Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Záchranári a hasiči majú za sebou rušnú noc: Silvester im dal poriadne zabrať!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRATISLAVA - Príslušníci Záchrannej zdravotnej služby SR zasahovali počas osláv Silvestra a Nového roka spolu 156 krát. Ako informoval zastupujúci hovorca záchranárov Jozef Minár, v 99 prípadoch zasahovali pre intoxikáciu alkoholom, v 50 prípadoch zranila ľudí zábavná pyrotechnika a v ôsmich prípadoch riešili podchladenie.

Jedna žena na následky podchladenia zomrela. "V Nových Zámkoch zomrela na následky podchladenia žena narodená v roku 1938," povedal Minár. "Už 12 hodín predtým ju príbuzní nahlásili ako nezvestnú," dodal.

Z 99 prípadov opitých išlo v 34 o osoby mladšie ako 18 rokov. Najviac opitých detí, konkrétne osem zaznamenali záchranári v Bratislavskom kraji. Najvyšší počet všetkých zásahov pre alkohol zaznamenali záchranári rovnako v Bratislavskom kraji, konkrétne 23. Z 50 prípadov zranení spôsobených pyrotechnikou bolo detí zranených 10. Najvyšší počet zranení spôsobených pyrotechnikou, konkrétne 16 zaznamenali záchranári v Bratislavskom kraji. 

Zdravotné záchranky vyrážali na prelome rokov najmä k opitým

Záchranná zdravotná služba (ZZS) absolvovala počas silvestrovskej noci a novoročného rána v Trenčianskom samosprávnom kraji celkom šesť výjazdov k osobám intoxikovaným alkoholom. Dve z nich boli mladšie ako 18 rokov. Informoval zastupujúci hovorca Záchrannej zdravotnej služby SR Jozef Minár.

V rovnakom období absolvovali zdravotní záchranári v TSK dva výjazdy k podchladeným osobám a dva výjazdy k úrazom spôsobeným zábavnou pyrotechnikou.

V Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) vyrážali zdravotní záchranári 14-krát k osobám intoxikovaným alkoholom, až v šiestich prípadoch išlo o deti do 18 rokov. K úrazom spôsobeným zábavnou pyrotechnikou absolvovali posádky ZZS v ŽSK desať výjazdov, čo bol po Bratislavskom samosprávnom kraji druhý najväčší počet výjazdov na Slovensku. 

Hasiči zasahovali na prelome rokov najmä pri požiaroch

Od 20.00 hodiny na Silvestra do dnešnej 02.00 hodiny nadránom absolvovali príslušníci Hasičského a záchranného zboru v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) šesť výjazdov, z nich päť bolo k požiarom. TASR informovala Zuzana Farkasová z oddelenia komunikačného a organizačného Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

Počas silvestrovskej noci zasahovali hasiči pri dopravnej nehode v katastri obce Brezolupy v okrese Bánovce nad Bebravou. Po zrážke dvoch osobných motorových vozidiel utrpelo zranenia päť osôb. Hasiči všetkým poskytli predlekársku prvú pomoc, na vozidlách vykonali protipožiarne opatrenia a odstránili vytečené prevádzkové kvapaliny.

V Žilinskom samosprávnom kraji absolvovali príslušníci Hasičského a záchranného zboru počas silvestrovskej noci a novoročného rána celkom deväť výjazdov, z nich osemkrát zasahovali pri požiaroch.

Trnavskí hasiči mali počas Silvestra sedem výjazdov

Hasiči počas silvestrovskej noci zasahovali v rámci Trnavského kraja spolu sedemkrát, z toho päťkrát pri požiaroch. Po jednej hodine v noci boli na zásah vyslaní do obce Hviezdoslavov v okrese Dunajská Streda. V rodinnom dome horela v kuchyni sedacia súprava. Pri požiari bola zranená jedna osoba, ktorá sa nadýchala splodín horenia.

Najmenej výjazdov v rámci Slovenska mali hasiči v Nitrianskom kraji. Zasahovali spolu päťkrát, z toho štyrikrát pri požiari a raz pri dopravnej nehode. Informovala hovorkyňa Hasičského a záchranného zboru SR Zuzana Farkasová.

Počas silvestrovskej noci ošetrili lekári 217 ľudí

Počas osláv Silvestra a Nového roka ošetrili lekári v Bratislave spolu 217 ľudí. Ako informovala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Petra Stano Maťašovská, z typicky silvestrovských zdravotných problémov tento rok dominovali úrazy. Spolu sa zranilo sa približne 50 ľudí. Mali tržné rany, ale aj zlomeniny. Väčšinou boli pod vplyvom alkoholu a dôvodom úrazov boli pády alebo fyzické potýčky. Nikto zo zranených nie je vo vážnom stave.

"Manipuláciou so zábavnou pyrotechnikou sa zranilo 15 ľudí, z toho 5 s trvalými následkami v podobe amputovaných prstov," povedala Stano Maťašovská. "Ostatní mali zranenia kože a rany na rukách, ktoré bolo treba šiť." Zábavná pyrotechnika podľa Stano Maťašovskej zasiahla oko a popálila tvár 11-ročnému chlapcovi, ktorého po ošetrení na klinike popálenín odoslali do Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou. Najstarším spomedzi zranených bol 77-ročný muž. Lekári riešili v šiestich prípadoch aj akútne psychické stavy vrátane pokusu o samovraždu. 

"V porovnaní s minulým Silvestrom stúpol celkový počet ošetrených pacientov zo 170 na 217 a tiež aj zranených zábavnou pyrotechnikou z 9 na 15," skonštatovala Stano Maťašovská. V UNB sa podľa nej neodohrali žiadne incidenty, ktoré by vyžadovali asistenciu polície. "Môžeme konštatovať, že šlo síce o rušný, ale štandardný Silvester," dodala. 

Vo FN ošetrili 76 úrazov, najvážnejšie je zranenie hlavy a oka

Na Oddelení úrazovej chirurgie Fakultnej nemocnice (FN) v Trenčíne ošetrili počas silvestrovskej noci a novoročného rána spolu 76 úrazov. Išlo najmä o úrazy v dôsledku pádov a pošmyknutí, ale ošetrovali aj vážnejšie zranenia. Ako informovala asistentka námestníka pre zdravotnícku starostlivosť a ošetrovateľstvo Zuzana Vargová, niekoľko úrazov spôsobila aj pyrotechnika. V dôsledku úrazov hospitalizovali vo FN Trenčín osem pacientov.

Najvážnejší úraz utrpel muž z okresu Partizánske, ktorému výbuch pyrotechniky spôsobil vážne poranenia hlavy a oka. 

Vo FNsP riešili zlomeniny, rezné rany, popáleniny, ale i amputáciu prsta

Zdravotníci na oddelení urgentného príjmu Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline majú za sebou rušnú nočnú službu. Ošetrili viac ako tridsiatku úrazov. Ako informovala hovorkyňa FNsP Mária Kliková, zdravotníci ošetrovali pacientov najmä s rôznymi úrazmi, zlomeninami a reznými ranami.

"Úrazy spôsobené zábavnou pyrotechnikou sa počas silvestrovskej noci objavili u piatich z nich. Išlo o amputáciu prsta, reznú ranu na tvári, popáleninu ruky či poranenie hrudníka," doplnila hovorkyňa.

Vyše 30 zranených ošetrili počas silvestrovskej noci a v prvých hodinách Nového roka traumatológovia z košickej univerzitnej nemocnice. Ako informovala hovorkyňa Ladislava Šustová, v dvoch prípadoch išlo o poranenia prstov v dôsledku nesprávnej manipulácie s pyrotechnikou. „Jeden pacient utrpel tržné rany, druhý vyviazol so zlomeninou prsta - obaja boli ambulantne ošetrení,“ povedala Šustová.

Na urgentnom príjme DFNsP v Bratislave ošetrili 121 detských pacientov

Posledný deň v roku lekári ošetrili na Oddelení urgentného príjmu Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) v Bratislave celkom 121 detských pacientov, zdravotný stav 20 z nich si vyžiadal hospitalizáciu. Uviedla to hovorkyňa DFNsP v Bratislave Dana Kamenická. S nechirurgickým ochorením podľa jej informácií vyhľadalo pomoc celkom 78 deti. Deväť z nich bolo nutné hospitalizovať. "Najčastejším problémom boli akútne ochorenia dolných dýchacích ciest," spresnila Kamenická.

Podľa jej slov mali chirurgovia DFNsP plné ruky práce. Ošetrili celkom 43 detských pacientov. Zdravotný stav 11 z nich si vyžiadal hospitalizáciu, najmä v súvislosti s nutnosťou operačnej liečby. Oproti minulému roku, keď lekári ošetrili v súvislosti s používaním zábavnej pyrotechniky jedno dieťa, tento rok sa zranilo až sedem detí, šesť chlapcov a jedno dievča, skonštatovala hovorkyňa.
Zdravotný stav troch detí si vyžiadal hospitalizáciu. Jedno dieťa utrpelo poranenia v tvárovej časti a dve deti závažné poranenia rúk s nutnosťou operačnej liečby a minimálne v jednom prípade s trvalými následkami.

Tri deti podľa hovorkyne utrpeli zlomeniny končatín, ktoré si vyžiadali operačnú liečbu. Dve deti hospitalizovali s úrazom hlavy, išlo o pády najmenších detí. V súvislosti s alkoholom ošetrili lekári tri deti. "Jedno dieťa s alkoholom v kombinácii s inými návykovými látkami a súvisiacim úrazom hlavy hospitalizovali," dodala Kamenická.

Počas Silvestra našli mŕtvu zmrznutú ženu a operovali úraz ruky po výbuchu

 Záchranná zdravotná služba SR (ZZS) zasahovala na území Nitrianskeho kraja počas noci na prelome rokov 2014 a 2015 spolu 17-krát. Podľa zastupujúceho hovorcu ZZS Jána Minára bolo z toho sedem výjazdov k úrazom, spôsobených pyrotechnikou, osem k ľuďom, ktorí to prehnali s alkoholom a dva k podchladeným. Z toho jeden prípad v Nových Zámkoch skončil smrťou. Išlo o 76-ročnú ženu, ktorú našla policajná hliadka na verejnom priestranstve. Nájdená bola 12 hodín hľadaná ako nezvestná.

V nitrianskej Fakultnej nemocnici ošetrili od polnoci na urgentnom príjme spolu 15 pacientov. Najvážnejším prípadom na Klinike úrazovej chirurgie a ortopédie bol úraz ruky 35-ročného muža, ktorý vzápätí absolvoval operáciu. Podľa lekára Jána Tencera mu podomácky vyrobená výbušnina spôsobila vážne zranenie predlaktia, liečba zranenia bude, ako uviedol, pre svoj charakter dlhodobá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu