbali na zvýšenú opatrnosť,“ ukončil hovorca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu