Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

RegioJet začína od nedele jazdiť z Košíc do Bratislavy a späť

Regiojet predstavuje lokomotívu Vectron Zobraziť galériu (9)
Regiojet predstavuje lokomotívu Vectron (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Súkromný český železničný dopravca RegioJet spúšťa v nedeľu 14. decembra vnútroštátnu linku na trase z Košíc cez Žilinu do Bratislavy. Cesta by mala trvať necelých päť hodín. Novinka je súčasťou decembrovej zmeny cestovných poriadkov.

Celkovo budú medzi Bratislavou a Košicami jazdiť denne tri súpravy vlakov tam a späť. Z hlavného mesta SR bude odchádzať o 05.50 h, 11.50 h a 17.50 h. Opačným smerom plánuje z metropoly východného Slovenska vyrážať o 05.17 h, 11.17 h a 17.17 h.

RegioJet bude využívať pre pravidelnú osobnú dopravu viacsystémovú lokomotívu Vectron s maximálnou rýchlosťou 200 kilometrov za hodinu. Radim Jančura, majiteľ Student Agency holding, do ktorého RegioJet patrí, dnes v Bratislave novinárom povedal, že vlakové súpravy budú mať desať vozňov s kapacitou 412 cestujúcich.

Regiojet predstavuje lokomotívu Vectron
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Lístky na novú trasu sú v predaji už niekoľko týždňov. Cestujúci si ich môžu kúpiť na internetovej stránke dopravcu alebo na pobočkách RegioJet a Student Agency. Jančura priznal, že vlaky zadarmo pre študentov a dôchodcov, ktoré od 17. novembra zaviedla vláda Roberta Fica (Smer-SD), spoločnosti nabúrali plány. "Uvidíme, či si nájdu platiaci občania cestu k nám a naplnia náš vlak. Ak nie, zvažujeme, že by sme študentov začali voziť tiež zadarmo," pripustil s tým, že počkať chcú do Vianoc.

RegioJet už v súčasnosti prevádzkuje železničnú dopravu na trase z Bratislavy do Komárna so štátnou dotáciou. Spoje do Košíc bude vypravovať na komerčnej báze, teda bez dotácie od štátu. Od polovice októbra pritom medzištátnou linkou spojil metropolu východu s Prahou. Na trati jazdí jeden pár vlakov s raňajšími odchodmi z oboch miest.

Regiojet predstavuje lokomotívu Vectron
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Priamou konkurenciou RegioJetu na trase Košice – Praha bude od nedele 14. decembra ďalší súkromný dopravca z Českej republiky Leo Express, ktorý sa zameriava najmä na cestujúcich vo večerných a nočných hodinách. Ako TASR informovala jeho hovorkyňa Petra Valentová, z Košíc do Prahy bude vlak štartovať denne o 23.14 h a z Prahy do Košíc o 14.15 h.

Regiojet predstavuje lokomotívu Vectron
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu