Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Slovenka protestovala proti Číne: Zadržiavali ju v Belehrade!

Stúpenci Falun Gong Zobraziť galériu (3)
Stúpenci Falun Gong (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenskú občianku praktizujúcu Falun Gong, ktorú ešte v pondelok zadržali v srbskom Belehrade, prepustili v stredu večer. Slovenku potom deportovali na hraničný priechod a medzinárodnou autobusovou linkou opustila Srbsko. Potvrdil to hovorca rezortu diplomacie Peter Stano.

"Naše veľvyslanectvo v Belehrade sa o zadržanú slovenskú občianku zaujímalo od momentu, keď sa dozvedelo, že bola zadržaná. Informácie sme overovali a kontaktovali sa so srbskými úradmi. Po tom ako sme od srbského ministerstva zahraničných vecí dostali verbálnu nótu o zadržaní slovenskej občianky, veľvyslanectvo SR v Belehrade okamžite reagovalo a žiadalo príslušné orgány o bližšie vysvetlenie okolností jej právne nejasného zadržania a o jej prepustenie," informoval Stano. Slovenské veľvyslanectvo malo podľa Stana v úmysle požiadať v nóte aj o umožnenie konzulárneho stretnutia so zadržanou, ale v rovnakom čase sa Slovenka s konzulkou skontaktovala.

O zadržaní Slovenky v utorok informoval médiá Marek Tatarko zo Slovenskej Asociácie Falun Gong. Polícia ju podľa neho zatkla spolu s ďalšou Fínkou pri príchode do jej hotela. Údajne jej nedovolili kontaktovať slovenskú ambasádu a po piatich hodinách zadržiavania ju presunuli na policajnú stanicu, kde ju naďalej zadržiavali. Hovorca slovenského rezortu diplomacie však tvrdí, že Slovenke po príchode do záchytnej stanice bola poskytnutá možnosť kontaktovať naše veľvyslanectvo, ale odmietla.

Stúpenci Falun Gong
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Amnesty požiadala o prepustenie 11 protičínskych aktivistov v Belehrade 

Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) požiadala dnes o okamžité prepustenie 11 aktivistov, ktorí plánovali protičínske protesty počas tohtotýždňového ekonomického summitu v srbskom hlavnom meste Belehrade. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa organizácie ide o deviatich Bulharov, jedného občana Slovenska a jedného občana Fínska. Všetci zadržaní sú stúpencami organizácie Falun Gong, ktorá je v Číne zakázaná. Srbská polícia ich zadržala po tom, čo pricestovali do Belehradu. AI uviedla, že ich odviedli z hotelov, kde boli ubytovaní, a držia ich na neznámom mieste.

Stúpenci Falun Gong
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Amnesty je "znepokojená, že srbské úrady postupujú nezákonne", a vyzvala ich na "okamžité ukončenie akéhokoľvek väznenia založeného výlučne na zámere týchto osôb praktizovať svoje právo na mierumilovné zhromažďovanie". Na summite sa začiatkom týždňa stretol čínsky premiér Li Kche-čchiang so 16 premiérmi strednej a východnej Európy (SVE) vrátane slovenského premiéra Roberta Fica. Spravodajský server al-Džazíra Balkán zároveň uvádza, že srbské úrady údajne nepovolili vstup do krajiny ďalším dvom aktivistom z Fínska.

Predtým sa podľa servera ohlásila i samotná organizácia Falun Gong, ktorá uviedla, že srbská polícia v nedeľu 14. decembra odviedla sedem občanov Bulharska a dvoch občanov Ruska - aktivistov organizácie - z belehradského hostela, kde boli ubytovaní. Polícia však podľa organizácie oficiálne nepotvrdila, že aktivistov zadržala.

Organizácia Falun Gong ďalej vo vyhlásení pre srbskú agentúru Tanjug tiež uviedla, že srbské úrady nepovolili vstup do krajiny trom aktivistom - občanom Chorvátska a Slovinska, ako ani jednému občanovi Slovenska a jednej Fínke, píše server.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu