Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Sklamaní a nahnevaní Slováci a Česi: 25 rokov po revolúcii sme čakali viac, hlavne istoty!

Takto sme pred 25 rokmi vítali slobodu
Takto sme pred 25 rokmi vítali slobodu (Zdroj: YouTube)

PRAHA - Vývoj od novembra 1989 nenaplnil očakávania 54 percent ľudí v Česku a 70 percent na Slovensku. Ľudia v oboch krajinách sú sklamaní hlavne kvôli sociálnej neistote, nezamestnanosti a chudobe a tiež politike a kvalite demokracie. Vyplýva to z prieskumu agentúry Median, ktorého sa zúčastnili ľudia, ktorí mali v čase pádu komunistického režimu aspoň 15 rokov.

Ponovembrový vývoj v Česku očakávania naplnil u 27 percent ľudí a predčil u štyroch percent. Na Slovensku boli očakávania naplnené u 22 percent a prekonané u jedného percenta opýtaných. Zvyšní účastníci prieskumu sa k otázke nevyjadrili.

Októbrový prieskum Centra pre výskum verejnej mienky (CVVM) ukázal väčšiu spokojnosť s ponovembrovým vývojom. Dve tretiny Čechov v ňom vyjadrili presvedčenie, že spoločenská zmena z roku 1989 stála za to. Na slovenskom rovnako odpovedalo 58 percent ľudí.

Podľa prieskumu Median sú v Česku štvrťstoročie po páde komunistickej totality optimistickejší obyvatelia miest, ľudia s príjmom nad 20.000 korún a s vysokoškolským vzdelaním. Viac sklamaní sú ľudia, ktorí nechodia voliť alebo volia ľavicu. Na Slovenskom sú spokojnejší s ponovembrovým vývojom ekonomicky aktívni ľudia a tí, ktorí zarábajú aspoň 800 eur.

Sociálnu neistotu a nezamestnanosť uviedlo ako dôvod svojho sklamania v Česku 36 percent opýtaných, na slovenskom skoro polovica. S politikou a kvalitou demokracie je v Česku nespokojná pätina, na Slovensku 17 percent. Celkovo sa situácia od novembra 1989 zhoršila podľa pätiny Čechov a 19 percent Slovákov. Z korupcie a klientelizmu je v oboch krajinách zhodne sklamaných 13 percent ľudí.

Prieskum vykonal Median  v Česku medzi 18. a 26. októbrom, pýtal sa 1207 ľudí. Na Slovensku bolo medzi 22. októbrom a 1. novembrom opýtaných tisíc ľudí.

Od nežnej revolúcie naše hospodárstvo rástlo len o 2,6%

Slovenské hospodárstvo za posledných 25 rokov od nežnej revolúcie reálne rástlo priemerným tempom o 2,6 % ročne. Konštatuje to vo svojej analýze k 25. výročiu pádu komunizmu v Československu UniCredit Bank. Pre porovnanie, ekonomiky krajín západnej Európy z pôvodnej európskej pätnástky v rovnakom období priemerne rástli o 1,7 %.

V nominálnom vyjadrení pritom slovenské hospodárstvo za dva a pol dekády narástlo až na takmer deväťnásobok objemu hrubého domáceho produktu z roku 1989. Pri reálnom vyjadrení však podstatnú časť tohto nárastu pohltil rast spotrebiteľských cien. "V stálych cenách sa tak slovenská ekonomika "len" zdvojnásobila, keď narástla o 89 %,“ uvádza analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. 

Transformácia slovenskej ekonomiky z centrálne riadenej na trhovú pritom vôbec nebola bezbolestná. "Rozpadnutie sa trhov Rady vzájomnej hospodárskej pomoci (RVHP) a na otvorenom trhu nekonkurencieschopné hospodárstvo viedli k masívnemu prepadu hrubého domáceho produktu v rokoch 1991 a 1992,“ konštatuje Koršňák. V týchto dvoch rokoch sa napokon naša ekonomika v stálych cenách prepadla až o 27 %, najmä v dôsledku až 22-percentného poklesu v roku 1991. 

V nasledujúcich rokoch až do krízového roku 2009 však už hospodárstvo krajiny nepretržite rástlo. V rokoch 1993 až 2014 reálne o 4,2 % ročne. V rokoch 1993 až 2008 dokonca reálny rast ekonomiky v priemere predstavoval až 5,3 %. "Úroveň hrubého domáceho produktu z roku 1989 sa jej podarilo dosiahnuť počas roku 1996,“ dodáva analytik. 

Zaujímavosťou podľa neho je, že napriek masívnemu reálnemu poklesu hrubého domáceho produktu v spomínaných rokoch 1991 a 1992 v dôsledku prudkého rastu cenovej hladiny, slovenská ekonomika v bežných cenách, teda bez zohľadnenia inflácie, aj v tomto období rástla. V nominálnom vyjadrení prvýkrát, a zatiaľ aj jediný, medziročne klesla až v krízovom roku 2009.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu