Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

FOTOREPORTÁŽ Mohutné zubry z obce Zlatno: Týchto obrov si zamilujete

Zubria obora sa nachádza iba niekoľko kilometrov nad obcou Zlatno Zobraziť galériu (6)
Zubria obora sa nachádza iba niekoľko kilometrov nad obcou Zlatno (Zdroj: TASR)

ZLATNO – Pohľad na impozantné zvieratá v ich prirodzenom prostredí ponúka Zubria obora, ktorá sa nachádza iba niekoľko kilometrov nad obcou Zlatno. Stádo zubra hrivnatého má v súčasnosti 21 jedincov. Sú medzi nimi mohutné dospelé býky vážiace okolo 900 kilogramov i mláďatá, z ktorých najmenšie sa narodili minulý rok. Turisti sa zo Zlatna dostanú k obore po niekoľkokilometrovej prechádzke lesom.

Impozantné zvieratá môžu vidieť každý deň, najlepšie v čase kŕmenia, teda o 9. alebo 14. hodine. Je tu vybudovaný aj lesnícko-náučný chodník, ktorý vedie okolo zvernice.

"Je to dvaapolkilometrový úsek. Ide o nenáročný terén, kde sa vlastne môžu turisti oboznámiť s desiatimi náučnými tabuľami, na ktorých je zaznamenaná celá história zubrej zvernice i informácie o prostredí a prírode, v ktorej sa návštevníci pohybujú," hovorí Eva Horniaková, ktorá sa o zubry stará.

Zubria obora sa nachádza
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

Stádo zubrov má momentálne 21 kusov, z ktorých je 15 samíc a šesť býkov. V dospelom a produktívnom veku sú momentálne dva býky. Päťročný Egilmes bol dovezený z Nemecka. "Ďalším je Sivan z nášho domáceho chovu, je to šesťročný býk a váži okolo 900 kilogramov. Ten je ale momentálne mimo stáda. Má v ňom už veľa svojich potomkov a preto už nie je žiaduce, aby sa ďalej podieľal na jeho reprodukcii," hovorí Horniaková. V roku 2014 pribudli do stáda tri teliatka, z toho boli dve kravičky Sibera a Sieva a býček, ktorý dostal meno Simson. Ďalšie teliatka určite pribudnú do stáda aj po tohtoročnej ruji, ktorú majú zubry v auguste a septembri. Rodiť sa začínajú už od prelomu apríla a mája a prichádzajú na svet až do septembra. Stádo tak dosiahne stav, kedy mu môže byť 27-hekárová zvernica malá. "Je určená pre osem až 12 jedincov, takže ich tu je už teraz viacej. Prebytočné kusy sa väčšinou odpredávajú do rôznych chovov alebo do ZOO. Nikdy sa to nerieši ich utratením," pokračuje Horniaková.

Zubria obora sa nachádza
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

Podľa jej slov sú zubry pokojné zvieratá, ktoré svojim chovateľom nerobia veľké problémy. Ich sila a divokosť sa prejavuje hlavne počas ruje, kedy dokážu dospelé býky bojovať aj blízko ohrady. "Vtedy môžu aj návštevníci vidieť, aké sú mohutné, koľko majú sily a ako si dokážu vydobyť pozíciu vodcovstva. Stane sa, že keď majú býky vyrovnané sily, môže dôjsť k zraneniam, pri ktorých by mohli vo voľnej prírode aj uhynúť. U nás ich v prípade potreby ošetríme, aj keď starostlivosť o mohutného býka počas ruje nie je jednoduchá. Bez uspania to nie je možné," dodáva Horniaková.

Zubria obora sa nachádza
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

Zubria obora sa nachádza
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

Zubria obora sa nachádza
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu