Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pozor, platia nové pravidlá v označovaní potravín: Pozrite sa, čo si pre nás vymyslela EÚ!

Ako sa vyznať v potravinách?
Ako sa vyznať v potravinách? (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Od soboty 13. decembra sa v celej Európskej únii vrátane Slovenskej republiky zmenia pravidlá pre označovanie potravín. Údaje na obaloch majú byť čitateľnejšie než doteraz a v zozname zložiek budú musieť byť zvýraznené alergény. Potravinárov vyjde nové značenie nemalé peniaze, no a aký úžitok prinesie spotrebiteľom, ukáže ako vždy až čas.

Veľkosť písma pre povinné údaje bude od dnešného dňa pri vyrobených a zabalených potravinách musieť dosahovať minimálne 1,2 mm. Podľa Potravinárskej komory ČR chce Európska únia novým predpisom naučiť spotrebiteľa čítať etikety a vyhľadávať si na nich informácie, ktoré pre neho majú význam. Alergény nebudú vymenované osobitne na obale, ale budú uvedené výrazným písmom v zložení výrobku.

Všetky balené potraviny budú musieť vyhovovať novej legislatíve. V predajniach sa však ešte budú dopredávať produkty s pôvodnými obalmi, takže po istý čas môžu vedľa seba byť k dostaniu výrobky so starým aj novým značením.

Povinnosť informovať o obsahu alergénov v pokrmoch sa má novo vzťahovať na reštaurácie aj jedálne. Reštaurácie napríklad v Česku však nebudú musieť uvádzať tieto informácie priamo v jedálnom lístku - tam musí byť iba uvedené, ako môže zákazník informácie o alergénoch získať.

Prevádzkovatelia reštaurácií, nemocníc, jedální a ostatných zariadení spoločného stravovania na Slovensku ale musia podľa našej legislatívnej úpravy smernice o alergénoch informovať na jedálnom lístku alebo formou sprievodného oznámenia. Informoval týždenník Trend.

Podľa neho budú musieť po novom výrobcovia na napodobeninách zvýrazniť údaj, že pri výrobe použili náhradné zložky. Napríklad označenie „vanilka” vymenia za „vanilín” a vo veľkosti minimálne 75 percent názvu ho umiestnia do jeho tesnej blízkosti.

V zložení potravín sú výrobcovia taktiež povinní priznať aj použitie nanomateriálov, ktoré sa používajú pri vývoji nových druhov potravín, aditív alebo stabilizátorov. Na energetických nápojoch sa zase bude nachádzať upozornenie: „Vysoký obsah kofeínu“ a „Neodporúča sa deťom ani tehotným a dojčiacim ženám.“

Nové značenie na druhej strane môže podľa výrobcov priniesť komplikácie či zmeny k horšiemu. Napríklad povinná veľkosť písma na rade výrobkov zníži počet jazykov, v ktorých sú na nich informácie uvedené, pretože sa ich tam toľko ako doteraz nezmestí. Podľa niektorých kritikov rad nových údajov nebude spotrebiteľa zaujímať.

Zmeny v označovaní potravín dneškom nekončia. Od apríla 2015 budú musieť výrobcovia v celej EÚ uvádzať pôvod mäsa u bravčového, hydinového, ovčieho a kozieho podobne, ako je tomu dnes u hovädzieho. Od 13. decembra 2016 pribudne až na výnimky označovanie výživových hodnôt.

Ak vás zaujímajú všetky zmeny, ktoré má nariadenie Európskeho parlamentu a Rady EÚ o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom priniesť, kliknite si na tento odkaz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu