Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ďalší protest prišli podporiť aj zdravotné sestry: Tisícky demonštrantov skandovali, Fico odstúp!

Námestie SNP dnes zaplnili nespokojní Slováci Zobraziť galériu (17)
Námestie SNP dnes zaplnili nespokojní Slováci

BRATISLAVA - Stop Ficovi a korupcii jeho vláde! Toto žiadajú tisícky ľudí, ktorí sa dnes zhromaždili na Námestí SNP v Bratislave. Po sérii demonštrácií, ktoré spustila kauza piešťanského CT-čka, sa protesty nekončia. Aj pred Vianocami zvolali organizátori z opozície ďalšiu demonštráciu. Účasť ohlásilo niekoľko tisíc ľudí. Celý protest sme sledovali priamo na mieste.

Demonštrácie sa zúčastnilo približne 2500 ľudí, no ukázali sa aj priaznivci Naše Slovensko v rovankých tričkách. Síce mávali transparentmi, no priebeh stretnutia nenarúšali.

Na Námestie SNP prišlo
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky.sk)

18:13 Na rozlúčku teraz hrá Samo Tomeček, ktorý prišiel podporiť demonštrantov.

Protest - Tomeček

18:12 Zaznela slovenská hymna.

17:59 Na rad prišiel Daniel Lipšic: "Prídeme znovu, keď bude Fico rozkrádať krajinu?" Taktiež vyhlásil, že protesty budú pokračovať s heslom v novom roku do útoku. Po jeho prejave zaznie slovenská hymna.

Ďalší protest prišli podporiť
Zobraziť galériu (17)

Protest - Lipšic

17:51 So svojim prejavo vystúpil aj Peter Pčolinský, ktorý sa do premiéra dosť tvrdo obul: "Dosť bolo Fica". Dav skanduje: "Odstúpiť, odstúpiť!"

17:50 Zástupkyňa slovenských zdravotných sestier zožala potlesk po tom, čo vyhlásila, že zdravotníctvo je v zúfalom stave. Taktiež sa vyjadrila aj k nedodržaniu sľubu vlády ohľadom súťaže na CT v Piešťanoch.

17:45 Prejav má Alojz Hlina. Vyhlásil, že komunisti sa aspoň báli Rusov, títo sa neboja ničoho

17:36 Na Námestí SNP vystúpil aj Samo Tomeček, zaspieval pieseň zo známeho muzikálu Zbohom buď, lipová lyžka.

Ďalší protest prišli podporiť
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky, FB)

17:23 "Robert Fico je súčasťou sytému, Robert Fico všetko organizuje, všetko na Slovensku sa deje pod jeho drobnohľadom," povedal počas svojho vystúpenia Matovič, ktorý premiéra považuje za strojcu všetkého.

Ďalší protest prišli podporiť
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: topky)

17:18 Vystúpil Alojz Hlina aj Richard Sulík, pripravení sú Igor Matovič a Daniel Lipšic.

Ďalší protest prišli podporiť
Zobraziť galériu (17)

Protest - Hlina

Ďalší protest prišli podporiť
Zobraziť galériu (17)

17:03 Na Námestie SNP prišlo očividne viac protestujúcich ako pri prvom strenutí a rýchlo sa plní. Vpredu sú sústredení ľudia s transparentmi typu: "Žiadame priamu demokraciu" a "Fico odstúpiť". Kristián Dufinec vystúpil so svojou piesňou Chcem zmenu.

Na Námestie SNP prišlo
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky.sk)

Na Námestie SNP prišlo
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky.sk)

Na Námestie SNP prišlo
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky.sk)

Všetko to začalo piešťanským CT-čkom, pokračovalo to pádmi ministerky Zvolenskej, šéfa parlamentu Pašku či poslankyne Zmajkovičovej. Tunelovanie zdravotníctva však pokračovalo predraženými zmluvami na jedlo, ktoré obstarávali niektoré slovenské nemocnice. Kvôli tom sa demonštrovalo v Bratislave aj v Košiciach.

Premiér Robert Fico sa zase prednedávnom blysol vyjadreniami, že môže podať demisiu a nech opozičníci ukážu, ako by vládli. Vyzerá to, že teraz prišiel rad aj na neho. Na organizátorskej stránke sa píše, aby prišli ľudia demonštrovať, keď chcú demisiu Roberta Fica. "Róbert Fico povedal, že pokiaľ ľudia neprestanú protestovať proti jeho vláde, tak podá demisiu..."

Ďalší protest prišli podporiť
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Na poslednej demonštrácii ľudia kričali, aby Fico odstúpil. "Odstúpiť, odstúpiť, odsúpiť", znelo pred parlamentom. Matovič na Facebooku napísal, že hyena je Fico. "Fico tvrdí, že sme hyeny, ak organizujeme protesty proti korupcii v zdravotníctve. Pán premiér, hyenou je ten, kto dovolí svojim ľuďom okrádať chorých ľudí, čiže Vy osobne."

Takto vyzýva Sulík na demonštráciu proti Ficovi

 

Opoziční poslanci Hlina, Lipšic, Matovič ši Sulík však naďalej trvajú na 6tich požiadavkách.

Toto je ich 6 požiadaviek:

1. Na najbližšej schôdzi Národnej rady SR bude schválená právna úprava, ktorá zamedzí účasti schránkových firiem vo verejnom obstarávaní. Rovnaká požiadavka preukazovania skutočných vlastníkov sa bude týkať zdravotných poisťovní. Túto požiadavku parlament schválil, ale opozícia ju kritizuje, podľa nich je deravá.

2. Národná rada SR vytvorí osobitnú komisiu (výbor) na dohľad nad vyšetrovaním kauzy Gorila, ktorá bude mať paritné zastúpenie vládnej väčšiny a opozície

3. Schválenie právnej úpravy, ktorá znemožní politické nominácie v zdravotníctve. Výberové komisie budú menované za účasti viacerých subjektov (zástupcov zamestnancov, Slovenskej lekárskej komory, Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek) tak, aby žiaden zo subjektov neurčoval väčšinu členov výberovej komisie.

4. Zvolenie predsedu Najvyššieho kontrolného úradu SR navrhnutého opozíciou z radov renomovaných osobností v oblasti boja proti korupcii.

5. Schválenie zákona o hmotnej zodpovednosti verejných funkcionárov.

6. Okamžité odvolanie vedúceho služobného úradu Ministerstva zdravotníctva SR Ing. Martina Senčáka a riaditeľky Nemocnice A. Wintera v Piešťanoch JUDr. Márii Domčekovej z dôvodu ich priamej účasti na nákupe predraženého CT prístroja v piešťanskej nemocnici.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu