Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Veľké porovnanie cien: Koľko môžete ušetriť na predvianočných nákupoch v okolitých štátoch!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA, Poštová banka)

BRATISLAVA - Slováci často cestujú kvôli vianočným nákupom do zahraničia, aby ušetrili. Sú však nákupy v susedných krajinách skutočne výhodnejšie? Ak áno, ktorý tovar je lacnejší a o koľko? Máme pre vás podrobné odpovede na tieto otázky!

Častým motívom nákupnej turistiky v zahraničí sú potraviny a oblečenie, ktoré už tradične Slováci považujú za výhodnejšie ako u nás. Medziročne sa však ceny v jednotlivých krajinách zvyšujú alebo znižujú a sú v pohybe. Ceny niektorých tovarov teda už dávno nie sú také rozprávkové, ako by sa mohlo zdať, pretože zmeny zasiahli aj zahraničný trh.

Euro posilnilo stabilitu meny

Podľa informácií Poštovej banky sú tento rok meny našich susedov o niečo slabšie ako vlani voči euro. „Oproti predvianočným úrovniam z minulého roka oslabili najmä maďarský forint a česká koruna. Za každé euro tak v súčasnosti dostaneme o 70 až 80 českých halierov, resp. o 8 až 9 forintov viac ako pred rokom,“  informovala Jana Glasová, analytička Poštovej banky. Oproti euru mierne oslabil aj poľský zlotý, ktorý klesol o pol percenta.

Ak sa chceme vyhnúť drahšiemu nakupovaniu, nemali by sme príliš rozhadzovať na nákupoch za oceánom. „Americký dolár je v súčasnosti voči euru o vyše 8 % silnejší ako pred rokom, komentovala Glasová. Ak ste teda premeškali Čierny piatok v internetových obchodoch, nepremárnili ste.

 

Prehľad medziročného zdraženia alebo zlacnenia tovarov v predvianočnom období v susedných krajinách a na Slovensku

Veľké porovnanie cien: Koľko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA, Poštová banka)

Vývoj cien na Slovensku

Na Slovensku sú ceny tovarov a služieb podľa analýzy Poštovej banky rovnaké ako pred rokom a „ušetriť by sme tento rok mohli predovšetkým na potravinách, ktoré sú medziročne lacnejšie o 1,5 %. Menej ako pred rokom zaplatíme hlavne za zeleninu, ovocie, oleje či mäso a mäsové výrobky,“ vysvetlila Glasová. Tento rok klesli ceny zemiakov až o dve pätiny a ceny kryštálového cukru a jabĺk o pätinu. Takisto tento rok zaplatíme menej za vajcia, múku či maslo. Ale napríklad za mliečnu čokoládu už zaplatíme až o 12 % viac ako vlani. Zdraželi aj ryby, mlieko, vajcia či mliečne výrobky, chlieb a pečivo.

Nakupovanie v zahraničí

V Rakúsku a Česku v porovnaní so Slovenskom ceny mierne porástli, kým v Maďarsku a Poľsku poklesli. V Česku sa ceny medziročne zvýšili o 0,7 % a ceny za potraviny narástli až o 3,6 %, z čoho vyplýva, že nákupy u našich západných bratov sa už oplatia oveľa menej. Ceny v Česku dokonca narástli najviac spomedzi všetkých našich susedných krajín z EÚ. Lacnejšie sa dá však u nich nakúpiť obuv, oblečenie a knihy. „Medziročne vyššie ceny, o 1,4 %, eviduje aj susedné Rakúsko. Za potraviny si Rakúšania pred tohtoročnými Vianocami priplácajú 1,6 %. Drahší majú aj alkohol či tabak, naopak, menej ich vyjdú šperky, knihy aj oblečenie. A lacnejšie si môžu Rakúšania aj natankovať,“ upozornila Glasová.

Veľké porovnanie cien: Koľko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

V Poľsku a Maďarsku ceny tovarov a služieb poklesli o 0,3 %. V Poľsku nakúpite výhodnejšie potraviny (zlacneli o 2,4 %), ale aj oblečenie, obuv a šperky. Okrem toho lacnejšie natankujete. Aj v Maďarsku ceny potravín išli dole, ale len o 0,4 %. Ďalej zlacneli aj knihy, oblečenie, obuv a zariadenie domácností.

„Každý Slovák, ktorý sa aj v tomto roku nechá zlákať predvianočným nakupovaním za hranicami, by mal vedieť, že našej ekonomike tým veľmi neprospieva,“ dodala Glasová. Podľa jej vyjadrenia to môže mať negatívny dopad na tržby našich obchodníkov a celú našu ekonomiku.  

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu