Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Učia sa žiť v rodine

 Obyvatelia satelitu v Pozdišovciach spolu so svojimi dvomi vychovávateľkami Zobraziť galériu (5)
Obyvatelia satelitu v Pozdišovciach spolu so svojimi dvomi vychovávateľkami

MICHALOVCE - Deti z domovov si konečne môžu vyskúšať, ako to vyzerá v rodine. V tzv. satelitoch sa naučia, že bielizeň treba vyprať a vyžehliť, že jedlo sa nevydáva pri okienku, ale musí sa uvariť. Pomáha im to vyhnúť sa problémom, ktoré mávajú, keď po dovŕšení dospelosti detský domov opustia.

V satelite žijú deti v menších skupinách, spolu s vychovávateľmi je ich približne desať. Takýto satelit je aj v Pozdišovciach. „Sú tu všetko detičky, ktoré sú v domove odmalička. Rodiny sa k nim väčšinou nehlásia. Tu sa naučia všetko potrebné na život. Vidia, ako to v domácnosti reálne chodí,“ upresňuje Blažena Kačmárová, ktorá robí vychovávateľku už 16 rokov.

Deti sú tu spokojnejšie, v menšej skupinke sa dajú aj lepšie zvládať. Pomáhajú pri bežných prácach tak ako deti v normálnej rodine. „Sú poslušné a nadané. Chcú sa učiť a mať v rukách remeslo,“ dodáva B. Kačmárová. Pripúšťa, že väčšina z nich však stále čaká aspoň na list od rodičov. Po dosiahnutí dospelosti musia chovanci domov opustiť. Často zostanú bez pomoci na ulici, prípadne sa obrátia na svoje rodiny. Tie však mnohokrát žijú v príšerných podmienkach. To, čo sa mladí ľudia naučia v satelitoch, im tak pomáha osamostatniť sa a slušne žiť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu