Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO a VIDEO Silvestrovských osláv: Rozhodnite, ktoré mesto privítalo rok 2015 najštýlovejšie!

Ohňostroj nad Dunajom v rámci osláv Nového roka 2015. Zobraziť galériu (39)
Ohňostroj nad Dunajom v rámci osláv Nového roka 2015. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Prvé minúty roka 2015 odštartoval v Bratislave takmer sedemminútový ohňostroj. Odpálený bol z kotviacej lode uprostred Dunaja a sprevádzala ho európska hymna.

Máte silvestrovské foto alebo video novoročných osláv vo vašom meste? Pošlite nám ho na tipy@topky.sk.

Tisíce ľudí ho sledovali z ulíc Starého Mesta, Vajanského a Rázusovho nábrežia, Mosta SNP i z petržalskej strany Dunaja. Neprekážala im ani mrazivá noc. "Musela som sem prísť aspoň na chvíľku, proste to tu milujem," povedala 72-ročná Bratislavčanka Ľudmila.

Ohňostroj nad Dunajom v
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: SITA)

Silvestrovské oslavy lákali ľudí z rôznych kútov Slovenska. Napríklad z Michaloviec pricestovala do hlavného mesta 46-ročná Iveta. "Prvýkrát som prišla do Bratislavy za dcérou, chcela som vidieť, ako to tu vyzerá v noci na Silvestra," povedala. V dave ľudí stálo i veľa zahraničných turistov, preto bol program 15. ročníka silvestrovských osláv moderovaný aj v angličtine. Organizátori pred oslavami odhadli, že do centra mesta by malo prísť viac než 30.000 ľudí.

Ohňostroj nad Dunajom v
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: SITA)

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal pred novinármi povedal, že je veľmi šťastný, že môže túto atmosféru zažiť s Bratislavčanmi a do roku 2015 všetkým želá radosť v srdci, úsmev na tvári a predovšetkým veľa zdravia, lásky a úspechov v osobnom aj pracovnom živote. „Rok 2014 bol pre mňa veľmi zaujímavý, narodila sa mi dcéra, mal som päťdesiat rokov a stal som sa bratislavským primátorom. Neviem, či sa mi to podarí v roku 2015 prekonať, ale určite budú iné méty, ktoré sa pokúsim zvládnuť“ zhrnul Nesrovnal. 

Ohňostroj nad Dunajom v
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: SITA)

Bratislavu podľa neho čaká ťažký a náročný rok. Verí však, že ak budú všetci ťahať za jeden koniec povrazu, môžu hlavné mesto posunúť dopredu. "Reprezentuje celé Slovensko a je jeho výkladnou skriňou, podľa ktorej nás posudzujú všetci, ktorí do našej krajiny prídu. Preto práve my musíme ukázať odvahu riešiť zásadné problémy, na ktoré si možno iné mestá netrúfnu," uviedol.

Nesrovnal skonštatoval, že by bol rád, ak by sa v roku 2015 podarilo vyriešiť niektoré z problémov hlavného mesta. "Ak sa tu takto o rok stretneme a Bratislavčania budú mať úsmev na tvárach, budem spokojný," povedal.

Silvestrovské oslavy v Bratislave.
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: SITA)

Okrem úspešného roka 2015 zaželal všetkým Bratislavčanom a ľuďom na Slovensku zdravie a lásku, lebo to sú podľa neho najdôležitejšie veci v živote.

Silvestrovské oslavy mali dve centrá zábavy – Hviezdoslavovo a Hlavné námestie. Na Hviezdoslavovom námestí sa ľudia zabávali na diskotéke na ľade, z Hlavného námestia bola koncertná zóna. Ako prvý vystúpil o 20. hodine nováčik bratislavských silvestrovských osláv, skupina Korben Dallas, zahral aj Traditional Club s Petrom Lipom, Polemic, po polnoci koncertovala kapela Billy Barman.

Silvestrovské oslavy v Bratislave.
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: SITA)

Na bezpečnosť v meste dohliadali policajti mestskej a štátnej polície, súkromná bezpečnostná služba a hasiči. Do centier zábavy sa návštevníci dostali cez kontrolované vstupy, pri ktorých boli náhodné kontroly. Poskytnúť zdravotnícku pomoc boli pripravení aj zdravotníci, v teréne sa pohybovali i dobrovoľníci Slovenského Červeného kríža.

Oslavy Silvestra sa prenesú aj do osláv Nového roka a výročia vzniku Bratislavy ako hlavného mesta SR. Na Hlavnom námestí bude 1. januára 2015 novoročný koncert. Vystúpia skupiny Legacy, Bratislava Hot Serenaders a Traditional Club s Petrom Lipom.

Náklady na silvestrovské oslavy mesto vyčíslilo približne na 50.000 eur. Väčšinu však pokryli sponzorské príspevky, mesto prispelo asi štvrtinou sumy, ktorú investovalo do informačnej kampane, bezpečnostných opatrení či zabezpečenia čistoty verejných priestorov po oslavách.

Trnavčania privítali nový rok desaťminútovým ohňostrojom

Polnočným desaťminútovým ohňostrojom privítali v centre mesta nový rok Trnavčania. Predchádzal mu niekoľkohodinový silvestrovský program, ktorý začal už popoludní. Tradíciou v Trnave sa stal aj detský ohňostroj, ktorý pre najmenších odpálili šesť hodín pred polnocou.

Na Trojičné námestie prišli silvestrovať napriek mrazivému počasiu stovky ľudí, najviac ich bolo práve v čase ohňostrojov. V pohostovosti boli hasiči, bezpečnostná služba, zdravotníci, policajti, žiadne vážne problémy priamo v centre mesta riešiť nemuseli. 

Celý silvestrovský program zorganizovala a zaplatila súkromná agentúra, ktorá počas decembra organizovala v Trnave Vianočné trhy. Radnica zaplatila tritisíc eur len za novoročný ohňostroj.

So starým rokom sa na Hlavnú ulicu v Košiciach prišli rozlúčiť tisíce ľudí

Ani mrazivé počasie nezabránilo tisícom Košičanov, najmä z radov mladej generácie, aby sa prišli rozlúčiť so starým rokom na Hlavnú ulicu k Immaculate. Silvestrovské oslavy a vítanie nového roka vyvrcholili polnočným sedemminútovým pyromuzikálnym ohňostrojom.

Novoročné oslavy v Košiciach
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: SITA)

Hudobno-zábavná a tanečná show sa odohrávala pri súsoší Immaculata od 20.00 h. Posledné sekundy starého roka odrátaval s oslavujúcimi aj primátor Richard Raši, ktorý obyvateľom zaželal veľa šťastia a úspechov v novom roku. "Košice majú za sebou úspešný rok. Už nie sme len mestom kultúry, ale najdynamickejšie sa rozvíjajúcim mestom, ktoré má pred sebou obdobie nevídaných investícií," uviedol Raši.

Novoročné oslavy v Košiciach
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: SITA)

V ponuke silvestrovského programu boli napríklad Gipsy Kings Revivals, Danka start band, cimbalová hudba a Železiar. Zlatým klincom bolo vystúpenie populárnej skupiny Vidiek. Podľa informácií z magistrátu oslavy vyšli mestskú pokladnicu do 10.000 eur. Súčasťou osláv bol opätovne aj Detský Silvester so zábavným programom, ktorý sa konal v stredu (31.12.) dopoludnia v priestoroch Historickej radnice.

Vaše tipy

Ohňostroj v Prešove:

Ohňostroj v Ružomberku:

Ohňostroj v Žiline:

Ohňostroj v Považskej Bystrici:

Ohňostroj v Banskej Bystrici:

Ohňostroj v Bardejove:

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu