Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pomáhať a chrániť zakotvené v srdci: Policajt Roman (23) riskoval život, vrátil chlapcovi život!

Roman Hromádka Zobraziť galériu (2)
Roman Hromádka (Zdroj: Foto: PZ)

NITRA - Koniec roka je ako stvorený na bilancovanie uplynulých mesiacov. Muži zákona sa riadia heslom Pomáhať a chrániť, preto je na mieste vypichnúť aspoň jeden dobrý skutok. V prípade ppráp. Romana Hromádku sú rovno dva. Policajt nezištne pomohol pričom sám stratil vedomie.

ppráp. Roman Hromádka (23) je služobne zaradený ako referent s územnou a objektovou zodpovednosťou na Obvodnom oddelení Policajného zboru Mojmírovce Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Nitre. V služobnom pomere je už tri a pol roka. Jeho kolegovia a nadriadení sú na neho právom hrdí. 

Sám hasil požiar, stratil vedomie

Dňa 17. júna vyslali nadriadení Romana krátko pred 18-tou hodinou, aby preveril oznámenie o požiari v obci Štefanovičová. Na mieste zistil, že za posledným rodinným  domom v dedine smerom na Poľný Kesov horí trávnatý porast spolu s náletovými drevinami na ploche asi 10 m2. Hneď vedľa požiariska bolo pole vysušenej repky olejnej, pripravenej na zber. Pohotový policajt neváhal a razom sa pustil do práce. Nehľadel na vlastnú bezpečnosť a okamžite začal hasiť požiar vedrami vody, ktoré mu nosili obyvatelia okolitých domov. Hrozilo totiž, že sa požiar prenesie na pole.

Všade bolo množstvo nepríjemného dymu. Počas hasenia sa nadýchal škodlivých splodín a stratil vedomie. Na miesto privolali občania záchranárov, ktorí poskytli policajtovi prvú pomoc a previezli ho do nemocnice v Nitre, kde ho hospitalizovali. "ppráp. Roman Hromádka svojím konaním zabránil tomu, aby sa požiar preniesol na pole, kde sa nachádzala repka olejná spolu s pšenicou na parcele s rozlohou 53,23 ha, čím by vznikla PD Mojmírovce škoda vo výške desiatok tisíc eur," uviedla hovorkyňa nitrianskych policajtov Renáta Čuháková.

Pomáhať a chrániť zakotvené
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: PZ)

Zasahoval počas voľna

Dňa 29. augusta tohto roku asi o pol šiestej večer bol Roman v rámci osobného voľna na návšteve v obci Cabaj - Čápor. Odrazu začul spred reštaurácie Natália, ktorá je v blízkosti križovatky, silný náraz a úpenlivé volanie o pomoc. Utekal za zvukmi a zistil, že na križovatke sa zrazili dvaja cyklisti. Jeden ležal na zemi, mal zakrvavenú tvár, na čele mal silný opuch. Navyše bol 16-ročný Ľubomír z obce Cabaj - Čápor v bezvedomí. Chlapcovi prezrel Roman ústnu dutinu, či má voľné dýchacie cesty a začal s masážou srdca. Mladého cyklistu sa mu podarilo prebrať z bezvedomia. Okamžite privolal záchranárov, do ich príchodu udržiaval Ľubomíra pri vedomí a neustále s ním komunikoval. Chlapec sa totiž stále sťažoval, že sa mu chce veľmi spať. Na miesto dorazil aj chlapcov otec. Záchranári transportovali pacienta do nemocnice. 

Ako povedali nadriadení, ppráp. Roman Hromádka je jedným z najlepších policajtov na Obvodnom oddelení Policajného zboru Mojmírovce. Počas svojho pôsobenia v zbore pravidelne dosahuje výborné výsledky, zverené úlohy si plní včas a zodpovedne. Riadne a v plnom rozsahu dodržiava etický kódex policajta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu