Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Prvé novoročné bábätká: Pozrite sa, aké mená im vybrali mamičky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: photl.com)

BRATISLAVA – Hneď po polnoci sa v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) narodilo dievčatko. Alžbetka prišla na svet akútnou sekciou v Nemocnici akademika Ladislava Dérera.

Dievčatko má 49 centimetrov a váži 3440 gramov. "Pôrod sekciou bol indikovaný pre vysoký krvný tlak 29-ročnej prvorodičky. Matka aj dieťa sú v poriadku," informovala hovorkyňa UNB Petra Stano Maťašovská. Jedenásť minút po polnoci sa narodilo ďalšie bábätko v Nemocnici Ružinov.

Prvou Žilinčankou roku 2015 je Jasmín Jozefína

Päť a pol hodiny si museli počkať na prvého tohtoročného novorodenca vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline. O 5,30 hodine priviedla v tamojšom gynekologicko-pôrodníckom oddelení Žilinčanka Andrea na svet dievčatko. 

Ako informovala lekárka oddelenia Jana Mišútová, dievčatko dostalo meno Jasmín Jozefína, pri narodení malo hmotnosť 3320 gramov a meralo 49 centimetrov.  Krátko po ôsmej hodine sa v pôrodnici FNsP v Žiline narodil Žilinčanke Zdenke chlapček Samuel s mierami 4140 gramov a 55 centimetrov. 

Prvým novorodencom v trenčianskej nemocnici bola tento rok Sofia

Na prvého novorodenca v roku 2015 čakali vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne viac ako hodinu. O 1,22 hodine prišlo na svet v tamojšej gynekologicko-pôrodníckej klinike dievčatko Sofia.  Ako informovali z pôrodnej sály, Sofia mala po narodení 2,550 kilogramu a dĺžku 46 centimetrov. Na svet ju priviedla mamička Simona z ilavského okresu.

O štvrť hodinu neskôr sa mamičke Marianne rovnako z okresu Ilava narodil v trenčianskej nemocnici syn Michal, ktorý mal 3,800 kilogramu a meral 53 centimetrov. V Nemocnici s poliklinikou v Považskej Bystrici sa novorodencom na svet v tomto roku zatiaľ nechce. Ako informovala zdravotná sestra Tatiana Fusková z tamojšieho novorodeneckého oddelenia, do 8,30 hodiny sa nenarodilo žiadne dieťa.

Prvý sa na Nový rok v Nitre narodil Peter

Prvým narodeným dieťaťom v Nitrianskom kraji bol dnes o 3.48 hodine malý Peter. Na svet prišiel v nitrianskej Fakultnej nemocnici. Jeho váha je 2300 gramov a meria 44 centimetrov. O zhruba hodinu, o 4.40 sa vypýtala na svet v Nemocnici s poliklinikou v Leviciach Emma Molárová. Váži 4100 gramov, meria 51 centimetrov a spolu s mamičkou Alenou Brezinovou sú - podľa službukonajúcej sestry na oddelení - zdravé a v poriadku.

V ďalších pôrodniciach v kraji – Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Nových Zámkoch ani vo Všeobecnej nemocnici s poliklinikou Forlife,n.o. v Komárne sa zatiaľ žiadne deti nenarodili.

Martin je prvým dieťaťom roka 2015 v trnavskej nemocnici

Martin Zetocha je prvým dieťaťom, ktorý sa narodil 1. januára 2015 na území Trnavského kraja. V pôrodnici trnavskej Nemocnice s poliklinikou ho priviedla na svet mamička Barbora o 4.40 hodine. Chlapček má váhu 3410 gramov a meria 48 centimetrov. 

V Piešťanoch sa o 3.40 hodine v Nemocnici Alexandra Wintera narodila mamičke Lucii Lenka Vargová. Váži 2600 gramov a meria 48 centimetrov.

V Dunajskej Strede v Nemocnici s poliklinikou je prvým dieťaťom Patrik Nagy. Narodil sa o 6.30 hodine, má váhu 2265 gramov a meria 44 centimetrov a teší sa z neho mamička Klaudia. V Nemocnici sv. Lukáša v Galante ani v Nemocnici s poliklinikou v Skalici do 9. hodiny pôrody neboli.

Prvým dieťaťom roka v Prešove je Sofia

Prvým dieťaťom roka 2015, ktoré sa narodilo vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Jána Adama Reimana v Prešove, je Prešovčanka Sofia. Na svet prišla o 2:38. Dievčatko meria 46 cm a váži 2 790 gramov. Narodila sa  prvorodičke v starej pôrodnici.

Prvým tohtoročným novorodencom v B. Bystrici je Adam

Chlapček, ktorému rodičia dali meno Adam, je prvým dieťaťom roku 2015, ktoré sa narodilo v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici. Na svet prišiel o 6.30 hod. "Adamko mal po narodení 54 centimetrov a vážil 4320 gramov. Je tretím dieťaťom 33-ročnej Márie Fabušovej z Banskej Bystrice," povedal zástupca prednostu Gynekologicko-pôrodnickej kliniky SZU Eduard Škerlík. Klasický pôrod bol bez problémov. Rodička prišla na oddelenie len tri hodiny predtým. Mamičke bol už podľa Škerlíka zablahoželať aj nový banskobystrický primátor Ján Nosko.

Prvé dieťatko narodené v tomto roku v Košiciach pochádza z Košických Olšian

Prvým bábätkom, ktoré v roku 2015 prišlo na svet v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) v Košiciach, je Sintia Džobáková z obce Košické Olšany v okrese Košice – okolie. Ako informovala hovorkyňa UNLP Ladislava Šustová, Sintia prišla na svet o 1.15 h má 50 centimetrov a hmotnosť 3230 gramov. "Narodila sa 21-ročnej Monike z Košických Olšian, pre ktorú je to jej druhé dieťa," povedala Šustová.

Dodala tiež, že v UNLP sa doposiaľ v tomto roku nenarodil žiadny Košičan. Podľa primárky novorodeneckého oddelenia Nemocnice Košice –Šaca Slávky Virágovej sa detičkám akosi nechce na svet ani tam. "Je to nezvyčajná situácia," zhodnotila.

Prvým novorodencom vo zvolenskej nemocnici je Alžbetka z B. Bystrice

Prvým tohtoročným bábätkom, ktoré sa narodilo vo zvolenskej nemocnici, bude paradoxne Banskobystričanka. Malá Alžbeta takmer s ideálnymi mierami 3220 gramov a 52 centimetrov prišla na svet o druhej hodine a dvadsiatej minúte. Ako uviedla Marta Csergeová, hovorkyňa spoločnosti AGEL SK, ktorá zvolenskú nemocnicu spravuje, v minulom roku priviedli zdravotníci zvolenskej nemocnice na svet celkom 959 detí, z toho 466 dievčatiek a 493 chlapčekov. "Počet pôrodov oproti roku 2013 vzrástol o rekordných 66 bábätiek," povedala.

Medzi novorodencami bolo pritom sedem dvojičiek. V septembri 2014 dokonca nemocničná pôrodnica zažila babyboom, keď sa narodilo až 105 bábätiek. Najmenej detí sa narodilo vo februári.
 "Najčastejšími menami, ktorými pomenúvali mamičky a oteckovia svoje ratolesti v minulom roku, boli Nela, Natália, Nina, Viktória, Terézia pre dievčatká a z chlapčenských mien prevládali mená ako Jakub, Adam, Martin, Samuel a Matej," uviedla sestra novorodeneckého oddelenia Nemocnice Zvolen Iveta Bombalová.

Pôrodnica Nemocnice Zvolen sa v minulom roku v projekte Sprievodca pôrodnicami, podľa hodnotenia mamičiek, umiestnila ako prvá v Banskobystrickom kraji. V rámci Slovenska mamičky ohodnotili zvolenskú nemocnicu ako ôsmu najlepšiu. Izby na oddelení gynekológie a pôrodníctva sú takzvané roomingové, čo znamená, že bábätko zostáva po narodení s maminkou celých 24 hodín. Nemocnica má od roku 2005 status Baby friendly hospital – to znamená, že podporuje obetavé materstvo a dojčenie, čím zlepšuje zdravie detí a matiek.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu